Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Heb je vragen over zwangerschap en coronavaccinatie? Volg de livestream van NVOG

Ben je zwanger of wil je dat worden, en twijfel je over vaccineren tegen corona of een boosterprik? Gynaecologen en verloskundigen staan je graag bij. De NVOG, de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, houdt een livestream om je te informeren waar je ook direct je vragen kunt stellen.

Advertentie

Een nieuw onderzoek toont aan dat het coronavaccin een gering effect heeft op de menstruatiecyclus, dit meldt de NOS. De vaccinatie kan leiden tot een iets langere menstruatiecyclus, maar deze verstoring is minimaal en verdwijnt snel. De Amerikaanse studie is gedaan onder vierduizend vrouwen en daarover is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Obstetrics & Gynecology.

Effecten van vaccinatie op de menstruatiecyclus

Tijdens het onderzoek werden vrouwen die het vaccin namen drie cyclussen voor en drie cyclussen na hun prik gevolgd. Op die manier konden wetenschappers de effecten van de vaccinatie op de menstruatiecyclus bekijken. De vrouwen hielden via een app hun cyclus bij. Uit de door de vrouwen gedeelde data bleek dat de gemiddelde verandering na de vaccinatie iets minder dan een dag was. Bij de eerste volledige cyclus na het zetten van de vaccinatie waren de gevonden afwijkingen bij veel vrouwen verdwenen.

Livestream over zwangerschap en coronavaccinatie

Gynaecologen en verloskundigen merken dat er veel vragen zijn rond coronavaccinaties en zwangerschap. Doe je er goed aan om een coronavaccinatie te nemen als je zwanger bent of wilt worden? Wat is waar van de verhalen die rondgaan over vruchtbaarheid? Om duidelijkheid te scheppen en jullie vragen direct te beantwoorden, houden de NVOG, KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) en het ministerie van Volksgezondheid een livestream op woensdag 12 januari om 20.00 uur. Je bekijkt de livestream hier.

De experts

Tijdens de livestream zitten gynaecoloog Liesbeth van Leeuwen van Amsterdam UMC, verloskundige Kirsten Schatorje van praktijk Nona in Doetinchem en Marjolein van Gelderen, voorzitter van de stichting Geboortebeweging, klaar om jullie vragen te beantwoorden. Die stichting zet zich in voor de rechten van vrouwen tijdens de zwangerschap en bevalling.

Advertentie

Bron: NVOG – Beeld: GettyImages