Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Agrarische opvang
door

De hele dag buiten: waarom steeds meer ouders kiezen voor kinderopvang in de natuur

Zodra jij weer aan het werk gaat wil je voor je kind natuurlijk de beste opvang. Sommige ouders vinden het fijn als hun kind veel buiten is en kiezen daarom voor een groene kinderopvang. Wat is dat? En wat zijn de voor- en nadelen?

Advertentie

Dat buitenspelen belangrijk is voor kinderen, weten we allemaal. Rennen, springen, graven in het zand… Het is niet alleen goed voor kinderen vanwege de frisse lucht, maar buitenspelen maakt een kind sterker en socialer. Veel ouders vinden het daarom belangrijk om een opvang te kiezen waar hun kind veel buiten is. De agrarische opvang is dan ook populair.

Lees ook: Welke soorten kinderopvang zijn er?

Welke natuuropvangen zijn er?

 • Agrarisch kinderdagverblijf
  Agrarische kinderdagverblijven en bso’s zijn specialisten in buitenspelen en natuur voor kinderen. De kinderen worden opgevangen op boerderijen waar ze veel buiten zijn. Ze leren omgaan met dieren, gaan aan de slag in de moestuin en spelen voornamelijk veel buiten. Zo’n zestig ondernemers zijn aangesloten bij de Verenigde Agrarische Kinderopvang (VAK), onder het tabblad ‘Locaties’ kun je zien of er eentje bij jou in de buurt is.
 • Groene kinderopvang
  Bij een groene kinderopvang is er ruimte voor natuurbeleving. Hier leren kinderen van alles over de natuur, maar ook – niet geheel onbelangrijk – genieten ze van het buiten zijn. Een overzicht van groene kinderopvanglocaties vind je op de site van platform Groen Cement.

Het weer speelt geen rol

Regen, kou of sneeuw houdt de agrarische opvang niet tegen om naar buiten te gaan. De hele tijd buiten zijn is bij sommige van deze opvangen juist het uitgangspunt. Zolang een kind de juiste kleding aan heeft, kan hij prima buitenspelen met slecht weer. Daarbij komt dat de meeste kinderen een beetje guur weer helemaal niet erg vinden. Sterker nog: in de modder spelen is juist leuk.

Lees meer: Waarom buitenspelen belangrijk is voor kinderen

Waarom stijgt de populariteit?

Dat de wachtlijsten van de natuuropvangen volstromen heeft twee redenen: de hang naar buitenleven wordt bij veel mensen groter. Ouders die dit gevoel herkennen, willen dat hun kind opgroeit in een omgeving waarin zij nog even kind kunnen zijn en dus heerlijk buiten mogen en kunnen ravotten.

Advertentie

De tweede reden is de stikstofcrisis, deze dwingt de boeren tot nadenken over alternatieve inkomstenbronnen. Dat betekent overigens niet dat iedereen met een grote buitenruimte ‘zomaar’ een opvang mag beginnen. Hier zitten, zoals bij iedere kinderopvang, zeer strikte regels aan verbonden.

Wat zijn de voordelen van natuuropvang?

Er zitten veel voordelen aan natuuropvang:

 • Door activiteiten zoals klimmen, graven en rennen ontdekken kinderen hun eigen kunnen en grenzen het beste
 • De motoriek wordt door de vele activiteiten goed gestimuleerd
 • Kinderen die veel buiten zijn, zijn vaak socialer. Ze hebben minder conflicten en helpen elkaar meer.
 • Contact met dieren is rustgevend en maakt kinderen weerbaarder
 • Kinderen begrijpen beter waar producten uit de supermarkt vandaan komen.

Wat zijn de nadelen van natuuropvang?

Ondanks de vele voordelen, zijn er ook een aantal dingen waar je als ouder of verzorger goed over na moet denken voor je je kind op een opvang zet die veel buiten is en/of met dieren in contact komt.

 • Een (landbouw-)huisdier kan ziektes met zich meedragen waar mensen ziek van kunnen worden. Voornamelijk kinderen zijn vatbaarder.
 • Klimmen en klauteren is leuk en goed voor kinderen, maar het brengt ook extra risico met zich mee.
 • Veel tijd doorbrengen op een veehouderij betekent vaak ook meer blootstelling aan fijnstof. Fijnstof is een verzamelnaam voor deeltjes in de lucht. Kinderen zijn extra gevoelig voor blootstelling aan deze stof. Vooral bij astmatische kinderen kan het klachten veroorzaken, zoals vermindering van de longfunctie, toename van luchtwegklachten (piepen, hoesten en kortademigheid) en verergering van astma.

Bron: GGDHVBBeeld: GettyImages

Advertentie
Redactioneel – offer – Buggy’s

Redactioneel - offer - Buggy's

Bekijk hier