Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
peuters
door

32 redenen waarom het geweldig is om een peuter in huis te hebben

Peuters zijn niet te programmeren en ze werken (vaak) totaal niet mee op de momenten dat het zou moeten. Maar toch, een peuter in huis hebben is vaak echt een feest! 32 redenen waarom peuters gewoon hartstikke leuk zijn.

Advertentie
 1. Je zondagochtend opofferen om een uur te zweten op een crosstrainer is helemaal niet meer nodig als je een peuter hebt. Aangezien een peuter garant staat voor urenlang sportplezier in bekende categorieën als ‘o jee een sloot en hij rent er in volle vaart op af’, ‘mijn peuter probeert even uit hoe hard z’n loopfiets kan’ en ‘we zijn in een indoor speelparadijs en hij durft nergens alleen in’. Zo handig, je traint automatisch voor de marathon en bespaart zeeën van tijd, geld, moeite, alles. En de bekende sport ‘peuterheffen’ heeft al bij velen gezorgd voor armspieren waarmee je op de Olympische Spelen best zou kunnen aankomen.
 2. Als íéts gezellig is, dan is het je peuter die steeds beter en meer gaat praten. De hele dag kletst hij de oren van je hoofd over zijn brandweerauto, pop of de avonturen op de peuterspeelzaal.
  Lees meer: Peuterpuberteit, over eigenwijs zijn en nee zeggen
 3. Het moment dat je je peuter komt ophalen van het kinderdagverblijf is onbetaalbaar. ‘Mamaaaaaaa!’
 4. Kijk, er valt veel positiefs te zeggen over het concept ‘baby’. Het is schattig, knuffelbaar, extreem aandoenlijk en je smelt je een ongeluk met zo’n klein minihoofdje hulpeloos en wel tegen je schouder. En het discussieert ook niet met je over de vorm waarin bijvoorbeeld een boterham is gesneden. Voordelen te over en allemaal waar, maar wie niet erg bedreven is in het bekende spel ‘herken het huiltje’ kent ook de frustratie van een krijsende baby en geen idee wat eraan schort. Honger? Warm? Koud? Pijn? Algehele malaise? Slaap?! Daar heb je met een peuter dus helemaal geen last van. Want die praat. Met echte woorden. Misschien niet altijd de woorden die je wilt horen en we garanderen ook niet dat ie niet huilt, maar in elk geval begrijp je wat eraan mankeert, zo handig. Nu nog even proberen het euvel op te lossen, maar dat is uiteraard weer een heel ander verhaal.
 5. Als hij voor het eerst ‘Ik hou van jou, mama!’ zegt, explodeert je hart ter plekke van liefde.
 6. Peuters zijn vaak heel temperamentvol. Als ze vrolijk zijn kunnen ze ook daadwerkelijk de hele wereld aan en als ze verdrietig zijn, vergaat hun hele wereld. En jij mag overal van meegenieten.
 7. Met een baby ben je erg aan huis gebonden, maar met een peuter kun je heerlijk op avontuur. Naar een binnenspeeltuin, de dierentuin, het strand of een eenvoudig tripje naar Ikea of het tuincentrum, het is een waar feestje.
 8. Gevaar? Wat is dat? Huppatee, lekker van die metershoge glijbaan glijden! Tot hij achteraf met een verschrokken gezicht bij je komt omdat het toch wel een beetje eng was…
 9. Over praten gesproken: een peuter die leert praten is het geestigste wezen op aarde. Letter mix-ups, zelfverzonnen woorden, onverstaanbaar geknars dat blijkbaar een zelfstandig naamwoord moet voorstellen maar niemand weet wat precies en de ultieme en alles overtreffende trots als het dan eindelijk is gelukt om het woord ‘poppenwagen’ uit te spreken zonder dat het klinkt als iets uit het Kazachstaanse taalgebied. En als diezelfde peuter fonetisch gaat meezingen met de radio, kom je helemaal niet meer bij van al die schattigheid.
 10. Je peuter wil jou maar wat graag helpen met kleine klusjes. Ideaal! Een bordje op het aanrecht zetten, de deur voor je dichtdoen, troep in de prullenbak gooien of de was in de wasmachine doen. Nog even en je kunt de vaat voor hem laten staan.
