Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

17x veelgemaakte fouten die je als ouder beter kunt voorkomen

Elke ouder laat wel eens een steekje vallen. Niet zo gek natuurlijk, maar er zijn fouten die wel degelijk een negatieve impact kunnen hebben op de lange termijn. Dit zijn volgens psycholoog Mike Leary de fouten die vaak onbewust door ouders gemaakt worden, maar (in extreem gevallen) schadelijk zijn voor kinderen.

 1. Je kind te veel keuzes geven

  Veel ouders willen hun kind graag zoveel mogelijk hun eigen keuzes laten maken, maar als kinderen altijd zoveel opties krijgen, kunnen ze hierdoor ook overweldigd raken.

 2. Je kind voor alles prijzen

  Het is heel goed om je kind aan te moedigen zijn grenzen te verleggen, maar dat betekent niet dat je hem voor alles moet prijzen. Het gevaar daarvan is dat je kind niets meer wil doen zonder beloning.

 3. Je kind gelukkig maken

  Je kind zal moeten leren om zichzelf gelukkig te maken. Hoewel je als ouder niets liever wilt dan je kind gelukkig zien, is dat niet iets wat je kunt opleggen. Dit is wat je volgens de wetenschap wél kunt doen.

 4. Je kind te veel verwennen

  Te veel cadeaus kan leiden tot materialisme op latere leeftijd. Ook zou het verslaving en compulsief gedrag in de hand werken.

 5. De dag van je kind te vol plannen

  Met het idee om ze juist uit de problemen te houden, doen ouders hun kinderen vaak op meerdere (sport)clubjes. Maar hierdoor kan een kind oververmoeid raken.

 6. Slim zijn als ultieme doel stellen

  Het is heel fijn als je kind makkelijk leert, maar probeer te voorkomen dat je dit als ultiem doel stelt. De kans dat je kind gaat liegen om jou te plezieren is groot. Ook wil je niet dat je kind zich beter gaat voelen dan anderen, alleen omdat hij slimmer is.

 7. Terughoudend zijn met informatie over belangrijke onderwerpen, zoals seks

  Veel ouders zijn doodsbang om over seks te praten en vermijden het liefst alle gesprekken hierover. Dat je kind er zelf niet over begint betekent niet dat hij er niet in geïnteresseerd is.

 8. Kritisch zijn op de fouten van je kind

  Fouten maken hoort erbij. Door teveel nadruk te leggen op de dingen die fout gaan, zal je kind in alles perfectie willen nastreven. Een fout zal voor hem dan aanvoelen als persoonlijk falen, wat kan leiden tot grote boosheid richting zijn omgeving en zichzelf.

 9. Gebruik maken van schaamte, mishandeling of bedreigingen

  Gebruik de liefde voor je kind nooit als chantagemiddel, zodat hij zich aan jouw regels houdt. Het levert misschien op korte termijn winst op, maar het is ook een voedingsbodem voor verlatingsangst.

 10. Je kind dingen laten doen die niet passen bij zijn leeftijd

  Handig zo’n extra hulpje in huis, maar wees bewust waarbij je hem vraagt te helpen. Dit zijn huishoudelijke klusjes per leeftijd.

 11. Je kind geen schermtijd geven

  Of het nu gaat om tv, video, games, telefoon of tablet, het is beter om hier duidelijke afspraken over te maken.

  Meer weten? Hoogleraar waarschuwt: ‘Maak al voor de geboorte afspraken over schermtijd kind, anders ben je te laat’

 1. Verveling bij je kind voorkomen

  Sommige ouders denken dat kinderen te allen tijde gestimuleerd moeten worden, maar van een beetje verveling leren kinderen met creatieve oplossingen te komen.

 2. Je kind tegen alles beschermen

  Je hebt als ouder soms de neiging om alles voor je kind op te lossen. Maar een kind leert het meest als hij zelf de consequenties van zijn acties ervaart. Ook als deze negatief zijn.

 3. Je kind voor al het gevaar behoeden

  Vallen (en opstaan) heeft een functie. Het is essentieel onderdeel van de ontwikkeling van je kind. Alles over de klimfase.

 4. De dag niet doornemen

  Kinderen slapen beter en voelen zich geliefd als een ouder interesse toont in hun belevenissen die dag. Voeg daarom de vraag ‘Hoe was je dag?’ toe aan het bedritueel.

 5. Je kind op jonge leeftijd niet voorlezen

  Voorlezen prikkelt de fantasie. Ook is het een goede oefening om luisteren onder de knie te krijgen.

 6. Je kind slaan

  Er zijn ouders die denken dat kinderen hiervan leren luisteren, maar het gebruik van lijfstraffen werkt in geen enkel geval zo goed als liefde.

Bron: Fatherly Beeld: Shutterstock