Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Niks verbergen: waarom je net als Rihanna je babybuik mag laten zien

Dat superster Rihanna zwanger is, kan je bijna niet zijn ontgaan. Overal duiken foto's op van de 34-jarige zwangere zangeres met de meest fashionable outfits waarin haar blote babybuik goed te zien is. En dat pronken met die prachtige zwangere buik... dat zouden we eigenlijk allemaal moeten doen, toch?

Advertentie

Nu Rihanna zwanger is, zet ze de traditionele kijk op zwangerschapsmode op z’n kop. De zangeres doorbreekt stereotypes met haar uitgesproken en uitdagende outfits. Want waar anderen hun zwangere buik wel eens proberen te verbloemen, maakt Rihanna haar babybuik juist het stralende middelpunt.

Lees ook: 18x opmerkingen over buik of baby die bij jullie verkeerd vielen

Zwangere buik verbergen

Dat maskeren van je babybuik is iets wat vroeger veel werd gedaan. ‘Het tonen van je zwangerschap was vroeger ‘not done’, dus verborg je je bolle buik onder je kleding’, zegt Leonie Sterenborg, junior curator Fashion & Costume bij het Amsterdam Museum aan de website Lifestyle Inspiratie. ‘ Je moest je zwangere buik dus niet te veel benadrukken. Zo had je in de jaren 70 allerlei jurken met bloemmotieven in vaak wat vormeloze modellen.

Lees ook: Zwangerschapskleding: wat heb je nodig?

Ontwikkeling zwangerschapsmode

Sinds die tijd heeft de zwangerschapsmode wel een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Bijna elke grote winkelketen heeft een aparte ‘mama’-collectie. Mama-influencers en zwangere sterren spelen ook een grote rol in deze ontwikkeling. Zij maken met zwangerschapskleding graag een fashionstatement.

 

Advertentie
Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door badgalriri (@badgalriri)

‘Sociale onhandigheid of bodyshaming?’

Toch zijn veel vrouwen vandaag de dag nog onzeker over hun zwangere lichamen. Journalist Jorien Thijs schreef eerder een artikel over de zogenaamd grappige opmerkingen die over haar buik gemaakt werden. ‘Of het nou sociale onhandigheid is of bodyshaming; het mag best een tikkie minder’, aldus Thijs. Ina Heijnen, schrijfster van het boek Spuug op je blouse en bedrijfsyogadocent herkent de opmerkingen. Zij begeleidt vrouwen die zwanger zijn of net moeder zijn geworden over hoe om te gaan met hun werk: ‘Deze zogenaamd grappige opmerkingen zijn een bekend fenomeen. Toen ik zelf zwanger was, wees iemand me terwijl ik een hap taart nam op de kilo’s die er ook weer af moesten. Waar bemoei je je mee?’

Lees ook: Wat kreeg jij allemaal naar je zwangere buik geslingerd?

‘Lijkt net een bierbuikje’

‘Zo, jij bent echt enorm’ of ‘zitten er niet stiekem twee in?’ Ook op het Ouders van Nu forum zijn vervelende opmerkingen een veelbesproken onderwerp. ‘Herkenbaar, maar dan juist het tegenovergestelde’, zegt een gebruiker. ‘Wij waren laatst voor een afspraak bij de notaris en toen we over de zwangerschap begonnen, zei de bode: ‘Dat zie je ook niet. Lijkt nu eerder een bierbuikje waarbij je net gaat overwegen of je tegen iemand gaat zeggen dat ze een beetje moet afvallen.’ Woest was ik!’.

Advertentie

Rihanna als voorbeeld

Die nare opmerkingen kunnen – helaas – door je hoofd blijven spoken. Uiteraard nergens voor nodig, maar wel begrijpelijk. We zijn daar immers niet immuun voor. Daarom is het zo mooi om te zien hoe Rihanna een lans breekt voor alle zwangere vrouwen. Zij is niet van plan om haar sexy outfits achter in de kast te leggen. Maar … heb jij wél de behoefte om je buik te verbergen en leef jij in je joggingspak? Daar is ook zeker niks mis mee.
Beeld: GettyImage