Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Aha! Dít gaat er om in het hoofd van jouw baby volgens onderzoek

Altijd al willen weten wat er in dat kleine koppie van jouw kind speelt? Wetenschappers deden onderzoek en de resultaten zijn spectaculair. Zo lijkt het erop dat foetussen al een werkgeheugen hebben en kunnen baby’s vanaf 6 maanden oud zich al verplaatsen in een ander.

Advertentie

Lange tijd werd gedacht dat er niet zoveel gaande was in het hoofd van baby’s. Maar niets blijkt minder waar. Die kleine hersentjes zijn continue bezig, wijst onderzoek uit.

Lees meer: Kiekeboe spelen met je baby: leuk én leerzaam

Verplaatsen in een ander

Dat er in het hoofd van een baby weinig gaande leek, had er deels mee te maken dat het onderzoek vaak door mannen werd uitgevoerd, verklaart Alison Gopnik, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Californië. ‘Als je een baby vluchtig observeert, lijkt er inderdaad niet veel te gebeuren.’ Inmiddels zijn de onderzoekers erachter dat foetussen al een werkgeheugen kunnen hebben en dat baby’s vanaf 6 maanden oud zich al kunnen verplaatsen in een ander.

Hersenontwikkeling

Dit werd ontdekt in een langlopend onderzoek van de Universiteit Utrecht naar de ontwikkeling van jonge kinderen, waar zo’n drieduizend Utrechts baby’s aan meededen. Tijdens de zwangerschap werden de baby’s door middel van echo’s onderzocht en daarna bezochten zij een keer in de zoveel tijd het ziekenhuis.

Hoofdonderzoeker Chantal Kemner, hoogleraar biologische ontwikkelingspsychologie, vertelt aan Volkskrant: ‘We onderzoeken gedetailleerd hoe kinderen sociale vaardigheden en zelfcontrole ontwikkelen, daarbij kijken we goed naar de hersenontwikkeling. Wereldwijd wordt nergens zoiets gedaan.’

Ook interessant: Spelontwikkeling van je baby

Doel afleiden uit gedrag

Tijdens het onderzoek werden de baby’s voor twee transparante, plastic bakken geplaatst. In de linkerbak zat een knuffelbeer, in de rechterbak een bal. De baby’s zagen de arm van een volwassene de beer pakken. Dit herhaalde zich een aantal keer: iedere keer pakte de arm de beer. Daarna werd de opstelling gewisseld.

Biro tegen Volkskrant: ‘Pakte de onderzoeker de bal, dan keken de baby’s daar langer naar dan wanneer de onderzoeker de beer pakte. Dat was onverwacht. De arm was in de ogen van de baby’s doelgericht op zoek naar de beer, ongeacht de locatie. Hieruit blijkt dat baby’s het doel van een ander kunnen afleiden uit zijn gedrag.’ Ze kunnen zich dus al verplaatsen in een ander.

Data verzamelen

Baby’s zijn de hele dag bezig met data verzamelen, aldus de onderzoekers. Ze observeren, experimenteren en stellen hun beeld van de wereld steeds een beetje bij. Volgens Sabine Hunnius, hoogleraar cognitieve psychologie aan de Radboud Universiteit en directeur van het Baby & Child Research Center in Nijmegen, is taal niet noodzakelijk om te kunnen denken. ‘Baby’s denken in indrukken, in herinneringen. Ze kunnen honger hebben, moe zijn, zich veilig voelen bij hun ouders, of het gemis daarvan ervaren.’

Tip! Hier vind je het leukste speelgoed voor baby’s vanaf 6 maanden.

Bron: VolkskrantBeeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – Voeding zwangerschap

Eten voor twee

Het Ouders van Nu kookboek
Shop nu