Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kerstboom
door

Een echte kerstboom? Zo blijft hij lang goed én voorkom je ongelukken

Hoewel steeds meer mensen tijdens de feestdagen overstappen op een kunstboom, zijn er ook nog veel gezinnen die een echte den of spar in huis halen om te versieren. Ben jij ook iemand die voor het echte werk gaat? Zorg dan dat je boom lang mooi blijft en je kinderen veilig zijn met deze tips.

Advertentie
 1. Gezonde boom

  Allereerst: kies een gezonde, verse boom. Dit check je als volgt: pak een tak tussen je duim en wijsvinger en ga met je vingers langs de tak. Als de boom vers is, zouden er maar heel weinig naalden af moeten vallen. Daarnaast, kijk gewoon naar de boom of hij er gezond en groen uitziet. Simple as that.

 2. Zagen, zagen, wiedewiedewagen

  Om ervoor te zorgen dat je boom mooi groen blijft, zaag je een stukje van de onderkant van de stam recht af (iets meer dan een halve centimeter boven de onderkant) voordat je de boom in de standaard plaatst. Zet de boom recht en goed vastgedraaid in de houder, daarmee voorkom je dat hij omvalt als je kinderen weer eens doen alsof ze Max Verstappen zijn.

 3. Genoeg water

  Zorg dat de boomstandaard altijd gevuld is met water. Als algemene regel kun je aanhouden dat een levende boom bijna vier liter water absorbeert in de eerste 24 uur en ongeveer een liter per dag daarna. Dat wordt dus flink met emmers water slepen op de eerste dag…

 4. Strategische plek

  Plaats de boom uit de buurt van warmtebronnen in huis zoals een open haard of radiator, maar plaats ‘m ook niet naast een tv, grote lamp of ventilatieopening.

  Advertentie

  Lees ook: Kerst met kinderen, zo voorkom je stress

 5. Strategische plek #2

  Plaats de boom met versiering ook niet te dicht bij je gordijnen en andere brandbare voorwerpen en meubels. Kijk of je een goede hoek kunt creëren; als de boom op jullie favoriete looproute naar de keuken staat, kun je er donder op zeggen dat er versiering gaat sneuvelen.

 6. Wildebras-proof

  Heb jij een stel wildebrassen in huis rondbanjeren? Kijk dan hoe je hier mee omgaat. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor plastic ballen in de boom in plaats van glazen ballen; er zijn tegenwoordig hele mooie plastic varianten te koop. Of hang de ballen alleen bovenin de boom, zodat je kinderen er niet bij kunnen. Ook kun je ervoor kiezen om de boom wat hoger te zetten of om een mini-boompje in huis te halen. Of je accepteert natuurlijk dat er af en toe een paar ballen door de woonkamer stuiteren.

 7. Veilige lichtjes

  Inspecteer bij de kerstlichtjes of ze brandveilig zijn en check op blootliggende of gerafelde draden, losse verbindingen en gebroken stopcontacten voordat je ze in de boom hangt.

 8. Verleng verstandig

  Een belangrijke: overbelast verlengsnoeren niet. Plaats niet meer dan drie snoeren met lichtjes per verlengsnoer en verleng een verlengsnoer bovendien nooit met een ander verlengsnoer! (Snap je ‘m nog?) Zorg er ook voor dat het snoer goed passend is en er niemand over kan struikelen. Zorg daarnaast dat stopcontacten en stekkers goed zijn beveiligd voor kleine kindervingertjes. En tot slot: rol kabelhaspels helemaal af. Deze worden anders warm, waardoor brand kan ontstaan.

  Advertentie
 9. Weg? Licht uit

  En een open deur, maar we zeggen het toch: laat je boom niet (te lang) onbeheerd achter terwijl de lichtjes aan staan.

Checklist afgevinkt? Alvast een gezellige en veilige Kerstmis gewenst!

Lees ook: De eerste kerst met je baby: 7 tips

Bron:Parents, Gezondheid & Co

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop