Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

De 10 geboden voor opa’s en oma’s

Heeft je kind minstens een grootouder in z'n leven, dan is hij een enorme mazzelaar. En jij ook. De cadeautjes, de knuffels, de oppassessies: het is goud waard. Maar… er zijn wel wat ongeschreven regels waar opa en oma zich aan ‘moeten’ houden. En dat gaat niet altijd vanzelf.

Advertentie

Liggen jouw (schoon)ouders en jij (nog) niet helemaal op één lijn als het om de kinderen gaat: schuif deze 10 geboden dan vooral onder hun neus.

 1. Gij zult met uw kleinkinderen spelen

  Volwassen zijn betekent niet dat alles altijd maar serieus hoeft te zijn. Leer je kleinkind(eren) dat spelen ook nog steeds kan als je oud en gerimpeld bent. Plus: wat is er nu leuker dan stoeien met opa of oma? En gaat dit fysiek niet, haal dan Mens-erger-je-niet, Uno of een ander leuk spel uit de kast. Succes gegarandeerd!

 2. Gij zult de ouders van uw kleinkinderen respecteren

  Door met liefde en respect om te gaan met je zoon(s) en/of dochter(s) en  hun aanhang in het bijzijn van de kleinkinderen, geef je het goede voorbeeld. En wist je dat kinderen vooral leren van wat ze zien en niet zozeer van wat ze horen? Kortom, voorleven is de allerbeste leerschool!

  TIP! Er zijn veel leuke opa en oma-boeken te koop. Leuk om cadeau te geven aan je ouders als ze opa of oma worden óf om gewoon samen te lezen met je (klein)kinderen.

  Advertentie
 3. Gij zult uw kleinkinderen verhalen vertellen over hun ouders

  Hoe leuk is het dat je als kind grappige verhalen hoort over je vader of moeder toen hij of zij nog klein was? Je kind zal dan ook aan je lippen hangen als je vertelt wat leuke anekdotes van vroeger vertelt. En voor jou is het meteen een mooie trip down memory lane.

  Lees meer: Rol van opa en oma in de opvoeding

 4. Gij zult niet in discussie gaan met de ouders van uw kleinkinderen

  Accepteer de manier waarop je kind zijn kind(eren) opvoedt en bemoei je er niet mee. Vind je dat sommige dingen anders kunnen en wil je er per se wat over zeggen? Kaart dit dan aan als je kleinkind er niet bij is. Geen enkel kind heeft er baat bij om getuige te zijn van een (hoogoplopend) conflict tussen zijn ouders en grootouders.

 5. Gij zult uw kleinkinderen niet te veel verwennen

  Tuurlijk mag je als opa of oma je kleinkind af en toe verwennen. Maar lap niet alle regels aan je laars en houd je een beetje in. En vergeet niet dat samen herinneringen maken leuker is dan spullen krijgen.

  Advertentie
 6. Gij zult altijd een luisterend oor bieden

  Luister geduldig naar je (klein)kind als hij vertelt over struggles in de opvoeding, op school of wat dan ook. Het zal op prijs worden gesteld. Denk je dat je goed advies kan geven? Doe dit vooral maar pas op dat je niet teveel zegt. Soms is alleen luisteren al meer dan genoeg.

  Lees meer: Oppasoma en -opa: zo wordt het een succes

 7. Gij zult van uw huis een thuis maken

  Het is ontzettend fijn als je je kind uit de brand kunt helpen door op de kleinkinderen te passen. Dit hoeft helemaal geen vaste dag in de week te zijn, maar kan ook op de momenten dat het gewoon even nodig is. Laat merken dat ze altijd welkom zijn en maak het aantrekkelijk om bij jou langs te komen of de kleinkinderen te brengen door voor een logeerbed en speelgoed te zorgen.

 8. Gij zult de regels van de ouders respecteren

  Mag je kleinkind thuis niet op de Playstation of de tablet? Misschien is het verleidelijk om dit wél aan te bieden als jij het een onzinregel vindt of als je je kleinkind wilt verwennen, maar op de lange termijn zal dit geheid tot conflicten leiden en word je kleinkind er ook niet beter van.

 9. Gij zult uw kleinkinderen (kleine) levenslessen leren

  Je bent waarschijnlijk de persoon met de meeste levenservaring in de directe omgeving van je kleinkind. Je kunt hem of haar dus veel levenslessen leren. Misschien komt je kleinkind op een gegeven moment zelfs op een leeftijd dat hij niet meer naar zijn ouders luistert, maar wel naar jou.

  Lees meer: 10 belangrijke dingen die je kind kan leren van zijn opa en oma

 10. Gij zult geen kleinkinderen voortrekken

  Het kan best dat je met het ene kleinkind meer hebt dan met de ander. Laat dit alleen nooit blijken! Trek niemand voor en behandel ze allemaal gelijk. Ze houden namelijk wel allemaal evenveel van jou.

Bron: PsychologyToday – beeld: Shutterstock