Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zwembaden-onveilig

‘Zwembaden buitenland vaak onveilig’

Door de zuigingskracht van zwembadroosters vallen er wereldwijd tientallen slachtoffers per jaar. Soms zelfs met dodelijke afloop. Het gevaar: haren die verstrikt raken en of ledematen die vacuüm zuigen. Vooral kinderen in de leeftijd 7 tot 11 jaar zijn kwetsbaar.

Advertentie

In Nederland is in 2016 nieuwe wetgeving gekomen die ervoor zorgt dat zwembaden veiliger worden.

Resorts vaak gevaarlijk

Volgens stichting The Blue Cap Foundation, die continue de veiligheid van zwembaden wereldwijd scant, is er in het buitenland nog veel mis. Zo werden 100 hotelzwembaden in landen rondom de middellandse zee, zoals Egypte, Spanje en Turkije geïnspecteerd. Daarvan kregen 31 zwembaden het stempel ‘levensgevaarlijk’. Vooral in grote resorts met waterglijbanen is de zuigkracht van zwembadroosters te groot.

Zo snel kan het misgaan

The Blue Cap Foundation is opgericht door nabestaanden van een verdronken kind. Hij werd onder water vacuüm gezogen aan een rooster van het afzuigsysteem. Zelfs door 3 volwassenen kon hij niet worden losgetrokken. Na dit tragische ongeval besloot zijn familie dat de veiligheid in zwembaden kritischer moet worden bekeken.

Voorzorgsmaatregelen

Gonda Duivenvoorden is ambassadeur en projectleider Special Projects van The Blue Cap Foundation en geeft ouders tips om gevaarlijke situaties in een zwembad te voorkomen:

Advertentie
  1. ‘Vertel je kind altijd waar de roosters in een zwembad zitten, en hou hem daar uit de buurt. Ook oudere kinderen. Waarschuw voor de zuigkracht. Let in peuterbaden goed op kleine roosters, waar het lichaam een rooster volledig kan afdekken. Voorkom dat je kind daar in de buurt speelt’.
  2. ‘Doe het lange haar van meisjes in een strakke vlecht, zodat het minder makkelijk verstrikt kan raken’.
  3. ‘Als het toch misgaat, ga dan niet aan het vastgezogen lichaam of lichaamsdeel trekken, maar probeer het vacuüm te doorbreken. Met een hand of een ander voorwerp, zodat er lucht bijkomt. Vergelijk het met een stofzuigerslang: als je hand daaraan vastzuigt, kun je die makkelijk loskrijgen door je hand te kantelen omdat er een beetje lucht bij wordt gelaten.’

 

Auteur: Irene de Waal – Bron: AD, Blue Cap Foundation – Foto: 123rf

Redactioneel – Offer – Spelen en ontdekken

Spelen en ontdekken

Het allerleukste peuterspeelgoed
Bekijk hier