Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby geboren met staart
door

Baby met tanden, een staart of extra vinger: bijzondere geboorteafwijkingen

Een staart, een extra pink of twee tanden, baby's worden soms met onverwachte uiterlijke kenmerken geboren. Deze zeldzame afwijkingen komen wel eens voor.

Advertentie

Geboren met een staart

Zo is in Mexico dit jaar een meisje geboren met een staart. Haar staart was bijna zes centimeter lang en was bedekt met huid en haar. Tijdens de ontwikkeling in de buik heeft elk embryo een staart. Later verdwijnt deze weer. Bij sommige baby’s gebeurt dit niet. De reden hiervoor is niet bekend. Soms hebben deze kinderen ook andere lichamelijke afwijkingen en is er sprake van een syndroom. Maar de meeste baby’s die met een staart ter wereld komen, zijn verder gezond.

Bekijk ook de video Ontwikkeling van embryo tot foetus

Het is heel zeldzaam, maar het komt wel vaker voor dat een baby met een staart ter wereld komt. Over de hele wereld gezien worden elk jaar wel baby’s geboren met een staart(je). Vaak wordt de staart vlak na de geboorte met een operatie verwijderd.

Lees ook: De Apgar-score: waar staat dit cijfer voor?

Extra vingers of tenen

Sommige kinderen worden geboren met meer dan tien tenen of vingers. Dit verschijnsel heet polydactylie. Het kan erfelijk zijn, maar de reden is niet altijd bekend. De handen en voeten worden aan het begin van de zwangerschap gevormd. Op dat moment kan een extra vinger of teen ontstaan. Ongeveer 1 tot 10 op de 3.000 baby’s wordt geboren met meer dan tien vingers en/of tenen.

Advertentie

De extra vingers of tenen kunnen los zitten van de andere vingers en tenen, maar er ook aan vast gegroeid zijn. Bij polydactylie aan de vingers heeft een baby meestal een extra pink. Een extra duim komt ook voor. Heel heeft de baby een van de andere vingers extra. Vaak haalt een chirurg de extra vinger of teen weg met een operatie. Soms is de polydactylie een kenmerk van een bepaald syndroom. Dan heeft de baby nog meer bijzondere kenmerken.

Vijftien vingers en zestien tenen

In China werd in 2016 een jongetje geboren met in totaal maar liefst 31 vingers en tenen. Hij kwam ter wereld met maar liefst 15 vingers en 16 tenen. Zijn moeder heeft een extra vinger en een extra teen aan elke hand en voet, vertelden de ouders aan Chinese media. Dus de ouders maakten zich al zorgen dat hun kind de aandoening zou erven.

Geboren met tanden

De ouders van baby Dymean keken wel even raar op vlak na zijn geboorte. Nog in het ziekenhuis voelde moeder Mandy iets hards in het mondje van haar zoon. Er bleek al een melktand in zijn onderkaak te zitten. Twee dagen later verscheen de tweede. Melktanden bij baby’s komen niet vaak voor, maar helemaal zeldzaam is het niet. Soms worden ze verwijderd, maar de tanden van Dymean mochten, tot vreugde van zijn moeder, blijven zitten.

Bronnen: Telegraaf, Kennislink, Erfelijkheid.nl, RTL NieuwsBeeld: GettyImages

Advertentie