  Ook interessant: 25 geestige memes over het leven met een peuter
 11. Peuters zijn goudeerlijk en vertellen je gewoon waar het op staat. Dat kan heel leuk zijn (‘Mama, wat ben je mooi!’) en soms euh… iets minder, maar wél grappig (‘Dikke kont!’).
 12. Je baby die voor het eerst ‘mama’ zegt is uiteraard een toppunt der mijlpalen, maar onderschat een peuter niet. Pas als je er zo eentje in huis hebt, weet je wat het betekent als je kind werkelijk uit de grond van z’n hart en vol overgave ‘mama’ roept en je tegelijkertijd onthaalt alsof je drie maanden zonder enig contact op volle zee hebt gezeild, terwijl je in werkelijkheid een halfuur naar de supermarkt bent geweest. Zo voelt het dus om het middelpunt van de wereld te zijn.
 13. Het zou kunnen dat de gekozen muziek een tikje afwijkt van wat je zelf zou opzetten, maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken, want met een peuter in huis zing en dans je wat af. Maar dan echt. Dagelijks. Meerdere keren. Want je peuter ligt nou eenmaal dubbel als je jouw impressie van een K3-dansje doet. Je zit ook ineens keihard zingend achter het stuur, zou de tekst van MaMaSé nog kunnen oplepelen als je midden in de nacht wakker wordt gemaakt en neuriet Let It Go zelfs als je op je werk bent en je peuter in geen velden of wegen te bekennen is.
 14. Je peuter is hartstikke trots dat jij zijn mama of papa bent. En hij roept dan ook te pas en te onpas: ‘Dat is mijn mama!’ En als iemand aan zijn moeder komt? Kijk maar uit, want dan kom je aan hem.
 15. De peutertijd zit bomvol mooie mijlpalen: leren fietsen, leren tellen, kleuren herkennen, zindelijk worden en misschien wel voor het eerst slapen zonder speen. En dat moet allemaal gevierd worden.
  Lees ook: 30x de meestgebruikte smoesjes van peuters die niet willen slapen
 16. Het ding met peuterdiscussies: je komt nooit erg ver met op zichzelf nuttige zaken als rede, ratio, logisch verstand of zelfs je gelijk. Maar je wordt er wel enorm inventief en creatief van, zeker als er bijvoorbeeld kwesties aan te pakken zijn als ‘de peuter is des duivels omdat ie het roze stoepkrijt niet kan vinden terwijl ie het in z’n hand heeft, waarna ie beweert dat jij het hebt kwijtgemaakt’ en ‘de peuter doet nu ineens alsof de lievelingstrui die ie vijf minuten geleden nog zo graag aan wilde dat ie bereid was die wens op leven en dood te verdedigen, gemaakt is van brandend lava’. Echt, overleef een paar peuterdiscussies en je kunt lachend de Tweede Kamer in.
 17. Zelfs als je na een dag peuter-management met je tong op je knieën loopt, je huis aan alle kanten plakt en je een klein beetje bent gaan twijfelen aan je kwaliteiten als opvoeder, is er altijd nog Het Moment Van De Bedtijd. Als ze zich opkrullen, uitgebreid laten knuffelen en uiteindelijk in slaap vallen en subiet transformeren tot de liefsten der aarde. En jouw oren even rust hebben, ook niet onbelangrijk.
 18. Je peuter is nog zo heerlijk aanhankelijk. Hij geeft je zonder schaamte een dikke kus of knuffel en kruipt nog helemaal in je weg als hij moe of ziek is.
 19. De meeste peuters doen nog dat felbegeerde middagdutje. Dat betekent chilltijd voor jou!
 20. Een peuter verschaft je altijd een goed excuus, vooral als je toevallig veel zin hebt om ouderwets een kleurplaat te maken, te vingerverven of kraaltjes te rijgen tot een neonkleurige armband. Bovendien merk je met een peuter in huis pas hoe leuk het ook al weer was om liggend op de grond met boerderijdieren te spelen dan wel Playmobil politiebureaus en paardenstallen te bouwen. Vergeet je gewoon als je volwassen wordt, maar lang leve de peuter: die herinnert je er dagelijks aan. Om het ultieme genot van de hele collectie Disney-films opnieuw kijken nog maar niet eens te noemen.
