Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kind zoekt paaseitjes in de tuin.
door

Expert tipt: 'Snijd chocolade paaseitjes voor jonge kinderen in vieren'

Het is bijna Pasen. Tijd voor chocoladepaaseitjes! Maar kan een klein kind eigenlijk wel veilig zo'n rond en glad paaseitje eten zonder gevaar? Wij vroegen het huisarts en Ouders van Nu-expert Kimberley de Wit.

Advertentie

Verslikken of zelfs verstikken kan zomaar gebeuren, tijdens het eten of als je kind iets in zijn mond stopt dat in zijn keel blijft steken. Het is flink schrikken voor jou en je kind. Daarom is het goed om alert te zijn op wat en hoe je producten het beste aan je kind kunt geven.

Lees ook: EHBO-instructeur Raymon van der Spaan over wat te doen bij verslikken of verstikken

In vieren snijden

Tijdens de paasdagen lokken de gezellige, glimmende papiertjes kinderen naar paaseitjes toe. Toch is het beter als je jouw kind zo’n eitje niet in één keer in zijn mond laat stoppen. Huisarts Kimberley de Wit legt uit: ‘Rond eten schiet makkelijk in de keel. Daarom zou ik een paaseitje altijd in vieren snijden, zoals bij een druif. Doe dit in ieder geval tot je kinderen 5 jaar zijn. Eerder is hun mondmotoriek nog niet goed genoeg.’

Tip! Hier vind je handige EHBO-kits

‘Onschuldige’ producten blijken gevaarlijk

Naast paaseitjes is er meer voedsel dat je beter kunt doorsnijden, toch zijn niet alle ouders hier zich voldoende van bewust. Artsen Fieke Slee en Marielle Vehmeijer vertellen: ‘Voedsel veroorzaakt de meeste verstikkingsongevallen, maar het zijn vooral ‘onschuldig ogende’ voedselproducten zoals fruit en groenten die gevaarlijk blijken te zijn. Snijd daarom cherrytomaatjes en druiven in vieren en knakworsten altijd overdwars in stukjes.’

Advertentie

Oppassen geblazen

Geef je je kind druiven, cherrytomaten of knakworsten te eten? Dan weet je nu wat je moet doen. Maar er zijn meer producten waarbij je als ouders even moet opletten. Zo kun je het beste ook wortels en appels in stukjes snijden. Noten en harde snoepjes kun je beter pas geven als je kind de 5 jaar is gepasseerd. Ook bij ballonnen, munten en ander klein speelgoed is het belangrijk om goed op te letten, zodat het niet in de mond van jouw kind terechtkomt.

Lees ook: Kinderartsen slaan alarm om knoopcelbatterij

Beeld: GettyImages

Alles voor een kindveilig huis:

Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu