Voor oudersNieuws

Amsterdam krijgt als eerste gemeente rouwverlof bij miskraam voor 24 weken: 'Ruimte om verlies serieus te nemen'

Verdrietige vrouw, bij artikel over rouwverlof bij miskraam. Getty Images
Getty Images
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Ambtenaren van de gemeente Amsterdam kunnen bij een miskraam voortaan rekenen op betaald verlof, óók als dat verlies plaatsvindt vóór de wettelijke grens van 24 weken. Amsterdam is daarmee de eerste gemeente in Nederland die zwangerschapsverlies in die periode formeel erkent als reden voor rouwverlof.

Lees ook: Een journalist en een arts begonnen eerder al een actie voor rouwverlof

Weinig houvast

De regeling volgt op een voorstel van PvdA en Volt, en kreeg brede steun in de raad. Leidinggevenden worden geïnstrueerd om na een miskraam standaard betaald verlof toe te kennen. Structurele opname in de cao moet bij volgende onderhandelingen aan de orde komen.

Lees verder onder de advertentie

Fractievoorzitter Juliet Broersen (Volt) diende de motie mede in nadat een van haar medewerkers een miskraam had gekregen. 'Het verlies was enorm, maar er bleek geen verlofregeling voor te zijn. We hebben haar alle tijd gegeven die ze nodig had, maar dat gebrek laat zien hoe weinig houvast er nu is voor werknemers én werkgevers.'

Vaak nog stilte na een miskraam

Jaarlijks krijgen naar schatting twintigduizend vrouwen in Nederland een miskraam, meestal in de eerste twaalf weken. Volgens kenniscentrum Fiom ontwikkelt 15 procent van hen PTSS-klachten, en ruim een derde ervaart langdurige psychische gevolgen. Toch bestaat er geen wettelijk recht op verlof, zolang het verlies vóór 24 weken gebeurt.

Lees ook: Miskraam verwerken: dit kan helpen

Lees verder onder de advertentie

Petitie

Internationaal groeit ook het bewustzijn rond dit onderwerp. In Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk bestaat wettelijk geregeld verlof bij vroeg zwangerschapsverlies. België werkt aan soortgelijke wetgeving. In Nederland ligt een voorstel in september bij de Tweede Kamer, mede op basis van een breed ondertekende petitie.

PvdA-fractievoorzitter Lian Heinhuis: 'Een miskraam of ander verlies voor de 24 wekengrens is óók een emotionele gebeurtenis voor beide ouders. Op dit moment moeten werknemers om een uitzondering vragen. Met dit voorstel maken we daar de regel van'.

Ook voor partners

Met de stap hoopt Amsterdam andere werkgevers en overheden te inspireren. De gemeente is met ruim 18.000 werknemers de grootste werkgever van de stad. Totdat een cao-regeling van kracht is, vraagt het college leidinggevenden expliciet om in alle gevallen rouwverlof toe te staan.

Lees verder onder de advertentie

De precieze duur van het verlof is niet vastgelegd. De gemeente laat het over aan de werknemer en de leidinggevende om samen te bepalen hoeveel tijd nodig is, met behoud van loon. De intentie is uitgesproken om ook partners mee te nemen in de cao-onderhandelingen.

Volgens de indieners helpt een formele regeling ook om zwangerschapsverlies bespreekbaar te maken. Eén op de vijf zwangerschappen eindigt voortijdig, maar vaak heerst er nog stilte. Broersen: 'Door dit soort maatregelen geef je ruimte om verlies serieus te nemen'.