 21. Vol overgave, honderd keer per dag en niemand voelt zich ergens te groot of te stoer voor, zoals bij 8-/12-/18-jarigen wellicht het geval zal zijn. Om het over driehonderd kusjes per dag nog maar niet eens te hebben, met of zonder snot en kwijl, dat maakt niet eens zo gek veel uit.
 22. In het kader van opvoedtechnisch verantwoord bezig zijn, zou het natuurlijk een beter idee zijn om ondeugend gedrag immer consequent en streng tegemoet te treden. Het probleem is alleen dat stoute peuters naast bloed-onder-de-nagels materiaal ook dolkomisch zijn. Vooral als ze je nogal doorzichtig en met het zand nog aan hun vingers proberen wijs te maken dat ze ook geen idee hebben hoe er 6 kilo Duplo in de zandbak terecht is gekomen of naar eigen zeggen plotseling allergisch zijn geworden voor zoiets doodnormaals als een aardappel met jus.
  Lees meer: 11x verrassende weetjes over peuters en kleuters
 23. Naast dat peuters honderduit kletsen kunnen ze ook urenlang zingen. Van ‘Poesje mauw’ tot ‘De wielen van de bus’. En als je geluk hebt word je zelfs getrakteerd op een zelfgeschreven en gecomponeerd lied van jouw singer-songwriter.
 24. Je peuter die moet schaterlachen om jouw grappen maakt je hele dag goed.
 25. Op deze leeftijd gaat je kind voor het eerst vriendjes maken. Hij krijgt een voorkeur voor bepaalde kinderen en het is zó ongelooflijk lief als je je peuter voor het eerst echt ziet spelen met een ander kind.
 26. Natuurlijk, voorlezen aan een baby, da’s allemaal hartstikke leuk en goed voor de taalontwikkeling en alles, maar het blijft toch altijd een beetje hopen dat er wat blijft hangen en uitkijken dat het boek niet half wordt opgegeten dan wel onder gekwijld. Voorlezen aan een peuter daarentegen is een feest van gekke stemmetjes, übergeconcentreerde gezichtjes en een kind dat het verhaaltje zes uur later nog in steekwoorden loopt na te vertellen aan de kat/ een nietsvermoedende winkelmedewerker/ een kamerplant.
 27. Het allerschattigste ooit? Een peuter die danst. Die armpjes en die beentjes die totaal uit de maat op en neer gaan. Pure liefde.
 28. Je peuter vindt alles prachtig: een wandelend lieveheersbeestje, een blaadje dat van de boom valt, een vliegtuig in de lucht of een grote trekker die voorbij rijdt.
  Lees ook: Welk speeltype is jouw kind?
 29. Vanaf de peuterleeftijd wordt sinterklaas de állerleukste tijd van het jaar. Je ziet dat je peuter een mix van zenuwen, angst en enthousiasme voelt als Sinterklaas weer in het land is.
 30. Je wist het misschien nog niet, maar een paardenbloem, dat is een heel fascinerend object. Net als een stoeprand, een wegwaaiend papiertje, de neuzen van je schoenen, een bergje zand, het wiel van een winkelwagentje, het draadje van je broek en zo nog een paar duizend van die op het oog alledaagse objecten die je – geef maar toe – nog nooit aan uitgebreide inspectie hebt onderworpen. Tot je een peuter hebt. Dan bestudeer je iedere paardenbloem in de wijde omtrek tot in den treure, net als het wondere wezen van een lieveheersbeestje en nog een hele zwik andere zaken die je anders niet zouden opvallen. Waarvan je uiteraard onmiddellijk zen wordt, want volle aandacht enzo. En je peuter dwingt je ook al – op straffe van een historische driftbui – af te remmen en zo lekker in het moment te leven. Doet-ie voor je.
 31. Op deze leeftijd kan je kind al veel zelf, maar gelukkig heeft hij je regelmatig ook nog heel erg nodig. Om in slaap te vallen, om getroost te worden of om iets te overwinnen. En dat is eigenlijk alleen maar Heel. Erg. Fijn.
 32. En ook als hij jou ‘de liefste mama van de héle wereld!’ vindt.

Tekst: Mariëtte Middelbeek – Beeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – Het leukste speelgoed voor kinderen!

Het leukste speelgoed voor kinderen!

Bekijk het aanbod