Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

17x signalen: zo begrijp jij je baby beter

Je baby is net verschoond, heeft goed geslapen en goed gedronken. En toch blijft hij huilen. 'Kon hij me maar vertéllen wat er aan de hand is', denk je. Met dit lijstje kom je al een heel eind bij het begrijpen van je baby.

Advertentie

Het is niet altijd makkelijk om te begrijpen wat je baby wil. Zijn eerste woordjes zul je pas bij zo’n anderhalf jaar te horen krijgen. Je hebt het misschien niet meteen in de gaten, maar baby’s geven ook al voor ze kunnen praten veel signalen af om jou duidelijk te maken hoe ze zich voelen. Aan zijn huiltje, geluiden en lichaamstaal kun je herkennen wat je baby je wil ‘vertellen’.

Tip: Leuk om je bevindingen bij te houden in een notebook. De mooiste vind je hier

Huilen

Je baby heeft verschillende ‘huiltjes’. Luister dus eens goed naar de manier waaróp hij huilt.

 1. Roepen

  Je herkent deze huil aan het volgende: je baby huilt ongeveer zes seconden lang en pauzeert daarna ongeveer twintig seconden. In die tijd wacht hij op jouw reactie. Als jij niet reageert, zal hij harder gaan ‘roepen’ en dus nog harder gaan huilen tot hij weer van jouw gezelschap mag genieten.

  Advertentie
 2. Honger

  Deze huil begint als een roepende huil, maar zal steeds luider worden als je baby geen eten krijgt. Voordat je baby begint met huilen, kan hij al smakkende geluiden maken met zijn mond of op zijn vuistjes sabbelen. Dat zijn andere manieren voor hem om jou duidelijk te maken dat hij honger heeft.

 3. Pijn

  Net als oudere kinderen huilen baby’s als ze pijn hebben. Je herkent dit huiltje aan zijn eentonigheid. Ook is dit huiltje luid en constant. Als de pijn toeneemt, kan je baby hysterischer gaan huilen.

 4. Opgeblazen gevoel

  Als je baby net heeft gedronken, kan hij moe en voldaan zijn. Helaas kan hij na de voeding ook huilen omdat hij een opgeblazen gevoel heeft. Dit klinkt als wat gejammer en soms gepiep.

  Lees meer: Darmkrampjes bij je baby: dit kun je doen

  Advertentie
 5. Moe

  Soms is je baby extreem moe, maar lukt het hem niet om in slaap te vallen. Dat kan hartstikke frustrerend zijn. Zowel voor hem als voor jou. Het huiltje van je baby klinkt dan geïrriteerd en meestal gaapt hij tussen het huilen door. Andere signalen zijn in zijn ogen wrijven en aan zijn oren trekken of friemelen.

 6. Andere omgeving

  Dit is misschien wel de moeilijkste huil om te herkennen. Het kan zijn dat je baby het niet naar zijn zin heeft op de plek waar hij ligt. Je baby kan bijvoorbeeld verveeld raken als hij steeds op dezelfde plek in de box ligt. Zijn huiltje is niet hard, maar klinkt zeurderig. Je baby stopt pas met huilen als hij het weer naar zijn zin heeft.

  Geluiden

  De Australische kinderarts Priscilla Dunstan deed twintig jaar onderzoek naar de geluiden die baby’s produceren en wat ze met die geluiden bedoelen. Die geluiden worden ook wel de vijf reflexgeluiden genoemd. Dit zijn geluiden die baby’s maken om hun behoeften aan te geven. Zo is er een geluidje voor honger, moeheid, een boertje dat dwarszit, darmkrampjes en ander ongemak.

 7. ‘Neh’ – Ik heb honger

  Je baby maakt dit geluid door zijn tong tegen de bovenkant van zijn mond te duwen. Op deze manier wil hij je laten weten dat hij honger heeft. Ook kan hij smakkende geluiden maken en op zijn vuistjes sabbelen.

 8. ‘Eh’ – Ik ga boeren

  Na een voeding is het belangrijk dat je baby nog een boertje laat. Dit kan binnen een paar minuten gebeuren, maar soms heeft je baby meer tijd nodig. Als het niet meteen lukt om een boertje te laten zal hij een paar keer het geluid ‘eh’ maken.

  Lees meer: Baby laten boeren na een voeding

 9. ‘Owh’ – Ik ben moe

  Wist je dat je mond eerst een bepaalde beweging maakt, voordat je gaat gapen? Zo werkt het ook bij je baby. Je baby zal het geluid ‘owh’ maken. Zodra je dat geluid hoort, weet je dat je je baby in zijn bed kan leggen.

 10. ‘Heh’ – Ik heb buikpijn

  Met het geluid ‘heh’ wil je baby duidelijk maken dat hij zich niet lekker voelt en last heeft van zijn buik.

 11. ‘Eairh’ – Ik heb een opgeblazen gevoel en buikpijn

  Dit is een variatie op het bovengenoemde geluid. Dit geluid ontstaat doordat je baby ademhaalt en tegelijkertijd de pijn wil verlichten.

  Lees meer: Zo versterk je de band met je baby

  Lichaamstaal

  Door middel van huilen en het maken van andere geluiden, kan je baby je duidelijk maken wat er met hem aan de hand is. Maar dit kan hij ook doen door middel van zijn lichaamstaal. Uit studies van drie Britse universiteiten blijkt dat de bewegingen van een baby net als het maken van geluiden een manier van communiceren zijn.

 12. Rug buigen

  Is je baby jonger dan twee maanden en buigt hij met zijn rug naar achteren? Dan wil hij je duidelijk maken dat hij pijn heeft. Het kan ook een teken zijn dat hij genoeg heeft gegeten. Dit kan een handig signaal zijn voor als je borstvoeding geeft. Is je baby ouder dan twee maanden? Dan kan het een teken zijn van vermoeidheid of een slecht humeur.

  Lees meer: Wat als je baby zich steeds oververstrekt?

 13. Hoofd draaien

  Je baby draait met zijn hoofd om zichzelf te kalmeren. Het kan een teken zijn dat hij bijna in slaap valt of als hij je duidelijk wil maken dat hij even moet wennen aan een nieuwe omgeving.

 14. Aan oren voelen

  Grijpt je baby naar zijn oren? Dat kan een signaal zijn dat je baby moe is. Maar hij kan ook pijn hebben aan zijn oren, zeker als hij erbij huilt. Neemt contact op met je huisarts als je twijfelt.

 15. Vuisten maken

  Balt je baby zijn vuistjes? Dat is dan duidelijk. Hij heeft honger!

 16. Benen optillen

  Tilt je baby zijn benen omhoog? Dan kan dat een teken zijn van buikpijn. Voor je baby is dit de manier om de pijn in zijn buik te verminderen.

 17. Armen strekken

  Door plotselinge bewegingen of geluiden kan je baby schrikken en zijn armen strekken. Dit kan hij ook doen als hij wordt gewekt of als er fel licht op hem schijnt.

  Meer weten? Zo leer je de lichaamstaal van je baby lezen

Maak je geen zorgen als je niet meteen het huiltje, geluid of de beweging van je baby herkent. Hoe meer tijd je met hem doorbrengt, hoe beter je je baby zult begrijpen.

Bron: craftfactory.com / Beeld: Shutterstock