Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10x wat het lastige gedrag van je kind betekent

Uitdagend en moeilijk gedrag van je peuter of kleuter is lastig, maar gezien de leeftijd van je kind ook vaak heel normaal. Voor je kind kan zijn gedrag een manier zijn om iets anders te communiceren. Dit is wat z'n typische gedrag betekent. En wanneer gaat het over?

Advertentie
 1. Driftbuien

  Kinderen kunnen al vanaf 12-18 maanden last krijgen van driftbuien. Rond het tweede jaar zijn ze meestal op z’n hevigst. Vanaf een jaar of vier worden de driftbuien meestal minder intens en frequent. Deze emotionele uitbarstingen komen vaak voor in de periode dat een kind zijn zelfstandigheid ontwikkelt en onafhankelijk wil worden van zijn ouders. Deze machtsstrijd om de controle over zijn omgeving te krijgen, kan gevoelens van woede en frustratie veroorzaken. Driftbuien kunnen ook optreden wanneer een kind zich moe, ongemakkelijk, hongerig of ziek voelt.

  Lees ook: Peuter met een driftbui? Met deze simpele methode krijg jij je kind weer stil

 2. Niet willen delen

  Veel kinderen worstelen met hun vermogen om speelgoed met anderen te delen. Delen leren kinderen al in het eerste levensjaar door de interactie met hun ouders. Maar pas als ze 18-24 maanden zijn, begrijpen ze pas het idee van eigendom en delen. Vanaf dat moment gaan ze hiermee oefenen en wordt delen spontaner, frequenter en autonomer. Als ze de kleuterleeftijd bereiken, beginnen ze het onder de knie te krijgen.

  Lees ook: Speelgoed delen? Kinderen verwachten er ook wat voor terug

 3. Overdreven gek doen

  Er zijn kinderen die van opwinding overdreven gek gaan doen of extreem luidruchtig worden. Het kan soms lastig zijn om te bepalen of je kind gewoon een energieke stuiterbal is, of dat z’n overdreven gedrag iets anders betekent. In de meeste gevallen vinden kinderen het gewoon lastig om opwinding onder controle te houden. Sommige mensen worstelen zelfs als volwassene nog met hun zelfbeheersing.  Overdreven gek doen door je kind kan ook betekenen dat hij probeert te verbloemen dat hij ergens moeite mee heeft.

 4. Ongeduldig

  Geduldig wachten zonder gefrustreerd of overstuur te raken is voor veel kinderen lastig. Het ingewikkelde aan geduld is dat het een vaardigheid is die kinderen niet op een bepaalde leeftijd onder de knie hebben. Geduld en zelfbeheersing zal een kind dan ook met zijn ouders moeten oefenen.

  Advertentie

  Tip! Duurzaam houten speelgoed voor je kind shop je via deze link

 5. Huilerig of overgevoelig

  Sommige kinderen zijn net een beetje gevoeliger dan andere kinderen: dat zit in hun persoonlijkheid. Maar er zijn ook kinderen die huilen omdat ze nog moeten leren om te gaan met emoties, frustratie of zelfbeheersing.

 6. Bijten

  Het is gebruikelijk bij peuters, vooral bij jongens, dat ze een bijt-fase doorlopen. De meeste kinderen ontgroeien dit gedrag vanzelf op drie- of vierjarige leeftijd, wanneer ze beter leren praten en het concept van oorzaak en gevolg beginnen te begrijpen. Hoewel bijten gebruikelijk is bij peuters, is het wel gedrag dat consequent moet worden aangepakt.

  Lees ook: Zo leer je je peuter of om te bijten

 7. Slaan

  Jonge kinderen zijn geneigd om agressief gedrag te vertonen uit frustratie of boosheid en kunnen dan gaan slaan. Dit gebeurt meestal omdat ze zich verbaal nog niet goed genoeg kunnen uitdrukken. Het zou daarom vanaf een jaar of twee minder moeten worden, zodra ze beter leren praten. Als een kind van vijf jaar nog steeds veel slaat, kan dat op een andere oorzaak wijzen.

  Advertentie
 8. Zeuren

  Onderzoekers menen dat kinderen tussen de twee en vier jaar het meest zeuren. Voor kinderen is zeuren een manier om aandacht of hulp te vragen. Ook hebben kinderen snel door dat ze krijgen wat we willen als ze zeuren.

 9. Liegen

  Volgens het Child Mind Institute zijn er veel redenen waarom kinderen liegen: om te krijgen wat ze willen, om niet in problemen te komen, door een gebrek aan zelfvertrouwen, of simpelweg omdat ze zich niet herinneren hoe het werkelijk is gegaan. Studies tonen aan dat liegen bij kinderen ook afhangt van de opvoeding en voorbeeldgedrag.

  Lees ook: 8 leugentjes waar ouders zich ‘schuldig’ aan maken

 10. Niet luisteren

  Een kind dat niet luistert is de uitdaging van bijna elke ouder. In veel gevallen luistert een kind niet naar je omdat zijn focus ergens anders ligt, of omdat hij de boodschap niet heeft begrepen omdat er teveel werd gezegd,  of omdat jij bezig was met iets anders terwijl je tegen je kind praatte. Maar soms luistert een kind niet uit opstandigheid. Ook kan het wijzen op ADHD. In dat geval is het zaak om dat tijdig te ondervangen.

  Lees ook: Hoe je erachter komt of je kind ADHD heeft (en wat je dan kunt doen)

Bron: Baby Gaga