Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
knuffelen
door

Je baby veel knuffelen heeft een positieve invloed op z'n DNA

Grijp jij ook élke kans aan om je baby op te pakken en flink te knuffelen? Vooral blijven doen! Want het is niet alleen fijn en super belangrijk voor de ontwikkeling, het heeft ook nog eens een positief effect op zijn genen.

Advertentie

Knuffelen en fysiek contact is onmisbaar om gezond op te groeien. Het zorgt ervoor dat een kind veilig gehecht raakt, het verbetert zijn brein en zo zijn er nog heel wat andere goede redenen om je kind vaak en veel te knuffelen. Aan dit lijstje kan nu ook nog een ander voordeel worden toegevoegd, zo hebben wetenschappers ontdekt.

Genen veranderen

Als we Amerikaanse wetenschappers moeten geloven, dan hebben al die dikke knuffels die je je baby geeft namelijk ook een jarenlange impact op z’n moleculair niveau, oftewel het DNA. Regelmatig met je baby knuffelen zou namelijk zijn genen op een positieve manier veranderen. Beetje ingewikkeld verhaal, maar volgens de onderzoekers een belangrijke vondst.

DNA monster

Voor het onderzoek werden 94 gezonde baby’s van rond de vijf weken oud gevolgd. De ouders van de baby’s moesten bijhouden wanneer de kinderen aten, sliepen, gevoed werden en huilden, en daarnaast hoeveel lichamelijk contact er met ze was. Vierenhalf jaar later werd het DNA van deze kinderen onderzocht en met elkaar vergeleken. De onderzoekers ontdekten dat de kinderen die minder waren geknuffeld of veel stress hadden gehad als baby, op moleculair niveau minder ontwikkeld waren dan andere kinderen. Of anders gezegd: deze kinderen bleken ‘biologisch onvolwassen’ voor hun leeftijd.

Langzamere ontwikkeling

‘Een langzamere veroudering van de genen kan ervoor zorgen dat kinderen zich minder snel en goed ontwikkelen dan hun leeftijdsgenootjes,’ zegt professor Michael Kobor die bij het onderzoek betrokken was. Wat de gevolgen exact zijn op de gezondheid en psychische ontwikkeling van kinderen die als baby weinig zijn geknuffeld of veel stress hadden, wordt nu in een vervolgonderzoek verder uitgeplozen. Hoe dan ook, nog een reden dus om je kind lekker veel te knuffelen. Al heb je die vast niet nodig.

 

Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer- Boek ouderschap

Boek ouderschap

Alles over de ontwikkeling in de eerste 18 maanden
Shop nu