Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Bewezen: namen door elkaar halen is een typische ‘moederkwaal’

Betrap je jezelf er wel eens op dat je de namen van je kinderen door elkaar haalt? Of dat je je zoon wilt roepen, maar per ongeluk de naam van je man noemt? Dat voelt misschien stom, maar het is niks om je voor te schamen, zeggen psychologen.

Advertentie

Uit onderzoek blijkt dat het verwarren van namen zelfs een typische ‘moederkwaal’ zou zijn.

Onderzoek

Onderzoekers van Duke University vroegen aan meer dan 1700 mensen of ze wel eens bij de verkeerde naam worden genoemd en of ze zelf wel eens de mist ingaan met de namen van anderen. Ook vroegen de onderzoekers welke verkeerde namen er dan werden gebruikt, en wat de relatie was met die mensen.

Moeders

Wat bleek? Het door elkaar halen van namen overkomt niet alleen ouderen, maar mensen van alle leeftijden. Toch doen vooral ouders het, en met name moeders noemen hun kind bij de verkeerde naam. Ze halen vaak de namen van hun kinderen door elkaar of roepen hun kind met de naam van hun huisdier.

Familiecirkel

Volgens onderzoekers zit het zo: als een moeder haar kind bij de verkeerde naam noemt, is dat bijna altijd de naam van een ander familielid (of een huisdier dus), maar nooit de naam van bijvoorbeeld een collega of een kennis. Kortom: het gaat altijd om mensen die in dezelfde sociale cirkel horen, in dit geval de familiecirkel.

Advertentie

Mooie oorzaak

Hoe dit kan? De uitleg hiervoor is vrij simpel: wij slaan informatie over personen op in onze hersenen, in het zogenoemde ‘semantische geheugen’, dat werkt als een netwerk van verbanden en relaties. Kan je even niet op de naam van je kind komen, dan kan het gebeuren dat je geheugen wél informatie over een gerelateerde persoon activeert, zoals de naam van je andere kind of je partner. Oftewel: als een moeder haar kind bij de naam van zijn broertje of zusje noemt, komt dat gewoon omdat ze van hen allebei houdt.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Quartz – Beeld: Shutterstock