Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
ouderschap 2020
door

Onderzoek: gezinnen met 4 of meer kinderen zijn het gelukkigst

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd: zo werkt het écht volgens recent onderzoek. Daaruit blijkt namelijk dat gezinnen met vier of meer kinderen het gelukkigst zijn. Lees hier waarom.

Advertentie

Een groot gezin brengt meer geregel en gedoe met zich mee, zou je zeggen. En als íets niet gelukkig maakt is het stress. Toch is het tegendeel waar, volgens onderzoek van dokter Harman van de Edith Cowan University in Australië. Zij kwam tot een opmerkelijke conclusie: hoe groter het gezin, des te gelukkiger ouders zijn!

Groot geluk

Harman volgde vijf jaar lang families van verschillende groottes en sprak met zo’n honderd ouders over zelfvertrouwen, veerkracht, hun sociale vangnet en algemene tevredenheid over het leven. Wat blijkt: mensen met vier of meer kinderen scoorden het allerhoogst op het gebied van tevredenheid.

Het klopt wel dat een groter gezin meer drukte en kosten met zich meebrengt dan een klein huishouden, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het geluk dat elk kind bijdraagt. Ook zijn kinderen uit grotere gezinnen op jongere leeftijd zelfstandig en ze hebben altijd iemand om mee te spelen.

Onderzoek: 34 jaar is de ideale leeftijd om moeder te worden

Advertentie

Meer stress

Heb je drie kinderen en overweeg je gezinsuitbreiding? Dat zou zomaar eens méér rust in de tent kunnen brengen. Uit recent onderzoek blijkt bijzonder genoeg dat ouders met drie kinderen de meeste stress ervaren, terwijl ouders met vier kinderen het leven juist weer minder stressvol vinden. De reden daarvoor zou zijn dat ouders die een vierde kind krijgen zich beter kunnen overgeven aan de situatie.

Lees ookHet ideale leeftijdsverschil tussen kinderen? Dit zeggen onderzoekers

Bron: Parents – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop