Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Minder traditionele tijden op basisscholen

In de middagpauze thuis een boterham eten? Voor veel basisschoolleerlingen is dit verleden tijd. Bijna 1 op de 5 basisscholen verplicht kinderen namelijk om op school te blijven, en samen met de leraren te lunchen.

Advertentie

Voor werkende ouders is dat een stuk makkelijker. Maar het betekent ook minder pauze en hogere werkdruk voor veel onderwijzers.

Traditionele tijden

Van alle basisscholen in Nederland hanteren 3 van de 5 scholen nog traditionele tijden, zo blijkt uit een onderzoek van het Ministerie van Onderwijs. Kinderen krijgen hier in de ochtend en middag les, en hebben tussendoor de mogelijkheid om thuis te lunchen. Op woensdag- of vrijdagmiddag hebben de leerlingen vrij. Maar bijna 40% van de scholen die dit model gebruikt, is van plan om voor andere schooltijden te kiezen.

Continurooster populair

Van de alternatieve schooltijden is het continurooster het meest populair. Daarbij zitten kinderen van bijvoorbeeld 8.15 uur tot 14.45 uur aan één stuk door op school en eten zij samen met onderwijzers. Daarvoor hebben ze maximaal een halfuur de tijd. Daarna mogen de kinderen even buiten spelen. Woensdag- of vrijdagmiddag zijn de kinderen vrij.

Geen vrije middag

Na de lessen worden de kinderen opgehaald door de ouders of kunnen zij terecht bij de naschoolse opvang. Ook het zogenaamde ‘5 gelijke dagen model’ is populair onder scholen die een ander rooster overwegen. Dit model gaat uit van hetzelfde principe als het continurooster, maar daarbij is er geen vrije middag op woensdag of vrijdag.

Advertentie

Voor- en nadelen

Aan beide alternatieve roosters zitten zowel voor- als nadelen. Zo ervaren onderwijzers meer rust in de school, omdat kinderen niet tussendoor het gebouw verlaten. Ook hebben ze meer ruimte om na afloop van de lessen nog verder te werken.

Maar leerkrachten klagen ook over een te korte pauze door de nieuwe onderwijstijden. Veel onderwijzers eten met de kinderen mee en kunnen pas echt pauze nemen na afloop van de lessen. Ook vindt een deel van de onderwijzers dat het continurooster de werkdruk verhoogt.

Werkende ouders

Sinds een paar jaar krijgen scholen steeds meer ruimte voor flexibele onderwijstijden. Zo kunnen ouders hun werk beter combineren met de schooltijden van de kinderen.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: NOS.nl – Foto: Kees van de Veen/Hollandse Hoogte

Advertentie

 

Lees ook:

Soorten basisscholen

Wennen op de basisschool

 

 

Redactioneel – Offer- Kinderfiets

Kinderfiets

De prachtige Volare Melody fietsenreeks is van superieure kwaliteit
Shop nu