Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
vrouw bevallen
door

Verloskundige geeft bevallende vrouwen 'sorry-boete'

Heb jij tijdens je bevalling de halve verloskamer verrot gescholden, om je vervolgens te verontschuldigen? Verloskundige Gea Vije vindt dat barende vrouwen absoluut geen sorry hoeven te zeggen en hanteert daarom - als grapje - een ‘sorry-boete’.

Advertentie

Vrouwen die bevallen onder begeleiding van klinisch verloskundige Gea Vije (52), moeten voor iedere ‘sorry’ die ze tijdens de bevalling eruit floepen, twee euro betalen. Zitten ze op tien euro of meer? Dan kunnen ze haar afkopen met taart. Onlangs kreeg de verloskundige daarom een prachtige taart met gepaste tekst opgestuurd van een vrouw die ze begeleid had tijdens haar bevalling. Ze postte dit op LinkedIn en het bericht ging direct viral.

Lees ook: De bevalling: wat kun je verwachten?

Schelden is goed

Uiteraard hoeven vrouwen deze rekening niet écht te vereffenen natuurlijk. Gea wil gewoon een punt maken. ‘Het is eigenlijk een grapje’, vertelt Gea aan Lindanieuws. ‘Bevallingen zijn het toppunt van emancipatie. Hierin is de kracht van vrouwen te zien. Waarom verontschuldigen we ons voor hoe we ons gedragen tijdens het baren van een kind of wat daar verder bij komt kijken?’ Het valt Gea namelijk op dat vrouwen voor ieder wissewasje ‘sorry’ zeggen. Zelfs bij zoiets heftigs als een bevalling, waarbij je – zoals ze zelf zegt – je fatsoen moet loslaten en in jezelf moet keren. ‘Als je ‘sorry’ blijft zeggen, laat je niet los. Schelden, tieren en vloeken tijdens een bevalling is alleen maar goed. Dat betekent dat je niet meer in je hoofd maar in je lijf zit. Sommige vrouwen slaan of bijten hun partner. Op het moment dat ze gaan bijten, geef ik ze een washandje waar ze hun tanden in kunnen zetten’, zegt de verloskundige lachend.

TIP! Goed voorbereiden op de bevalling? Dat doe je met één van deze fijne boeken

Advertentie

Loslaten

En als het niet lukt om tijdens je bevalling alles om je heen los te laten? ‘Dan kijk ik wat er voor deze vrouw nodig is om helemaal zichzelf te kunnen zijn. Soms helpt het om even alleen in de badkamer te gaan zitten, zodat ze zich daar kan misdragen: kreunen, schreeuwen. Dat mag ook in de verloskamer, maar niet iedereen kan dat. Je bevalt niet met je hoofd, maar met je lijf. Als dat lukt, gaat de bevalling veel beter.’

Gewoon lekker om lachen: Ik stop ermee!’ 16x jullie meest hilarische uitspraken tijdens de bevalling

Bron: Lindanieuws, LinkedIn – beeld: Getty Images

Redactioneel – Offer – zwangerschapstest

Zwangerschapstest

Betrouwbaar en snel
Vind je hier