Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
tanden verliezen
door

Raar maar waar: vrouwen met kinderen verliezen meer tanden

Je hebt de uitspraak ‘elk kind kost een tand’ vast weleens gehoord. Hoewel deze levenswijsheid vaak met een knipoog wordt gebracht, blijkt het toch niet helemaal uit de lucht te zijn gegrepen…

Advertentie

Er blijkt namelijk een verband te zijn tussen het aantal kinderen dat een vrouw krijgt, en het aantal tanden dat ze op latere leeftijd verliest.

Grote databank

Onderzoekers hebben hun bevindingen gebaseerd op de gegevens van de zogeheten SHARE-databank: een databank die gezondheidsgegevens bevat van meer dan 120.000 vijftigplussers uit 27 Europese landen én Israël. De onderzoekers maakten gebruik van een deelonderzoek waarbij de tandgegevens en het aantal kinderen werd geregistreerd van bijna 35.000 mensen.

Eerste kinderen

Er werd vooral gekeken naar vrouwen die een twee- of drieling hadden en vrouwen van wie de eerste twee kinderen hetzelfde geslacht hadden. Onderzoeker Stefan Listl: ‘Als je eerst twee jongens krijgt, dan is de kans groot dat je daarna nog een derde poging doet met de hoop op een meisje. We zagen dat vrouwen in deze groep uiteindelijk meer tanden kwijt waren dan vrouwen die als eerste een jongen en meisje kregen en dus niet voor een derde gingen.’ Bij de mannen was er gek genoeg geen verschil te zien.

Lees hier alles over tandverzorging tijdens je zwangerschap.

Advertentie

Wel moeder, niet vader

Het krijgen van een derde kind blijkt dus invloed te hebben op het tandverlies van de moeder, maar niet op de vader. ‘Dit betekent niet dat dit voor iedereen geldt,’ benadrukt Listl. ‘Dit vraagt om verder onderzoek en dat geldt ook voor welke factor dit verschil veroorzaakt. Is het echt een gevolg van de zwangerschap zelf of is het misschien een effect dat door het ouderschap wordt veroorzaakt? Dat weten we nog niet.’

Bewezen: ouders met drie kinderen ervaren de meeste stress.

Bron: Scientias.nl – Beeld: Shutterstock

Commercieel – Hema – Offer – Autogarage hout

Autogarage hout

Stevige autogarage met helikopterplatform
Vind je hier