Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10x mijlpalen van kersverse moeders waar niemand het over heeft

Het leven met een baby of klein kind is een aaneenschakeling van mijlpalen. De eerste keer omrollen, het eerste tandje, het eerste stapje: iedere keer glim je weer van trots. Maar ook jouw nieuwe leven als moeder is een aaneenschakeling van euh... bijzondere mijlpalen. Alleen heeft niemand het erover.

 1. De eerste ‘boobslip’

  Geef je borstvoeding? Dan is het best even wennen, dat gehannes om je baby te voeden terwijl de kraamvisite glazig naar je voorgevel zit te staren. Of je borst enigszins subtiel uit je voedingsbeha te halen terwijl je in een overvol café zit. Je probeert het misschien subtiel te doen, maar ja hoor, daar is-ie: je eerste nipple slip. Check.

 2. De eerste keer plassen zonder dat het pijn doet

  De eerste keer plassen na de bevalling voelt alsof je the ring of fire opnieuw ervaart, maar dan op de wc. Het brándt! (Althans als je vaginaal bevallen bent en her en der een scheurtje hebt opgelopen.) En ook de keren daarna kunnen nogal pijnlijk zijn. Die eerste keer dat je kunt plassen zonder dat het voelt alsof je van onderen in de fik staat is dan ook zeker reden voor een badkamerdansje.

 3. De eerste keer seks na de bevalling

  Die eerste keer seks na de bevalling is een speciale. Het is tenslotte al behoorlijk lang geleden dat jullie van wippenstein zijn gegaan. De laatste weken of maanden van de zwangerschap is er waarschijnlijk weinig van terechtgekomen en de eerste tijd na de bevalling is seks wel het laatste waar je aan denkt. Verwacht dan ook geen romantische avond met rozenblaadjes en urenlange, totale overgave. Grote kans dat jullie allebei wat gespannen zijn en een quickie nu wel even prima vinden. Het begin is in elk geval gemaakt.

  Ook zo herkenbaar: 8 dingen die je ongetwijfeld gaat missen na je zwangerschap

 4. De eerste keer ondergespuugd of ondergeplast worden door je baby

  De dag waarvan je wist dat ‘ie zou komen: ondergepist of ondergekotst worden door je baby. Vroeg of laat gaat het gebeuren. Of het nu gebeurt terwijl je geen schone romper bij de hand hebt, of als je gehaast je baby aan het verschonen bent voordat je naar die belangrijke afspraak gaat. Het komt nooit uit. Nooit.

 5. De eerste openbare huilbui van je baby

  De eerste keer naar buiten met je baby is natuurlijk een grote mijlpaal. Maar je baby die voor het eerst een huilbui krijgt midden op straat of in de supermarkt is er ook een die je niet snel zal vergeten. PANIEK! Eén troost: andere ouders zullen je stress begrijpen.

 6. De eerste keer sporten na je bevalling (met inlegkruisje)

  Als je voor het eerst een baby krijgt lijkt je leven even compleet stil te staan. Je bent alleen maar thuis. Alleen maar bezig met de kind en van je oude leven is even niks meer over. De eerste keer dat je na een paar weken of maanden je sportoutfit weer uit de kast trekt en naar de plaatselijke sportschool gaat, voelt dan ook als een uitje. Even een uurtje dat alleen maar om jou en jouw behoeftes draait! Verwacht (na een vaginale bevalling) alleen niet dat het helemaal vlekkeloos zal verlopen. Dikke tip: draag een inlegkruisje.

  Ook leuk: 10x originele manieren om je baby’s mijlpalen te delen op Instagram

 7. De eerste meltdown (van jou, niet je baby)

  Zit je de eerste dagen of zelfs weken op een roze wolk, grote kans dat je er op een dag plotseling vanaf dondert. Het slaaptekort, de gierende hormonen in je lijf, de pijn na je bevalling, de onzekerheid of je het allemaal wel goed doet: het is het ultieme recept voor heel wat kraamtranen. En geloof ons, het zal niet je laatste huilbui zijn. Het ouderschap is nou eenmaal een emotionele achtbaan.

 8. De eerste wie-gaat-er-‘s nachts-uit-ruzie

  ‘Ga jij effe kijken?’
  ‘Nee, ik ben er gisternacht al een paar keer uit geweest.’
  ‘Ja ik niet dan?! Ik ben kapot, en ik moet morgen weer werken.’
  ‘Ja en ik ben morgen de hele dag met de baby. Alsof dat geen werken is!’
  ‘Pfff… ik ga wel weer.’
  Vroeg of laat krijg je gegarandeerd een soortgelijke discussie met je partner. Want jullie zijn er allebei van overtuigd dat jullie het nét even iets zwaarder hebben dan de ander. En voor je het weet lig je ’s nachts te bekvechten wie er het meeste recht heeft op slaap. Romantisch hè, samen een baby krijgen?

 9. De eerste keer dat je meer dan vier uur achter elkaar slaapt

  Of het nu is omdat je baby voor het eerst een hele nacht heeft doorgeslapen, of omdat je zó godvergeten moe bent dat je hem niet gehoord hebt: de eerste nacht dat je meer dan vier uur achter elkaar slaapt voelt alsof je zojuist compleet uitgerust van een all-inclusive vakantie bent teruggekomen. Je kunt de hele wereld aan!

 10. De eerste kater als moeder

  Natuurlijk is het eerste wijntje na je zwangerschap (en eventueel de borstvoedingsperiode) een dikke mijlpaal. Maar die eerste echte kater na een avond met veel meer dan één glaasje wijn ook. Want brak zijn is een héle andere ervaring als er een baby gevoed, getroost en verzorgd moet worden. Wáárom was die laatste gin tonic ook alweer zo’n goed idee…? Help!

Lief: 10 mijlpalen van je peuter die je hart doen smelten

Beeld: Getty Images