Als dat niet mogelijk is, kan de vitamine ook worden gegeven via druppels in de mond. Niet met dagelijkse druppels, maar hogere doses die in de eerste drie maanden drie keer gegeven moeten worden.
Lees ook: Vitamine K en D: wat heeft je baby (extra) nodig en waarom?
Geen vaccin
In 2017 gaf de raad hetzelfde advies. De toenmalige staatssecretaris van Volksgezondheid nam dat in 2021 over. Vanaf 2025 zou de prik worden toegediend. Verloskundigen protesteerden hiertegen en weigerden de prik te geven. Ze vreesden prikangst onder ouders, en zien meer in de hogere dosis druppels. De KNOV, Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, schrijft nu op de eigen website bij dit standpunt te blijven maar wel in gesprek te willen met het ministerie.
De staatssecretaris vroeg vorig jaar de Gezondheidsraad opnieuw te kijken of een vaccinatie de beste manier is om pasgeboren kinderen vitamine K te geven. Dat is zo, concludeert de raad nu: 'Vitamine K toedienen met een eenmalige injectie in de spier direct na de geboorte werkt het best'.
Lees ook: Vitamines voor kinderen: welke is het belangrijkst?
Ernstige bloedingen
Een tekort aan vitamine K kan bij pasgeborenen leiden tot ernstige bloedingen, onder meer in de hersenen. Dat kan dodelijk zijn. Vitamine K zorgt ervoor dat het bloed kan stollen. Alle baby's worden geboren met een tekort, vanaf drie maanden maken ze wel voldoende aan.
Baby's krijgen nu direct na de geboorte 1 milligram vitamine K via druppels. Als de baby borstvoeding krijgt, kunnen de ouders in de eerste drie maanden elke dag 150 microgram vitamine K geven via druppels. Baby's die flesvoeding krijgen hebben de extra druppels niet nodig, daar is al vitamine K aan toegevoegd.
Als ouders of verloskundigen niet willen dat de baby een prik krijgt, is het volgens de raad ook mogelijk om de pasgeboren kinderen een hogere dosis vitamine K in de druppels te geven. Die hoeven dan minder vaak te worden toegediend.
Bron: ANP, Gezondheidsraad, KNOV