Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Buurtgezinnen

Esther en Kitty zijn gekoppeld via Buurtgezinnen: ‘Of Kitty’s hulpvraag nu blijft of niet: haar zoon mag hier altijd spelen’

Naast je eigen hectische jonge gezin, gekoppeld worden aan een andere familie die wel wat hulp kan gebruiken. Zie hier wat voor moois dat allemaal brengt. Esther: 'Wout gaat gewoon in het ritme van ons gezin mee, het voelt totaal niet als een belasting. Waar twee jongens zijn, kunnen er net zo goed drie zijn.'

Advertentie

Esther (37) woont in Beverwijk met haar man met Johnny (33) en zoons Quint (2,5) en Jex (1). Via stichting Buurtgezinnen is ze in haar wijk gekoppeld aan Kitty en haar zoons Wout (2,5) en Duuk (8 maanden).

Laagdrempelig

‘Johnny kwam deze zomer thuis met een flyer van stichting Buurtgezinnen. Had hij ergens zien liggen. Zullen we ons opgeven, vroeg hij. Ik was het er meteen mee eens: vroeger deed ik vrijwilligerswerk, maar nu heb ik daar geen tijd meer voor. Dit leek me een mooie en laagdrempelige vorm om iets te betekenen voor een ander.

Lees ook: Gebroken nachten? Slimme hacks om de dag beter door te komen

Met stichting Buurtgezinnen spraken we over wat bij ons zou passen: iets met het opvangen van kinderen, het liefst in de leeftijd van Quint en Jex. En dan eens per twee weken, op woensdag of donderdag.

Geen klik

Al na twee weken was er een match. Op een warme zomerdag maakten we kennis bij ons thuis en later spraken we nog eens af in een speeltuin. Maar de kinderen hadden duidelijk geen klik. Ze speelden niet samen en keken niet naar elkaar om. Toen heb ik samen met stichting Buurtgezinnen besloten dat dit toch niet onze match was: dat de kinderen op een natuurlijke manier vriendjes zouden worden, vond ik het allerbelangrijkst.

Advertentie

Zie ook: Waarom zijn sociale vaardigheden bij kinderen zo belangrijk?

Dikke maatjes

Er ging een vakantie overheen en kort daarna was het wel raak. Er was een nieuwe match gemaakt en we spraken weer bij ons thuis af. Kitty kwam langs met Duuk en Wout. Al na tien minuten waren Quint en Wout dikke maatjes. Ze speelden met elkaar in de zandbak, gingen samen van de glijbaan en waren constant met elkaar bezig. Ook Kitty en ik konden het goed vinden: ze was heel open over haar situatie en ik mocht haar alles vragen.

Extra rust

Kitty is bewust alleenstaande moeder. Dat ging allemaal goed, totdat bij haar tweede zwangerschap met 17 weken haar vliezen braken. Duuk werd uiteindelijk met 26 weken geboren. Hij heeft 16 weken in het ziekenhuis gelegen en Kitty kwam in een rollercoaster terecht. Het ziekenhuis tipte de hulp van stichting Buurtgezinnen. Haar eigen netwerk had al zoveel opgevangen. Kitty heeft veel te verwerken van de afgelopen maanden: de rust door de extra hulp bij de opvang van Wout kan ze daarom goed gebruiken.

Samen spelen

Inmiddels is Wout om de week op woensdag bij ons. We doen spelletjes, gaan lekker naar buiten, spelen in de speeltuin of gaan naar de kinderboerderij. Wout en Quint zijn best verschillend: Quint houdt van klimmen en ravotten, en Wout is graag bezig met letters, kleuren en tellen. Het is zo leuk om te zien hoe ze daarin van elkaar leren: als Wout alle kleuren benoemt, praat Quint hem na. En als Quint ergens bovenop klimt, moedigt hij Wout aan om achter hem aan te komen.

Advertentie

In het ritme

Wout gaat gewoon in het ritme van ons gezin mee, het voelt totaal niet als een belasting. Waar twee jongens zijn, kunnen er net zo goed drie zijn. Sterker nog: als Wout er is, heb ik geen omkijken naar Quint, want ze spelen heerlijk samen en vermaken elkaar. Of Kitty’s hulpvraag nu blijft of niet: wat mij betreft mag Wout altijd bij ons blijven spelen.’

Ook zoiets doen? Stichting Buurtgezinnen is actief in meer dan tachtig gemeenten. Een koppeling wordt gemaakt door de lokale coördinator van Buurtgezinnen. Een koppeling begint met een proefperiode van acht weken. Samen maak je afspraken over de steun: wat heeft het gezin nodig en wat past bij jullie gezin? Het kan bijvoorbeeld gaan om een wekelijkse speelafspraak, een weekend logeren of samen iets leuks ondernemen. Aanmelden kan via buurtgezinnen.nl

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Interview: Maartje Schouwstra. Fotografie: Kim Krijnen

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Redactioneel – offer – Buggy’s

Redactioneel - offer - Buggy's

Bekijk hier