Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

7x dit kun je doen als iemand ongevraagd aan je zwangere buik zit

Ongevraagd aan je zwangere buik zitten: de één vindt het geen probleem, voor de ander is het een nachtmerrie. Behoor jij tot de laatste groep? Met deze manieren zorg je dat mensen dat niet (meer) doen.

Advertentie

Veel zwangere vrouwen hebben wel eens meegemaakt dat (vreemde) mensen zonder te vragen aan je zwangere buik zitten. Voel je je hier oncomfortabel bij? Op deze manier ga je om met mensen die ongevraagd aan je zitten.

Lees meer: 10 dingen die je nooit tegen een zwangere vrouw moet zeggen

 1. Direct wat van zeggen
  De meest voor de hand liggende optie is om er direct iets over te zeggen. Laat dat nou nét iets zijn wat veel vrouwen lastig vinden. Toch is het wel goed om meteen eerlijk te zijn. ‘Ik vind het niet prettig als je dat doet’, is al genoeg. Wie weet leert diegene het meteen af. Help je meteen ook een andere zwangere vrouw!
 2. Afkeren
  Als iemand zomaar aan je zit kun je je best (geschrokken) van diegene afkeren. Zeg vervolgens verontschuldigend: ‘Sorry, ik schrik ervan als iemand plotseling aan me gaat zitten’. Die boodschap moet vast overkomen!
 3. Armen over elkaar
  Een simpele, snelle manier om te laten zien dat je liever niet wilt dat er iemand aan je zit is door met je armen over elkaar te staan. Volgens lichaamshoudingexperts is dit een gesloten lichaamshouding. Deze houding schept letterlijke afstand en zal ervoor zorgen dat niemand ongevraagd over jouw buik aait.
 4. Handen op je buik
  Leg zelf je handen op je buik als je met iemand aan het praten bent. Weinig mensen die hier hun handen nog bij zullen leggen.
 5. T-shirt of buikband met opdruk
  Ben je er echt helemaal klaar mee? Dan kun je een T-shirt of buikband laten bedrukken met een tekst waaruit duidelijk wordt dat je daar geen behoefte aan hebt.
 6. Hetzelfde terug doen
  Stel, je maakt rustig een praatje met iemand en voor dat je het weet legt diegene zijn hand op jouw buik. Het ligt er natuurlijk een beetje aan wie je tegenover je hebt, maar je kunt hetzelfde gewoon terug doen. Waarschijnlijk zullen ze je heel vreemd aankijken en vinden ze het niet leuk.
 7. Knutsel je eigen afweerspray
  Nu kun je als door een wesp gestoken achteruit springen, maar je kunt natuurlijk ook je zelfgemaakte afweerspray meenemen. Zie je een hand naar jouw buik gaan? Sprayen maar! 😉

Lees ook:
21x dit kun je beter niet zeggen tegen iemand die zwanger probeert te worden
De rol van je partner tijdens je zwangerschap
Het voorkomen van vermoeidheid tijdens je zwangerschap

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: GettyImages