Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Dit zegt de geboortebloem van je kind over zijn karakter

Iedereen heeft een sterrenbeeld, maar wist je dat er ook een geboortebloem bestaat? En dat de bloem die bij jouw kinds geboortemaand past ook veel zegt over zijn karakter?

Januari: sneeuwvlokje en anjer

Vroeger had een sneeuwvlokje een wat lugubere associatie: mensen dachten dat de bloem ongeluk bracht, omdat hij veel groeide op begraafplaatsen. Nu staat het sierlijke witte bloempje juist voor hoop en schoonheid: een mooie betekenis voor jouw januari-kind!

Advertentie

De andere januari-geboortebloemen, anjers, hebben verschillende betekenissen.

 • Een roze anjer staat voor genegenheid.
 • Een rode symboliseert de liefde.
 • Witte anjers staan voor pure liefde, heel toepasselijk voor je januari-kind.
 • Gestreepte exemplaren wijzen op een onbeantwoorde liefde.
 • De gele anjer symboliseert afwijzing en teleurstelling.

Februari: viooltje en sleutelbloem

Is jouw kind geboren in februari? Dan heeft hij twee prachtige geboortebloemen. Viooltjes staan voor trouw, geef iemand deze blauwpaarse bloem cadeau, dan zeg je daarmee dat je er altijd voor diegene zult zijn. Net zoals jij altijd voor je februari-kind zult klaarstaan.

Als je een sleutelbloem geeft, ga je nog een stap verder. ‘Ik kan niet zonder jou’, straalt deze gele bloem uit. Sleutelbloemen zijn een van de eerste bloemsoorten die weer gaan bloeien na de winter, een mooie geboortebloem dus voor je februari-zoon of -dochter.

Maart: gele narcis

De gele narcis is de geboortebloem als jouw kind in maart is geboren. Als je deze vrolijke gele bloemen weer signaleert op de velden en in parken, weet je dat de lente in aantocht is. ‘Narcis’ komt van het Griekse narkissos dat verdoving betekent (het woord narcose komt er ook vandaan) en die naam is niet zonder reden gekozen, want narcissen zijn giftig. De narcis staat voor ongeëvenaarde liefde, dus ‘niemand houdt zo veel van je als ik’. Dat past vast goed bij jouw gevoel voor je maart-kind. Als een van de eerste bloemen in de lente staat de bloem ook voor een nieuw begin, de bekende dichter Keats zei: ‘De narcis brengt geluk voor altijd’.

April: madeliefje en welriekende lathyrus

Onschuld, trouwe liefde en puurheid: dat is de betekenis van het madeliefje. En de schattige witte bloempjes staan ook voor geheimen bewaren. Geef een madeliefje cadeau en je belooft nooit verder te vertellen wat je van elkaar weet.

De welriekende lathyrus is een sierlijke roze-paarse bloem en staat voor plezier én afscheid. Een mooi cadeau als je april-zoon of -dochter ooit op kamers gaat.

Lees ook: Welke geboortesteen past bij jouw kind en brengt geluk?

Mei: lelietje-van-dalen en de meidoorn

Het heerlijk geurende lelietje-van-dalen staat voor lieflijkheid en bescheidenheid. Past de betekenis van deze schattige bloem bij jouw mei-kind? Zo niet, dan is de andere geboortebloem van mei misschien toepasselijker: de witte bloemen van de meidoornstruik staan voor hoop en geluk.

Juni: roos en kamperfoelie

De geurigste bloemsoorten horen bij juni. Rozen associëren we met de liefde, maar ze hebben veel meer betekenissen:

 • Een roze roos staat voor perfect geluk.
 • Een rode roos betekent ‘ik hou van jou’.
 • Een witte roos staat voor onschuld, puurheid en een schone lei.
 • Een gele roos staat voor jaloezie.
 • Een heel boeket rozen staat voor dankbaarheid.

De andere geboortebloem van juni-kinderen is kamperfoelie. Die staat voor een eeuwige liefdevolle band.

Juli: ridderspoor en waterlelie

Jouw juli-kind heeft twee opvallende geboortebloemen. De waterlelie is de ster van het water en ridderspoor maakt indruk met de soms wel twee meter hoge trossen. De waterlelie symboliseert puurheid en elegantie. Ridderspoor heeft per kleur een andere betekenis:

 • Roze ridderspoor staat voor wispelturigheid.
 • Witte ridderspoor staat voor een vrolijk karakter.
 • Paarse ridderspoor symboliseert de eerste liefde.

Augustus: gladiool (zwaardlelie) en klaproos (papaver)

Heldere en opvallende bloemen horen bij de zonnige laatste zomerweken. De gladiool staat voor kalmte en integriteit. En de vrolijke klaproos heeft per kleur een andere betekenis:

 • Rode klaprozen symboliseren plezier.
 • Witte klaprozen staan voor troost.
 • Gele klaprozen brengen rijkdom en succes.

Check hier: wat zegt de dierenriem over jouw kind?

September: aster en klimmende winde

Is jouw kind geboren in september dan heeft hij twee prachtige geboortebloemen. De stralende lila-kleurige aster staat voor krachtige liefde, vast toepasselijk voor jouw band met je september-kind. De klimmende winde heeft lieflijke roze, paarse of blauwe bloempjes die genegenheid symboliseren.

Oktober: cosmea en goudsbloem

De prachtige roze of paarse cosmea staat voor orde, vrede en sereniteit. Het Griekse woord kosmos betekent: orde, harmonie en wereld.

De goudsbloem symboliseert van oudsher – in contrast met het zonnige uiterlijk van de bloem – rouw over het verlies van een dierbare. Maar in veel culturen staat de bloem ook voor het licht dat hun geliefden begeleidt na de dood. Tegenwoordig symboliseert de geeloranje bloem juist optimisme en voorspoed.

November: chrysant

November-kinderen hebben maar één geboortebloem, maar wel een die bijzondere krachten wordt toegedicht: de chrysant. In Japan en China staat de chrysant symbool voor de jeugd. Ze doen daar een blaadje van de bloem in hun glas wijn voor een lang leven. Ook denken de Chinezen dat chrysanten helpen tegen grijs haar.

Verschillende kleuren chrysanten hebben elk een eigen symboliek:

 • De rode chrysant betekent – zoals veel andere bloemen – ‘ik hou van jou’.
 • De witte chrysant staat voor onschuld en puurheid.
 • De gele chrysant staat voor onbeantwoorde liefde.

December: hulst en kamer-narcis

Is jouw kind geboren in december? Hulst en de kamer-narcis (narcis paperwhite) staan beiden voor hoop. Hulst symboliseert de hoop op huiselijk geluk. De kamer-narcis is een narcissoort die in de winter bloeit, deze sneeuwwitte sierlijke bloem staat voor de wens dat je dierbaren precies blijven zoals ze zijn. Wat een prachtige betekenis voor je december-kind.

Meer lezen: Dit zijn de goede eigenschappen van je kind: per sterrenbeeld

Bron: The Old Farmer’s Almanac – Beeld: Shutterstock