Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

7x nogal bijzondere manieren om (mogelijk) sneller zwanger te worden

Als je al een tijdje zwanger probeert te worden, ben je waarschijnlijk bereid om zo'n beetje alles te proberen dat mogelijk helpt. Maar voordat je één van deze onconventionele manieren probeert (van het eten van ananas tot het eten van parasitaire wormen - ja, echt), lees eerst even wat de Amerikaanse gynaecoloog Dr. Wellenstein erover te zeggen heeft.

 1. De menstruatiecup

  De claim: Het inbrengen van een menstruatiecup na de seks zou helpen sneller zwanger te raken, omdat het sperma zo langer in je lichaam blijft zitten wat de kans op bevruchting vergroot. Deze methode is eigenlijk hetzelfde als met je billen omhoog blijven liggen na het vrijen.
  Wat de expert zegt: ‘Ik geloof echt dat het gebruik van een menstruatiecup de kans kan vergroten op een zwangerschap. Door de cup in te brengen na de seks, blijft het sperma langer in de buurt van de baarmoederhals. Deze methode kan niet alleen effectief zijn, maar is ook veilig. Zolang je de menstruatiecup maar binnen twaalf uur weer verwijdert, zoals aangegeven op de verpakking.’
  Waar het op neerkomt: Baat het niet, dan schaadt het niet.

 2. Een parasitaire worm eten

  De claim: Er is een parasitaire worm in Bolivia die volgens sommige mensen de vruchtbaarheid van een vrouw kan verhogen. De infectie veroorzaakt door de worm, verandert het immuunsysteem van een vrouw wat de kans groter maakt dat ze zwanger wordt.
  Wat de expert zegt: Hoewel dit bizarre verhaal wel interessante bevindingen zou kunnen opleveren als het gaat om het vergroten van de vruchtbaarheid, is Wellenstein geen voorstander van deze methode: ‘Of het nou werkt of niet, hoogstwaarschijnlijk krijg je last van andere symptomen en mogelijk ernstige complicaties. En om de infectie te behandelen moet je bovendien medicijnen nemen die niet worden aanbevolen tijdens een zwangerschap.’
  Waar het op neerkomt: Probeer dit absoluut niet.

  Handig! Tips voor als je zwanger wilt worden

 3. Kinderaspirine na een miskraam

  De claim: Heb je een ‘vroege miskraam’ gehad (voor 20 weken zwangerschap) en wil je graag opnieuw zwanger worden, dan kan het dagelijks innemen van een kinderaspirine de kans op volgende zwangerschap vergroten. Aspirine verbetert de conditie van de baarmoederwand waardoor de kans op een gezonde zwangerschap groter wordt.
  Wat de expert zegt: Wellenstein is niet erg enthousiast over deze methode en adviseert zwangere vrouwen dan ook om voorzichtig te zijn. ‘Mogelijk is het slikken van een lage dosis aspirine nuttig voor vrouwen die eerder een miskraam hebben gehad of om onduidelijke redenen niet zwanger worden. Maar ik zou het zeker niet iedere vrouw met een kinderwens aanbevelen.’
  Waar het op neerkomt: Slik geen aspirine als je zwanger wilt worden, mits op advies van een arts.

 4. Ananas eten

  De claim: Het eten van ananas direct na de ovulatie vergroot de kans op een zwangerschap.
  Wat de expert zegt: ‘De gedachte is dat het enzym bromelaïne dat in ananas zit en ontstekingsremmend werkt, de kans op een zwangerschap vergroot’, zegt Wellenstein. ‘Ik geloof niet dat dit soort werk, maar de vitamine C en het foliumzuur dat in ananas zit, draagt wel bij aan de gezondheid van een vrouw die zwanger probeert te worden.’
  Waar het op neerkomt: Eet zoveel ananas als je wilt, dat is alleen maar gezond. Maar reken er niet op dat je hierdoor snel(ler) zwanger raakt.

  Lees ook: Sneller zwanger met een ovulatie-app

 5. Het drinken van hoestsiroop met guaifenesine

  De claim: Sommige hoestsiropen bevatten guaifenesine, een middel om het ophoesten van longslijm te vergemakkelijken. Het nemen van dit soort hoestdranken zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies dunner wordt en zaadcellen daardoor tijdens de ovulatie makkelijker naar het eitje ‘zwemmen’.
  Wat de expert zegt: ‘ Sommige hoestdranken mogen er dan voor zorgen dat het baarmoederslijmvlies dunner wordt, dit betekent nog niet dat je dan vruchtbaarder bent. De kwaliteit van het baarmoederslijmvlies is minstens zo belangrijk als de samenstelling.’
  Waar het op neerkomt: Niet doen, mits in overleg met een arts.

Lees ook: 7 veelgestelde vragen over hulp bij zwanger worden

 1. Acupunctuur

  De claim: Acupunctuur kan er soms voor zorgen dat je (toch) zwanger wordt. Bijvoorbeeld bij verschillende vruchtbaarheidsproblemen zoals: endometriose, het uitblijven van de eisprong, problemen met de eierstokken of eileiders, herhaalde miskramen of verminderde zaadkwaliteit.
  Wat de expert zegt: ‘Ik geloof sterk in het gebruik van acupunctuur om de vruchtbaarheid te bevorderen. Zolang dit door een professional wordt gedaan, is het niet schadelijk om acupunctuur te proberen en zo je kansen op een zwangerschap te vergroten’.
  Waar het op neerkomt: Baat het niet, dan schaadt het niet. Meer weten? Lees hier alles over acupunctuur en zwanger worden.

 2. Eiwit inbrengen in de vagina

  De claim: Rond de ovulatie lijkt het baarmoederslijmvlies op rauw eiwit. Dit zou je kunnen ‘faken’ door het inbrengen van rauw eiwit in de vagina rond de ovulatie om de kans op een zwangerschap te vergroten.
  Wat de expert zegt: ‘Ik denk niet dat dit enige zin heeft. Nou ja, heel misschien als iemand vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaat met Clomid, wat het baarmoederhalsslijm verdikt. Het eiwit kan dan mogelijk helpen om het zaadcellen makkelijker van de baarmoederhals naar de baarmoederholte te laten ‘zwemmen.’
  Waar het op neerkomt: Doe dit niet zonder overleg met een arts.

Bron: Parents – beeld: Shutterstock