Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kerst vieren

De eerste kerst als gebroken gezin: je kúnt het!

Vrolijk kerstfeest? Als je net bent gescheiden, is vrolijk misschien niet het juiste woord. Je kind bij je ex, jij alleen met al je emoties… Hoe overleef je die allereerste kerst als gebroken gezin? Hier acht tips van een lotgenoot. We hopen dat je er iets aan hebt.

Advertentie
 1. Hou je in met bellen

  Natuurlijk wil je graag de stem van je kind horen. Maar hoe is het voor hem als jij steeds belt? En hij aldoor merkt dat jij hem zo mist? Gun hem een onbezorgde tijd bij zijn andere ouder. Bel even om hem een fijn kerstfeest te wensen en zeg dat je je erop verheugt om hem snel weer te zien. Zo weet hij dat je aan hem denkt, zonder dat het beladen wordt.

 2. Voel je niet schuldig

  Je bent niet de enige gescheiden ouder die wordt geplaagd door schuldgevoel. Vooral op dit soort dagen. Kon je kind het maar met beide ouders vieren… Heel begrijpelijk, zulke gedachten, maar niemand heeft er iets aan. Er zullen vast positieve kanten aan jullie nieuwe situatie als gebroken gezin zitten, probeer je daarop te focussen.

 3. Benut je vrije tijd

  ‘Had ik maar tijd om…’ Hoe vaak ben je de afgelopen jaren een zin begonnen met die woorden? Nu je co-ouder bent héb je die tijd. Koester dat. Blaas het stof van dat heerlijke dikke boek, richt eindelijk je walk-in closet in, begin met hardlopen… Probeer positief naar de uren zonder je kind te kijken. En misschien vliegt je me-time nog voorbij ook.

 4. Voel wat je voelt

  Alle emoties die voorbijkomen zijn hartstikke logisch en menselijk. Krop ze niet op, vecht er niet tegen, nu je het rijk alleen hebt kun je er helemaal aan toegeven. Niemand die je ugly cry ziet. Het lucht op en na elke emotionele bui heb je weer een beetje narigheid verwerkt.

  Advertentie

Lees ook: Hoe weet je of je kind de scheiding goed verwerkt heeft? Let op deze signalen

  1. Stel je kind gerust

   Voor je kind is dit ook enorm wennen. Misschien voelt hij zich ongemakkelijk omdat hij het leuk heeft bij zijn andere ouder, terwijl jij alleen bent. Benoem dat hij zich geen zorgen om je hoeft te maken, zich niet schuldig hoeft te voelen en geen kant hoeft te kiezen. Vertel hem dat je juist blij bent als hij het fijn heeft.

   Meer lezen: 28 x wat je kind wil zeggen als je gescheiden bent

  2. Pluspunt: twee keer kerst!

   Daar heb jij niet zoveel aan als je die ene keer zielig in je eenzame uppie viert. Maar voor je kind betekent het dubbel feest. Haal alles uit de kast om hem te laten inzien dat er écht voordelen zitten aan gescheiden ouders.

  3. Wees geduldig

   Tja, en dan is je kind er ein-de-lijk weer… en dan heeft-ie een pesthumeur. Terwijl jij zo je best hebt gedaan voor feestvreugde in huis. Heb geduld. Wie weet hoe lastig hij het vindt om steeds van jou naar je ex en weer terug te verkassen. Kinderen kunnen hun emoties nog niet goed plaatsen en weten soms niet hoe ze zich moeten uiten. Dan komt het er allemaal uit met een driftbui of een brutale mond. Geef hem de ruimte, hij draait vanzelf bij. En na je me-time kun jij vast wel weer wat hebben…

Note: elke situatie is anders en je doet op je eigen manier je best, maar wie weet heb je een beetje steun gehad aan deze tips. Hoe vieren jullie kerst als gescheiden gezin? Deel jouw ervaringen op onze Facebook-pagina om andere gescheiden ouders een hart onder de riem te steken.

Alles over co-ouderschap lees je hier

Bron: Huffington Post Beeld: GettyImages


Redactioneel – Offer – Gezondheid baby

Digitale thermometer

Shop nu