Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Jak! Eendjes en andere badspeeltjes zitten vaak vol schimmels en bacteriën

Baddert je kind graag met plastic eendjes of ander badspeelgoed? Dan is het slim om het kritisch te bekijken en schoon - écht schoon - te maken. Onderzoekers hebben ontdekt dat speeltjes die in het badwater ronddobberen een bron van bacteriën zijn.

Advertentie

Amerikaanse en Zwitserse wetenschappers onderzochten een lading badeendjes. Ze maakten het speelgoed open en wat ze ontdekten was niet mis (en fris!): in vier van de vijf eendjes zaten ‘potentieel ziekteverwekkende bacteriën’. Vooral in het water dat uit de eendjes kan worden gespoten. Kauwt of sabbelt je kind soms vrolijk op zijn badspeelgoed? Misschien niet zo’n goed idee, dus. Kijk zelf maar.

Tip! Leuk badspeelgoed shop je hier.

Oorzaak bacteriën

Je vraagt je misschien af waar die bacteriën en schimmels vandaan komen. Ons kraanwater is tenslotte schoon. De oorzaak is onder meer het plastic waarvan veel badspeelgoed wordt gemaakt. Dit bevat een slechte kwaliteit polymeren met voedingsstoffen voor bacteriën. Verder zijn zweet en zeepresten een goede groeibron voor bacteriën en schimmels. En plast je kind stiekem wel eens in bad? Ook dat helpt niet mee.

Advertentie

In de prullenbak?

Betekent dit dat je al het badspeelgoed beter in de prullenbak kunt gooien? Nee, zeggen Nederlandse wetenschappers. De ziekteverwekkende bacteriën die onderzoekers in badeendjes en andere plastic badspulletjes vonden (legionella pneumophila en pseudomonas aeruginosa), zijn alleen schadelijk voor mensen met een lage weerstand of slecht immuunsysteem. Bovendien zijn bacteriën niet alleen maar slecht: ze kunnen het immuunsysteem van kinderen ook versterken. Als ze tenminste niet te vaak met verkeerde bacteriën en schimmels in aanraking komen, want dan lopen ze het risico op infecties aan de ogen, oren en organen.

De oplossing

Een oplossing is volgens de wetenschappers om een betere kwaliteit polymeren te gebruiken in het plastic. Tot het zover is, zit er niets anders op dan het badspeelgoed weg te gooien of – wordt je kind blijer van – regelmatig schoon te maken. Die bacteriën en schimmels in plastic badspeeltjes zijn misschien niet per se direct schadelijk, maar fris is anders. Hieronder tippen we hoe je dat doet.

Tip: zo houd je badspeelgoed schoon én schimmelvrij

Mercy Hiltrop

Redactioneel – Offer – Het leukste speelgoed voor kinderen!

Het leukste speelgoed voor kinderen!

Bekijk het aanbod