Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Autorijden veilig

Wat moet je doen als je met je auto te water raakt?

Je moet er niet aan denken dat je ooit met je auto te water raakt. En al helemaal niet met je kind(eren) op de achterbank. Wat een nachtmerrie. Weet je eigenlijk wel wat je moet doen als het toch gebeurt?

Advertentie

Niet om je bang te maken, maar jaarlijks raken in Nederland er 750 auto’s te water. Daarbij vallen zo’n vijftig doden en raken honderden mensen gewond. Dat blijkt uit cijfers van stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Omdat veel automobilisten niet weten wat ze in zo’n situatie moeten doen, pleit de Vereniging Rijschool Belang voor rijlessen waarbij cursisten worden getraind hoe ze uit een zinkende auto moeten ontsnappen.

Lees ook: Dit moet je doen als een baby zich verslikt

Stappenplan wat te doen als je auto te water raakt

Hoe te handelen als je met de auto in het water belandt? Op hulpbijautotewater.nl staat een duidelijk stappenplan. Check eerst (eigenlijk nu) of je een noodhamer in je auto hebt liggen, voor het geval dat. Deze hamer is essentieel als je te water raakt. Met de hamer tik je het autoraam stuk en met het geïntegreerde mes kun je de gordel doorsnijden als het sluitingssysteem blokkeert. Handel vlot en verlaat de auto zo snel mogelijk. Wacht dus niet tot hij is gezonken.

Ook interessant: ‘Gooi geen dekentje over de kinderwagen’

  1. Verlichting aan

    Als je te water raakt zet je direct de autolampen aan, mochten die niet al aanstaan. Zo ben je goed zichtbaar voor omstanders en hulpdiensten. Doe ook de binnenverlichting aan, zodat je je goed kunt oriënteren. Zet de motor van je auto niet uit en laat de sleutels in het contact. Je hoeft niet bang te zijn voor kortsluiting.

    Advertentie
  2. Gordel losmaken

    Maak meteen je gordel los. Lukt dit niet, pak dan de noodhamer waar een mes aan zit om de gordel mee los te snijden. Help daarna de overige passagiers om hun gordels los te maken en bevrijd je kinderen uit de autostoeltjes. Een auto blijft meestal nog een paar minuten drijven, dus hier heb je tijd voor. Handel wél snel, want daarna moet je de ramen openen.

  3. Raam openen

    Probeer het zijraam te openen met de elektrische handbediening of de hand. Lukt dit niet, sla het raam dan in met de noodhamer. Het dakraam en achterraam kun je ook intikken, maar de voorruit niet: het glas is hier minder geschikt voor. Let op: je moet echt flink hard slaan om de ruit kapot te krijgen. Doe dit bij voorkeur in de hoeken van het raam, zodat je minder last hebt van scherpe randen. Mocht dit nog niet lukken, blijf dan rustig en wacht totdat de auto is gezonken. Haal diep adem en open langzaam de deur.

  4. Wegwezen

    Als het is gelukt om het raam te openen, zorg je ervoor dat alle medepassagiers ook klaar zijn om uit de auto te klimmen. Breng altijd eerst je kinderen in veiligheid. Til ze uit de auto en zet ze desnoods op het dak als de auto nog niet is gezonken. Verlaat zelf de auto met je gezicht naar de auto en het dak gericht.

Meer lezen? Veilig traphekje kopen: waar moet je op letten?

Advertentie

Bron: Hulpbijautotewater.nlBeeld: GettyImages

Commercieel – Hema – Offer – Winterjas

Jassen

Met een zachte teddy voering en twee steekzakken
Vind je hier