Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

6x zo leer je je kind dat hij niet in alles de beste hoeft te zijn

We leven in een maatschappij die steeds meer gericht is op succes en prestaties. Het gevolg? Veel kinderen zijn onzeker, gestrest en hebben zelfs faalangst. Wil je voorkomen dat jouw kind hier last van krijgt? Zo pak je het aan.

 1. Vraag je af wat succesvol zijn eigenlijk betekent

  Veel mensen denken dat je succes kunt afmeten aan cijfers, het schoolniveau of wat iemand verdient. Zonde, want succesvol zijn, zit hem niet in dit soort meetbare dingen. Houd je hier dus vooral niet krampachtig aan vast, maar laat je kind merken dat het minstens zo belangrijk – zelfs nog veel belangrijker is – om te doen wat je leuk vindt, fijne vrienden te hebben en gelukkig te zijn. Op die manier voorkom je dat je kind het gevoel heeft te moeten presteren en haal je de druk van de ketel.

 2. Waardeer je kind om wie hij is

  Heb je allerlei verwachtingen van je kind. Denk: een rapport vol tienen of A’s en later het behalen van een vwo-diploma of een carrière als professioneel voetballer. Let it go! Je kind zal zijn eigen weg moeten vinden en het is belangrijk dat hij daar de ruimte voor krijgt. Dus neem genoegen met een minder goed rapport als je kind wel zijn best doet. En zegt je kind dat hij later vlogger of dj wil worden, reageer dan niet direct afwijzend door te zeggen dat dat geen verstandige carrièrekeus is. Reageer open en nieuwsgierig en vraag waarom hem dat zo leuk lijkt en hoe dat precies in zijn werk gaat. En help hem waar je kan om zijn dromen uit te laten komen.

  Lees ook: 5x wat je beter tegen je kind kunt zeggen dan ‘kijk uit!’

 3. Positief stimuleren is key

  Is je kind niet gemotiveerd om huiswerk te maken, probeer dit dan op een positieve manier te stimuleren. Leg je kind uit dat bepaalde vakken op school die hij niet leuk vindt, toch belangrijk zijn om later te kunnen doen wat hij écht leuk vindt. Een kind dat bijvoorbeeld kok wil worden – of het simpelweg leuk vindt om te koken – heeft basiskennis nodig van wiskunde en scheikunde (naast specifieke keukenvaardigheden). Wil je kind niets liever dan later boer worden en denkt hij dat hij op school niks kan leren? Leg uit dat biologie en rekenen nu misschien hartstikke saai is, maar nodig om alles goed te begrijpen wat komt kijken bij het agrarische leven. Weet je kind nog helemaal niet wat hij wil worden? Vraag hem waar hij het vrolijkst van wordt op school en vertel hem dat hij daar de meeste tijd en energie in moet steken.

 4. Streef niet naar perfectie

  Als ouder zul je misschien vaak ‘Doe je best!’ zeggen. Maar kijk uit dat je kind niet denkt dat hij altijd de állerbeste moet zijn. Perfectionisme kan ontzettend belastend zijn voor kinderen. Moedig je kind liever aan om zijn best te doen en beloon zijn inzet, niet het resultaat. Creëer thuis verder een veilige plek waar je kind niet alles foutloos hoeft te doen. En streef niet naar een 9 of 10, maar moedig vooral verbetering aan (van een 5 naar een 7 bijvoorbeeld).

  Lees ook: 17x veelgemaakte fouten die je als ouder beter kunt voorkomen

 5. Struggelen is goed

  Uit onderzoek blijkt dat intelligentie niet vaststaat: hoe meer iemand zichzelf uitdaagt, hoe meer de hersenen zich ontwikkelen. Dit is interessant om aan je kind uit te leggen, vooral als je hem aanmoedigt om uitdagingen op school of in zijn vrije tijd aan te gaan. ‘Leg uit dat het altijd even duurt voordat je iets onder de knie hebt. Met iets worstelen, betekent dat je hersenen groeien’, aldus oudercoach dr. Kennedy-Moore. Herinner je kind eraan dat toen hij klein was, hij bepaalde dingen ook nog niet kon die hij nu wel kan. Bijvoorbeeld veters strikken of een puzzel maken. Zeg bijvoorbeeld: ‘Weet je nog dat je uit frustratie je schoen weggooide? En nu kun je al veters strikken!’ Kortom: moedig de inzet van je kind aan in plaats van te zeggen dat hij ergens zo goed in is of een goed cijfer heeft gehaald.

 6. Geef de juiste complimenten

  Welke goede eigenschappen heeft jouw kind? Denk hierbij niet aan meetbare en tastbare (school)prestaties. Heeft je kind humor? Is hij behulpzaam, nieuwsgierig, heeft hij doorzettingsvermogen of is hij vriendelijk naar andere kinderen toe? Laat hem merken dat je die eigenschappen ziet en waardeert. Oftewel: focus niet op zijn minder mooie eigenschappen, maar benadruk wat hij wel goed kan of doet. Slim zijn is tenslotte zoveel meer dan alleen goede cijfers halen!

  Lees ook: Complimenten geven aan je kind, zó doe je dat

Bron: Parents – beeld: Shutterstock