1. Sla Valentijnsdag niet over
Ja, het is commerciële onzin. En nee, daar hoef je niet aan mee te doen. Wat je wél kunt doen is deze gelegenheid aangrijpen om je partner op niet mis te verstane wijze duidelijk te maken dat je van hem/haar houdt. Dat kan met bloemen of een gezellig diner buiten de deur maar vergis je vooral niet in de kracht van woorden. Zet eens op papier waarom je je partner zo waardeert, kost niks, is onbetaalbaar én een boost voor je relatie.
Tip: 10 valentijnscadeaus om jezelf mee te verwennen (of tip je partner!)
2. Gun elkaar slaap
Slaaptekort maakt je geen leuker mens. Je hebt weinig energie en je bent extra prikkelbaar, en hetzelfde geldt natuurlijk voor je partner. Ga niet ruziemaken over wie er steeds uitgaat voor de baby, maar probeer in plaats daarvan elkaar af te wisselen. Misschien is het niet realistisch om de hele week om en om uit bed te gaan, maar je kunt nachten afwisselen of het alleen in de weekenden doen. Alle kleine beetjes slaap helpen, toch?
3. Zeg: 'Sorry'
Klinkt misschien als een open deur, maar af en toe kan het lastig zijn om deze magische woorden over je lippen te krijgen. Zeker na een paar gebroken nachten zeg je soms dingen die je niet meent. Probeer in zo'n geval over je ego heen te stappen en tóch sorry te zeggen. De kans is groot dat je partner hierna ook zijn excuses aanbiedt.
4. Zeg: 'Ik hou van je'
Waarschijnlijk fluister je deze drie woordjes meerdere keren per dag tegen je baby, maar vergeet je ook je partner niet? Net als jij vindt die het af en toe ook gewoon fijn om te horen dat je van hem of haar houdt. En vergeet ook niet om zo nu en dan een appje te sturen als jullie niet bij elkaar zijn. Een simpel hartje sturen op z'n tijd, kan wonderen doen.
5. Maak van seks geen issue
Hebben jullie er allebei zin in? Doe het dan gewoon! Of is slapen het enige waar je van droomt? Schaam je hier vooral niet voor: het is volkomen normaal dat je even minder behoefte hebt aan seks. Wees eerlijk tegen je partner over je behoeften in de slaapkamer, ook dat is intimiteit. Daarover gesproken: gewoon even een dikke knuffel in de keuken verbindt jullie ook.
Ken je onze rubriek Seksdagboek al? Seksdagboek van Eva: 'Na iedere vrijpartij zeggen we dat we het vaker moeten doen, maar het komt er niet van'
6. Praat écht met elkaar
Eén van de belangrijkste dingen in een relatie is goede communicatie. En dat betekent niet alleen dat je dagelijks doorneemt wie de baby van de crèche haalt of boodschappen doet. Minstens zo belangrijk is het om echt te blijven praten. Hoe voelt je partner zich? Hoe is het op het werk? Vooral in de eerste periode na de bevalling ben je vaak druk met de baby, waardoor je elkaar uit het oog kan verliezen.
7. Eet gezond
Wat je eet heeft een grote invloed op hoe je je voelt. Een overdaad aan bewerkt voedsel en suiker kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je nogal prikkelbaar bent. Het gevolg: ruzie. Probeer daarom je suikerinname te beperken en zorg ervoor dat je veel fruit, groenten en vette vis eet. Je zult merken dat je je na verloop van tijd beter gaat voelen.
8. Kies qualitytime
Om je relatie goed te houden is qualitytime met elkaar noodzakelijk. Soms moet je gewoon even tijd doorbrengen met elkaar als stel, zónder je baby. Nu is een etentje misschien nog niet haalbaar, maar je kunt ook even een uurtje met elkaar gaan wandelen of iets anders gaan doen wat jullie fijn vinden. Vraag of je ouders even willen oppassen en geniet even van elkaar.
Lees ook: Oppastarief: wat betaal je de oppas?
9. Gun elkaar me-time
Ieder mens heeft zo af en toe behoefte aan wat tijd voor zichzelf. Dus vergeet niet om elkaar af en toe deze tijd te gunnen: wanneer je partner thuis is, kun jij gaan sporten, ergens koffiedrinken of gewoon een boek lezen op de bank. En omgekeerd natuurlijk.
10. Verdeel de taken
Of je nu een baby hebt of niet: het huishouden blijft toch vaak een dingetje. Probeer dit probleem daarom zo snel mogelijk te tackelen en maak afspraken met elkaar over wie wat doet en wanneer. Zo voorkom je ruzies en irritaties over stomme dingen die het eigenlijk niet waard zijn.
Lees ook: Taakverdeling thuis: zo maak je van de to-dolijst in je hoofd een gedeelde verantwoordelijkheid
11. Geef elkaar complimenten
Wanneer je allebei gestrest bent, wil je nog wel eens vergeten om elkaar complimentjes te geven. Toch moet je de kracht hiervan niet onderschatten. Een lief complimentje kan de dag goedmaken en je net die extra boost geven die je nodig had.
12. Wees niet te kritisch op je schoonouders
Tegen je eigen ouders kun je waarschijnlijk eerlijk zeggen dat ze zich minder met de opvoeding van je kind moeten bemoeien of andere irritaties uitspreken, maar bij de ouders van je partner is dat misschien een ander verhaal. Vergeet niet dat je schoonouders de producenten zijn van jouw wederhelft én dat ze zijn opgegroeid in een andere tijd, dat maakt het misschien makkelijker verschillen kleiner te maken.
Tip: 16x cadeaus om opa en oma te bedanken voor alles wat ze doen
13. Bespreek geldzaken
Geld is een onderwerp waar veel stellen ruzie over maken, ongeacht of ze nu een baby hebben of niet. Het krijgen van een kind kan ervoor zorgen dat jullie financieel iets krapper zitten, waardoor discussies over geld op de loer liggen. Maak duidelijke afspraken over jullie uitgaven, en stel misschien samen een budget op voor bepaalde dingen.
14. Geniet samen van jullie baby
Wat is er fijner dan samen met je partner naar je slapende baby te staren? Geniet samen van dat prachtige wonder dat jullie voor altijd verbindt.