koningsdag recepten
door

10x samen bakken voor Koningsdag

Wil je iets leuks op tafel zetten met deze anders-dan-anders Koningsdag a.k.a. Woningsdag. Deze tien Koningsdag recepten zijn kindvriendelijk, enorm lekker én helemaal in het thema.

  1. Oranje donuts
    oranje donuts

    Bron: Uitpaulineskeuken.nl

    Hiervoor heb je nodig: 10 gram gedroogde gist, 60 ml lauw water, 250 ml lauwe melk, 3 eetlepels suiker, 100 gram gesmolten boter, 575 gram bloem, 3 eieren, plantaardige olie om in te frituren, 250 gram poedersuiker, 3-4 eetlepels water, 2 drupjes oranje kleurstof en rood-wit-blauwe sprinkles.

    Zo maak je het: meng de gedroogde gist met het water en de melk. Zet dit 10 minuten apart. Voeg hier daarna de boter, bloem, eieren en de suiker aan toe en kneed dit tot een plakkerig deeg. Leg het deeg in een kom en laat het 45 minuten rijzen. Als het deeg soepel en elastisch is, kun je het deeg uitrollen en de donuts uitsteken met een uitsteker. Daarna mogen de donuts nog 30 minuten rijzen op een warme plek. Verhit de olie in een pan op halfhoog vuur tot 180 graden. Bak de donuts één voor één, 1 minuut per kant en laat ze uitlekken. Hierna kun je ze samen met je kind versieren met oranje icing en sprinkles.

  2. Koninklijke cupcakeskroontjes cupcakes

    Bron: Keukenliefde.nl 

    Hiervoor heb je nodig: cupcakes (zelfgemaakt of zelf gekocht), gele marsepein, eetbare goudspray (optioneel), eetbare decoratieparels om de kroon te versieren en 1 eetlepel poedersuiker.

    Zo maak je het: bij dit recept kun je ervoor kiezen om zelf cupcakes te bakken of om ze kant en klaar te kopen. De kroontjes maak je door eerst een patroon van een kroon te tekenen op papier. Dit patroontje gebruik je vervolgens om je marsepein te snijden. Je kunt de kroontjes sprayen met eetbare goudverf, maar je kunt ze ook geel laten. Laat ze na het sprayen vier uur drogen. Met water en poedersuiker kun je een plakkerig papje maken, waarmee je de kroontjes en de parels op je cakeje plakt.

  3. Oer-Hollandse taartrood wit blauw taart

    Bron: Tablespoon.com

    Hiervoor heb je nodig: 2 kopjes verkruimelde biscuit, 2 eetlepels suiker, een halve theelepel kaneel, 6 eetlepels gesmolten boter, een snufje zout, 3 pakjes roomkaas, een kopje suiker, anderhalve theelepel vanille, zure room, 3 eieren en rode en blauwe kleurstof.

    Zo maak je het: om de bodem te maken doe je de biscuit, de eetlepels suiker, de kaneel, de gesmolten boter en wat zout bij elkaar. Dit meng je met een vork. Verdeel de mix over een springvorm. Bak dit 10 minuten op 180 graden. Meng de roomkaas, de suiker en de eieren tot een zachte mix. Voeg hier de vanille, wat zout en de room aan toe. Verdeel dit mengsel over drie bakken. Aan de ene bak voeg je rode kleurstof toe en aan de andere blauwe kleurstof, de derde laat je wit. Giet de lagen één voor één in de springvorm, boven op de bodem. Uiteraard begin je met blauw. Bak de taart door de springvorm in een bak heet water te zetten. Doe dit in de oven en zet deze 80 tot 90 minuten op 160 graden. Zet de taart daarna 3 tot 4 uur in de koelkast.

  4. Vrolijke tulpen
    tulpen cakepops

    Bron: Laurasbakery.nl

    Hiervoor heb je nodig: marsepein, witte chocola/candy melts, blauwe candy melts, rode candy melts, kleine tulpenuitsteker, cakepop- of lollystokjes.

    Zo maak je het: deze tulpen van Laura’s Bakery zijn heel eenvoudig te maken. Je rolt de marsepein uit tot het net iets minder dik is dan je uitsteker. Met de uitsteker steek je de tulpen uit. Smelt je chocolade en/of candy melts en dip hier de tulpen in. Daarna laat je ze uitharden.

  5. Koninklijke koekjes
    koninklijke koekjes

    Bron: Handmadehelen.nl 

    Hiervoor heb je nodig: koekjesmix, oranje kleurstof en witte icing.

