Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Is je kind een enorme kletskous? Zo leer je hem iets vaker z'n mond te houden

Is je kind het type kletskous en praat hij regelmatig de oren van je hoofd over fantasieën, dingen die hij ziet, zijn favoriete speelgoed of wat er ook maar in zijn koppie omgaat? En vind je dat heel gezellig, maar wordt je er af en toe ook stiekem een beetje gek van? Zo las je op een liefdevolle manier, maar effectieve manier een 'praatpauze' in.

Advertentie

Taalontwikkeling

Hartstikke leuk en gezellig natuurlijk als je kind een gezellige kletskous is. Zo weet je altijd precies wat hem bezighoudt en het is nog goed voor zijn spraak- en taalontwikkeling ook. Al pratende met jou of een andere volwassene leert hij steeds meer woorden kennen en op de juiste manier uit te spreken. Als je samen een gesprek voert, brengt dat namelijk als vanzelf nieuwe woorden met zich mee. Praat daarom ook als je kind nog klein is niet in babytaal, maar noem een auto gewoon auto, niet ‘toet-toet’ (ook al zegt je kind dat misschien zelf wel). Je kunt tijdens het praten de zinnen van je kind ‘verbreden’. Dat houdt in dat je je kind niet corrigeert, maar zijn antwoord in de juiste woorden herhaalt en eventueel uitbreidt. Zegt je kind bijvoorbeeld: ‘Ikke papa toe met toet-toet’, herhaal dan: ‘Jij gaat naar papa toe met de auto’. Dat is voor je kind erg leerzaam, op een positieve manier. Gebruik vooral ook woorden die je kind nog niet kent. Leg deze woorden eventueel uit. Zo breidt hij zijn woordenschat én zijn kennis over de wereld uit.

Nu even niet…

Er zitten dus heel wat voordelen aan als je kind graag kletst. Al zijn er vast ook momenten dat je zou willen dat hij zijn mond even houdt. Al is het maar even. Hoe pak je dat aan zonder onaardig over te komen of zijn enthousiasme de kop in te drukken?

 1. Duidelijke taal

  Wanneer het niet uitkomt dat je kind veel praat of je even rust nodig hebt, doe je er goed aan dit direct en duidelijk aan te geven. Het helpt om op voorhand één zin te bedenken die je ten alle tijden kunt inzetten om aan te geven dat hij even stil moet zijn. Bijvoorbeeld: “Daar zou ik later graag meer over horen. Op dit moment ben ik…” of “Wat je vertelt is leuk/interessant/belangrijk. Ik wil graag naar je luisteren als ik klaar ben met…”. Wellicht heeft het tijd nodig, maar je kind zal begrijpen dat het gesprek even moet wachten. 

 2. Afgerond verhaal

  Heb je het verhaal van je kind even on hold gezet, kom er altijd op terug. Zeg even later bijvoorbeeld: ‘Je wilde mij iets leuks/interessants/belangrijks vertellen. Ik heb nu de tijd dus ik hoor het graag.’ Op deze manier leert je kind dat een gesprek een begin en een einde heeft. 

  Advertentie
 3. Gesprek of monoloog

  Kinderen praten vaak tegen zichzelf of in het luchtledige. Dit helpt hen de wereld om zich heen beter te begrijpen en om gedachten te kunnen ordenen. Check dus altijd of je kind het echt tegen jou heeft of dat hij eigenlijk tegen zichzelf praat. Met andere woorden: wanneer hoef je er geen aandacht aan te besteden en wanneer wel? Ook goed om onderscheid tussen te maken: vertelt je kind een verhaal of vertelt hij iets omdat hij er met je over wil praten Reageer dus niet te snel, misschien is luisteren voldoende of hoef je niet te reageren wanneer hij al spelend en druk brabbelend door het huis banjert. 

 4. Bewust moment van stilte

  Leer je kind dat het belangrijk en fijn is om af en toe in stilte iets te doen of met anderen samen te zijn. Creëer bewust dit soort momenten door je kind te zeggen dat jullie nu allebei even niets gaan zeggen om de vogels te kunnen horen fluiten, of de regendruppels die tikken tegen het raam. Misschien dat hij dit in eerste instantie heel lastig vindt, maar je zult zien ook hiervoor geldt: oefening baart kunst.

Het goede voorbeeld

Tot slot nog een laatste tip. Heeft je kind het niet van een vreemde, want ben je zelf ook nogal praatgraag? Probeer eens wat minder te kletsen en vaker momenten van stilte in te lassen. Kinderen kopiëren nou eenmaal het gedrag van hun ouders: zowel hun positieve als iets minder positieve eigenschappen. Goed om je hier bewust van te zijn en misschien iets vaker je mond te houden om zo het goede voorbeeld te geven. Al is het natuurlijk ook wel heel gezellig: twee kletskousen bij elkaar…

Bron: Huffpost Beeld: Shutterstock

Advertentie