Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Bewezen: nieuwe ouders moeten dealen met zes jaar slaapgebrek

Dat het ouderschap gepaard gaat met korte nachten, dat wisten we. Maar wetenschappers van de University of Warwick hebben nu ontdekt dat het slaapgebrek wel zes jaar kan voortduren.

Advertentie

Drie maanden na de geboorte is het het slechtst gesteld met de nachtrust van ouders, zo blijkt uit de slaapgegevens van duizenden vaders en moeders. Met name vrouwen krijgen dan te maken met flinke slaaptekorten. En hoewel de ouders geleidelijk een verbetering in hun slaap zien naarmate de jaren verstrijken, lijkt het voor velen alsof hun nachtrust nooit meer hetzelfde is als daarvoor.

Tip voor meer nachtrust! Met een van deze slaaptrainers kun je je kind leren om langer door te slapen

Slaapkwaliteit

Voor het onderzoek werden deelnemers zeven jaar lang gevraagd om hun slaapkwaliteit te beoordelen op een schaal van nul tot tien en werden ze gevraagd naar de hoeveelheid slaap die ze kregen op een normale weekdag en op een normale dag in het weekend.

Vrouwen rapporteerden in het eerste jaar na de geboorte van het eerste kind een daling in slaaptevredenheid met gemiddeld 1,7 punten. Voor het tweede en derde kind was de daling iets meer dan één punt in vergelijking met hun slaaptevredenheid voordat ze kinderen hadden. In dat eerste jaar na de geboorte van zowel het eerste als de daarop volgende kinderen verloren moeders ongeveer veertig minuten slaap per nacht in vergelijking met voor hun eerste zwangerschap. Met gemiddeld een uur slaapgebrek per nacht hadden vrouwen het drie maanden na de geboorte het zwaarst. 15 tekenen dat de eerste pittige fase met je baby (bijna) voorbij is.

Advertentie

Mannen

Hoewel voor vaders vergelijkbare trends werden waargenomen, waren de opgelopen tekorten minder groot. Zo gaven vaders drie maanden na de geboorte van hun eerste kind een slaaptekort van maar dertien minuten slaap aan.

4 tot 6 jaar

Opvallend genoeg zagen de wetenschappers dat het eerste kind de meeste impact heeft op het slaapgebrek van beide ouders. Na de geboorte van het tweede en derde kind keert de slaapkwaliteit ook bij moeders redelijk vlot terug naar het niveau waar zij zich met één kind al op bevonden. Gemiddeld slapen ouders dan 25 minuten korter dan in hun kinderloze periode. En als we de wetenschappers mogen geloven is het na vier tot zes jaar na de geboorte van het eerste kind dan eindelijk gedaan met het slaaptekort.

Lees ook:

Toe aan uitslapen? Met deze tips slaapt je peuter langer door

Wat zegt jouw sterrenbeeld hoe je omgaat met gebroken nachten?

Bron: The Guardian Beeld: Shutterstock

Christine Spanjaard

Ouders van Nu product – Doodmoe & Dolgelukkig

De leukste voorbereiding op het vaderschap

€18,99
Bestel nu