Het embryomodel, ontwikkeld door wetenschappers van de Weizmann Institute of Science in Israël, is het eerste 'complete' embryo dat alle belangrijke structuren in de eerste twee weken na de bevruchting nabootst. De vrucht produceerde zelfs hormonen die een positieve zwangerschapstest veroorzaakten. ,,Dit is echt een schoolvoorbeeld van hoe een menselijk embryo er op dag veertien uitziet en dat is niet eerder gelukt", vertelt professor Jacob Hanna.
Ken je onze Zwangerschapskalender al? Hier volg je de groei van je baby van week tot week
Verbazingwekkend fenomeen
In plaats van een zaadcel en een eicel waren stamcellen het basismateriaal. Daar werden chemicaliën aan toegevoegd, die de stamcellen omvormden tot vier celtypen die voorkomen in de vroegste fase van het menselijk embryo. Ongeveer 1 procent van het mengsel begon zich spontaan samen te voegen tot een structuur die lijkt op een menselijk embryo.
,,De cellen zijn enorm belangrijk. Je moet de juiste mix en de juiste omstandigheden hebben om tot deze samenstelling te komen", aldus Hanna. ,,Wanneer dat gebeurt, is dat een verbazingwekkend fenomeen."
Lees ook: Zo zit het met de vergoeding van vruchtbaarheidsbehandelingen
Miskramen en afwijkingen beter begrijpen
De totstandkoming van het embryo is een belangrijke stap om de eerste momenten van het menselijk leven beter te begrijpen. De eerste weken nadat een zaadcel een eicel heeft bevrucht, doen zich heel wat veranderingen voor. Die veranderingen zijn cruciaal om te begrijpen waarom miskramen en geboorteafwijkingen eventueel plaatsvinden. Ook kunnen de embryomodellen meer inzicht geven in genetische ziektes.
Lees ook: Miskraam verwerken: dit kan helpen
Het succes van ivf verbeteren
Wanneer wetenschappers meer duidelijkheid krijgen over de cruciale eerste fase van een embryo, kan dit volgens hen ook de succespercentages bij in-vitrofertilisatie (ivf) verbeteren. Daarnaast kunnen deze modellen ook nuttig zijn om te testen wat medicijnen precies doen met een zwangere vrouw.