Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

9 oppas-ergernissen die (bijna) iedere ouder herkent

Een lieve oppas is goud waard. Eindelijk kun je met een gerust hart naar een feestje gaan of uit eten met je partner. Maar soms doet je babysitter dan net iets waardoor je haar wel achter het behang kan plakken.

Advertentie
 1. Als ze te laat komt.

  Ongeduldig staar je naar de klok en vertwijfeld check je op je telefoon of je wel de juiste tijd hebt doorgegeven. Niets vervelender dan met jas en schoenen aan wachten bij de deur terwijl de afgesproken tijd allang is verstreken en je oppas in geen velden of wegen te bekennen. Als ze er eenmaal is, ben je zo blij dat ze toch is gekomen dat je je de deur uit haast zonder er iets van te zeggen. Maar doe dit de volgende keer – op een aardige toon – wel. Oppasmeiden zijn vaak jong en realiseren zich soms nog niet hoe belangrijk stiptheid is.

 2. Als ze steeds weer vraagt of haar vriendje mag meekomen.

  De nieuwe liefde van je oppas is vast heel aardig en een grote kindervriend. Maar jij kent hem niet. Jullie willen liever dat je oppas gewoon alleen op de bank zit of – als je kind nog wakker is – al haar aandacht aan jouw kind geeft. Voel je niet bezwaard om dat (steeds weer) aan te geven en leg het uit waarom je het niet zo fijn vindt als haar vriendje meekomt.

 3. Als ze de hele tijd op haar telefoon of laptop zit.

  Dat jij moeite hebt om je telefoon weg te leggen, is nog tot daaraan toe. Maar je oppas krijgt niet betaald om te appen, snapchatten of te werken, je wilt dat ze met haar volle aandacht bij je kind is. Opnieuw: communicatie is alles. Wees duidelijk over je verwachtingen en geef meteen bij de kennismaking al aan wat je belangrijk vindt.

 4. Als ze niet opruimt.

  Superleuk dat ze enthousiast hutten bouwt, heksensoepjes brouwt en kijkdozen knutselt met je kind, maar minder fijn dat jij bij thuiskomst een ontploft huis aantreft. Je kunt dit subtiel aankaarten door vrolijk te roepen: ‘Wat gezellig hier! Zullen we samen nog even opruimen?’ Of je kunt het laten gaan. Een oppas die er zo’n feest van maakt met je kind is onbetaalbaar.

  Advertentie
 5. Als ze nooit kan (maar wel bij je vriendin gaat oppassen).

  Toen ze bij jullie begon met oppassen, was ze altijd beschikbaar. Maar nu de ‘wittebroodsweken’ voorbij zijn en het nieuwe eraf is, lijkt ze andere prioriteiten te hebben dan babysitten. Bij jou tenminste. Ze past wel wekelijks op bij je vriendin, die haar nummer nota bene van jou kreeg. Misschien moet je de oppas wat meer paaien met iets lekker tijdens de oppasavondjes?

 6. Als ze niet meer weggaat.

  Je komt vrolijk aangeschoten thuis van een intiem etentje met je partner en jullie hebben zin om de romantiek gezellig op de bank voort te zetten, maar de oppas maakt geen aanstalten om te vertrekken. Ze ligt heerlijk met jullie kat op schoot onder een dekentje op de bank. En kletst vrolijk door over haar rijlessen, studiekeuze en haar plannen voor de rest van het weekend. Hier is een hele simpele oplossing voor: breng haar thuis. Binnen vijf minuten is ze de deur uit en als jullie haar thuis hebben afgeleverd, kunnen jullie je datenight voortzetten.

  Tip: Zo vind je een betrouwbare oppas

 1. Als ze niet reageert op jouw app met een oppasvraag.

  Je ziet op je telefoon dat ze online is (geweest) maar op jouw vraag of ze die zaterdag vrij is zodat jij naar dat leuke feestje kunt, komt geen antwoord. Terwijl je het wel graag wil weten want als ze niet kan, zoek je snel verder. Gewoon weer appen hoor, tieners zijn soms nogal verstrooid dus houd haar scherp. En als ze na de tweede app nog niet reageert? Probeer dan de jaren ’90-aanpak: bellen.

 2. Als ze het oppasavondje is vergeten.

  Enorm balen, want lastminute vind je geen oppas meer. Als dit één keer voorkomt en je oppas uitgebreid haar excuses aanbiedt, kun je het nog even proberen met haar. Ze is waarschijnlijk zo geschrokken dat ze nooit meer een oppasavond vergeet. Komt het vaker voor, zoek dan een ander. Aan een onbetrouwbare oppas heb je niets.

 3. Als ze gaat verhuizen.

  Heb je eindelijk die lieve, stipte oppas gevonden die nooit te lang blijft hangen en altijd reageert op je appjes…gaat ze in een andere stad studeren. Verhuizen dus. Houd haar warm, misschien valt de studie wel tegen en keert ze terug. Of zoek een babysitter die al studeert in jouw woonplaats, dan weet je in elk geval redelijk zeker dat ze een paar jaar blijft hangen.

Lees ook: Hoeveel betaal ik de oppas? Dit zijn dé richtlijnen!