Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kabinet start ontwerp nieuw kinderopvangstelsel
door

Dit zijn de eerste stappen van de nieuwe kinderopvangregeling

Veel ouders met kleine kinderen kijken met smart uit naar 1 januari 2025. Want vanaf dan zou de kinderopvang, waaronder ook de bso valt, nagenoeg gratis moeten zijn. Wie zich afvraagt hoe dit plan werkelijkheid moet worden, met de personeelstekorten in die branche, kan hier alvast lezen hoe het kabinet de eerste plannen maakt.

Advertentie

In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten weten begonnen te zijn met het ontwerp van het nieuwe kinderopvangstelsel, dat op 1 januari 2025 in werking moet treden. Het kabinet werkt hiervoor samen met vier partijen: uitkeringsinstantie UWV, DUO, Toeslagen en de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Lees ook: Goed nieuws: nieuwe kabinet is van plan om kinderopvang gedeeltelijk gratis te maken

Meer salaris voor medewerkers kinderopvang

Met het nagenoeg gratis maken van de kinderopvang in 2025, komt er naar verwachting extra vraag naar plek bij de opvang. Tegelijkertijd is er een groot personeelstekort in de sector. Mede hierom gaan de salarissen van medewerkers in de kinderopvang omhoog. Begin februari 2023 werd bekend dat zij er de komende anderhalf jaar gemiddeld 12 procent salaris bij krijgen. De loonsverhoging is hard nodig om het werk in de kinderopvang aantrekkelijk te houden.

Geen hoge terugvorderingen

In het nieuwe stelsel wordt de overheidsvergoeding van 96 procent van het maximumuurtarief, onafhankelijk van het inkomen van de ouders, direct aan kinderopvangorganisaties uitgekeerd. Zo komen ouders niet voor onverwachte hoge terugvorderingen te staan en kunnen zij werk en de zorg voor hun kind(eren) beter combineren. Het kabinet wil hiermee het stelsel eenvoudiger en betaalbaarder maken voor ouders.

Lees ook: Kinderopvangcentra beëindigen contracten: wat kun je doen als ouder?

Ruimte om te werken voor ouders

‘De kinderopvangsector is essentieel voor onze samenleving’, zegt minister Van Gennip. ‘Het biedt ouders ruimte om te werken en geeft kinderen een veilige plek voor de start van hun ontwikkeling.’ Tot juli 2023 is het kabinet bezig met het ontwerp van het nieuwe stelsel. Vanaf juli 2023 bekijkt het welke organisatie het nieuwe stelsel zal uitvoeren.

Advertentie

Zie ook: FNV wil nieuw stelsel kinderopvang ook toegankelijk maken voor niet-werkenden

Bron: RijksoverheidBeeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – Ga voor comfort met Stokke

Prénatal

Ga voor comfort met Stokke

Bekijk alle kinderstoelen