Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Rommelige moeder
door

Bewezen: rommelige moeders zijn niet lui, maar slim

Is het bij jouw thuis regelmatig een zootje? Puilt de wasmand uit en slingert er door het hele huis speelgoed rond? Niets om je voor te schamen. Sterker nog, een rommelig huis betekent dat je waarschijnlijk behoorlijk slim en creatief bent.

Advertentie

Om de mythe dat rommelige mensen (en dus ook moeders) lui en chaotisch zijn te ontkrachten, zijn er verschillende studies gedaan. En inderdaad: het tegendeel is bewezen. Het blijkt namelijk dat rommelige mensen juist behoorlijk intelligent zijn. En er zijn nog meer wetenschappelijke bewijzen dat rommelige types het goed voor elkaar hebben.

 1. Boost voor productiviteit

  ‘Rommelkonten worden vaak beschuldigd van luiheid’, schrijft Richard A. Friedman, in The New York Times. ‘Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is rommeligheid niet noodzakelijkerwijs een teken van luiheid of dat je het allemaal niet overziet.’ Ook zegt rommeligheid niets over iemands productiviteit: productieve mensen zijn vaak onverbeterlijke sloddervossen, volgens Friedman. Sterker nog, sommige mensen functioneren beter in een rommelige omgeving.

 2. Chaos als creatieve brandstof

  Uit een onderzoek onder leiding van Kathleen Vohs van de University of Minnesota, blijkt dat dat rommelige ruimtes ervoor zorgen dat mensen creatiever worden en – waarom is niet duidelijk – ook eerder bereid zijn iets aan een goed doel te schenken.

 3. Jezelf durven zijn

  ‘Van jongs af aan leren we ons rot te voelen omdat we rommelig zijn. De samenleving heeft het niet zo op ongeorganiseerde of onverzorgde mensen’, zegt John Haltiwanger van Elite Daily. ‘Maar daarbij worden de verborgen voordelen van deze kwaliteit over het hoofd gezien. Het vergt moed om wanorde te omarmen. Hiervoor moet je constante kritiek kunnen accepteren en tegen sociale regels ingaan.’ Met andere woorden, rommelige mensen trekken zich niet zoveel aan van anderen en zijn lekker authentiek.

  Advertentie
Je kind zijn kamer leren opruimen
 1. Laserfocus

  Een andere theorie over waarom creatieven goed functioneren in een chaotische omgeving kan liggen aan een aangeboren vermogen zich niet te laten afleiden. Met andere woorden, rommel verstoort hun focus niet, omdat hun hersenen systematisch filteren. ‘Veel rommelige mensen zijn zich niet eens bewust van de chaos om zich heen’, zegt Friedman die we eerder noemde naar aanleiding van een onderzoek. ‘Net als mensen met hoge pijngrens geen pijn voelen, valt rommelige mensen rommel niet op.’ Kortom, je kan gewoon lekker een boekje met je kind lezen zonder je laten afleiden door al dat speelgoed op de grond.

 2. Leuk en flexibel mens

  Staat orde in de chaos scheppen niet bepaald op nummer één op je to-do lijstje? Dan heb je waarschijnlijk veel leukere dingen te doen en laat je je niet gek maken door een beetje rommel. Ook is de kans groot dat je behoorlijk flexibel bent, blijkt uit ander onderzoek. Oftewel: grote kans dat je een hartstikke leuk en relaxed persoon bent.

Meer lezen: 1 op de 5 moeders vindt dat ze ’te laat’ kinderen heeft gekregen

Bron: My Domaine Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Praktisch en veiligheid

Maak je huis kindveilig

Veilige traphekjes
Shop nu