    Zo maak je het: dit recept begin je met het maken van koekjesdeeg. Doe dit zoals jij altijd koekjes bakt of kies een recept van internet. Het is wel belangrijk dat je de oranje kleurstof toevoegt aan het deeg voordat je het kneed. Snijd de koekjes uit met een kroontjesvorm of snijd met een mes kroontjes. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten op 175 graden. Laat ze even afkoelen voor je gaat decoreren. Het decoreren kun je, zoals op de foto, doen met de witte icing, maar je kunt je kind ook lekker zijn gang laten gaan.

  6. Rood-wit-blauwe macarons
    french flag macarons blue white red

    Bron: Eatlivetravelwrite.com

    Hiervoor heb je nodig (voor 30 stuks): 120 gram amandelmeel, 165 gram poedersuiker, 3 eiwitten, 90 gram kristalsuiker, een beetje zout en kleurstof.

    Zo maak je het: meng de poedersuiker en het amandelmeel in een kom en doe de eiwitten en het zout samen in een andere kom. Mix het eimengsel tot het schuimt. Voeg daarna de kristalsuiker toe en mix het geheel stijf. Doe daarna het amandelmengsel erbij. Verdeel dit in drie gelijke delen en voeg de rode en blauwe kleurstoffen toe. Met een spuitzak spuit je hier kleine rondjes van op bakpapier. Laat de rondjes 30 minuten drogen en doe ze daarna 20 minuten in de oven op 150 graden. En dan stapelen maar!

  7. Oranje schuimpjes
    oranje schuimpje

    Bron: Laurasbakery.nl 

    Hiervoor heb je nodig (voor 24 stuks): 4 eiwitten, 125 gram kristalsuiker, 125 gram poedersuiker, 10 gram maïzena en oranje kleurstof.

    Zo maak je het: klop de eiwitten en de kristalsuiker tot een stevig schuim. Doe dan de poedersuiker en de maïzena erbij. Voeg ook de oranje kleurstof toe. Doe het schuim in een spuitzak en spuit de schuimpjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat je kind de toeven versieren met sprinkles. Bak de schuimpjes 2 uur op 100 graden.

  8. Oranje kroontjes met abrikoosjesoranje kroontjes

    Bron: Leukerecepten.nl

    Hiervoor heb je nodig: 3 velletjes bladerdeeg, 12 kleine abrikoosjes op sap, 1 ei, 150 ml melk, 10 gram custardpoeder, 1 eetlepel suiker en poedersuiker.

    Zo maak je het: snijd de bladerdeegvellen in vieren. Roer de custardpoeder met twee eetlepels melk en een eetlepel suiker tot een papje. Verwarm de rest van de melk in een pannetje en giet het custardpapje erbij. Verwarm al roerend met een garde door. Snijd de abrikoosjes door de helft. Schep een beetje van de pudding in het midden van de plakjes bladerdeeg en leg er een halve abrikoos op. Vouw de hoekjes naar boven en vouw ze een beetje over de abrikoos. Knijp de punten een beetje tegen elkaar, zodat het bladerdeeg goed omhoog blijft staan. Klop het ei los en bestrijk de bladerdeeghapjes aan de bovenzijde. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet de hapjes ongeveer 20 minuten in de oven. Laat ze daarna afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

  9. Tulpen cupcakestuplken cupcakes

    Bron: Oetker.nl

    Hiervoor heb je nodig: cupcake-mix, 100 gram margarine, 2 eieren, 325 ml melk, cakepop-mix, 2 eieren, 200 gram boter, 125 gram MonChou en kleurstoffen.

    Zo maak je het: deze tulpencakejes zijn heel makkelijk te maken met Oetker-bakmixen. Begin met de bakmix voor cupcakes en volg de aanwijzingen op de verpakking. Voeg groene kleurstof aan de botercrème toe voor het gras op de cupcake. Gebruik hiervoor een spuitzak. De tulpen op de cakejes zijn twee cakepops. Gebruik hiervoor de cakepop-mix van Oetker en dip de cakepops in de chocodip die bij de mix zit. Met oranje fondant maak je de bloemblaadjes. De groene blaadjes maak je met groene fondant.

  10. Hollandse meringuesmeringues

    Bron: Laurasbakery.nl 

    Hiervoor heb je nodig (voor 24 stuks): 4 eiwitten, 125 gram kristalsuiker, 125 gram poedersuiker en 10 gram maïzena.

    Zo maak je het: klop de eiwitten en de kristalsuiker tot een stevig schuim. Doe dan de poedersuiker en de maïzena erbij. Doe het mengel in een spuitzak en vouw de zak open. Breng met een kwastje rode en blauwe strepen kleurstof aan. Spuit de schuimpjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de schuimpjes 2 uur op 100 graden.