Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

7 tekenen dat je relatie in de gevarenzone zit sinds de komst van de baby

Hoe geweldig het ook is om samen een baby te krijgen, het is ook een flinke aanslag op je relatie. Tijd voor elkaar zit er amper nog in en gekibbel over wie er 's nachts uitgaat en wie de baby verschoont is meer regel dan uitzondering. Deze 7 tekenen wijzen erop dat jullie aan de bak moeten.

Advertentie
  1. Jullie ontwijken problemen in plaats van dat jullie ze aanpakken

    Af en toe ruziemaken is helemaal niet slecht. Sterker nog, het is juist een goed teken. Het betekent dat jullie problemen niet ontwijken, maar proberen er wat aan te doen. Ga dus niet altijd voor de lieve vrede, maar bespreek het met je partner als je je ergert aan zijn slordigheid of luiheid. En laat hem óók zijn zegje doen als hij boos is. Problemen ontwijken of doen alsof ze niet bestaan, zal uiteindelijk alleen maar leiden tot grotere problemen of misschien zelfs een relatiebreuk.

  2. Jullie hebben andere prioriteiten

    Het is volkomen normaal dat jullie af en toe andere interesses en prioriteiten hebben. Dat is gezond zelfs. Maar in sommige gevallen kan een partner overmatig gefixeerd zijn op bijvoorbeeld zijn of haar carrière, op bepaalde vrienden of een bepaalde levensstijl leiden die niet goed past bij het samen opvoeden van een kind. Dit kan op lange termijn een flinke verwijdering van elkaar betekenen. Bespreek dit dus met elkaar voordat het te laat is.

    Tip: Wil je je relatie leuk houden nu jullie een nieuwe baby hebben? Lees het boek ‘Liefde in tijden van luiers’ dat boordevol tips en onderbouwde adviezen zit.

  3. Eén van jullie is jaloers op de baby

    Dat een baby veel tijd en aandacht opslokt is een feit. Tijd en aandacht die normaal gesproken, in elk geval voor een groot deel, naar je partner ging. Dit kan er voor zorgen dat je partner jaloers is of zich buitengesloten voelt. Krijg je het idee dat dit speelt? De hoogste tijd om je partner meer bij de verzorging van de baby te betrekken én tijd voor elkaar te maken.

    Advertentie

    Handig: 16x zo overleeft je relatie het eerste jaar met een baby

  4. Jullie maken dagelijks ruzie

    We noemden het al eerder, af en toe ruziemaken is gezond. Maar als jullie dag in, dag uit ruziemaken over de kleinste dingen zoals de was die niet gedaan is of wie de autosleutels heeft kwijtgemaakt, gaat het de verkeerde kant op. Bovendien gaat het er ook om hóe je ruzie maakt. Doe je dit met respect voor elkaar? Of beledigen jullie elkaar en worden jullie neerbuigend tegenover elkaar? Tip: humor kan een hoop luchtigheid brengen. Vergeet je partner weer eens iets in het huishouden te doen, maak er dan een grapje van in plaats van dat je direct de aanval inzet. En dingen uitspreken en samen oplossen is ook altijd een goed idee.

  5. Jullie communiceren op een passief-agressieve manier met elkaar

    Problemen niet bespreken, maar ‘subtiele’ hints rondstrooien, vergezeld met kwade blikken. Passief-agressief gedrag wordt dat ook wel genoemd en het is zeker geen aanrader. Je partner begrijpt de hint waarschijnlijk niet, waardoor jij nóg geïrriteerder raakt als je merkt dat hij zijn gedrag niet aanpast. Deze manier van ‘communiceren’ werkt kortom niet en lost jullie problemen dus ook niet op. Sterker nog, het maakt de sfeer in huis alleen maar meer toxic en het doet jullie relatie allesbehalve goed. Zit je ergens mee? Bespreek het op een relaxed moment: ’s avonds als je kind slaapt bijvoorbeeld.

  6. Het vertrouwen ontbreekt in jullie relatie

    Vertrouwen is het fundament van elke relatie. Als je je partner niet een avond los kan laten in de kroeg met vrienden zonder bang te zijn dat hij ergens z’n tong in steekt, dan is het einde zoek. Net als dat jij gewoon een avond op pad moet kunnen gaan zonder bestookt te worden met appjes, omdat hij groen ziet van jaloezie. Heeft een van jullie op dit moment moeite met vertrouwen? Misschien moeten jullie overwegen om in relatietherapie te gaan.

    Advertentie

    Lees ook: Een nieuwe relatie als je kinderen hebt, hoe doe je dat?

  7. Familie en/of vrienden keuren jullie relatie af

    Natuurlijk kan het zijn dat je schoonmoeder overdreven kritisch is. Of soms hebben ouders – hoe stom ook – een voorkeur voor iemand van een bepaald geloof, ras of sociale status. Dit kan de relatie enorm onder druk zetten, maar het hoeft geen dealbreaker te zijn. Verbied je partner in ieder geval nooit om met zijn familie om te gaan of te communiceren. Bovendien zullen jullie jullie families hard nodig hebben als vangnet. Probeer een manier van omgang te vinden met elkaar waar iedereen zich voor zover mogelijk prettig bij voelt. Niet alleen voor jezelf of voor je partner, maar je doet je kind er later ook een groot plezier mee.

Lees ook: Dinsdag wipdag, moeten we seks gaan inplannen?

Zwangerbox partnerpagina Albert Heijn 2022

Albert Heijn

Bekijk de website