Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Jeugdsentiment: deze 16 oude tv-programma’s zijn nog steeds geliefd bij kinderen

'Oogjes dicht en snaveltjes toe' of 'Het zonnetje lacht, de lucht is blauw... Teletubbies kom maar gauw'. Herken jij een van deze bekende uitspraken? Jouw kind hoogstwaarschijnlijk ook! Naar deze programma's die jij vroeger graag keek, kijkt jouw kind nu.

Advertentie

Zit jij soms ook met een nostalgisch gevoel naar de televisie te staren omdat jouw kind een programma heeft opgezet waar jij vroeger ook graag naar keek? De redactie van Ouders van Nu herkent dit gevoel. Gelukkig kunnen we soms de huishoudelijk taken aan de kant schuiven en stiekem meegenieten.

Lees meer: Hoeveel beeldschermtijd is oké voor kinderen?

 1. Vrouwtje Theelepel

  Thea en haar man Bazel wonen midden in het bos in een klein huisje. Om haar nek draagt Thea altijd een klein theelepeltje. Op onverwachtse momenten wordt ze zo klein als haar theelepeltje en kan dan met dieren praten. Alleen haar buurmeisje Wendy kent haar geheim. Zet je deze serie op dan kijken ook opa en oma vast en zeker met liefde een aflevering (of twee) mee.

 2. Calimero

  ‘Zij zijn groot en ik is klein en da’s niet eerlijk, o nee’. Wie herinnert zich deze uitspraak van het schattige kuikentje met een eierschaal op zijn koppie nog? Deze serie werd in Nederland vanaf 1972 uitgezonden door de omroep TROS. Vijftig jaar later vinden kinderen het nog steeds vermakelijk.

  Advertentie
 3. Buurman en Buurman

  Vrijwel iedereen heeft weleens gehoord van deze twee buurmannen die elke aflevering een klus proberen te klaren. Met de nadruk op proberen, want dat gaat nogal eens de mist in. Lukt het ze toch om aan het einde de klus te klaren? Dan roepen ze: ‘voor mekaar’ of  ‘a je to’.

 4. Nils Holgersson

  Oorspronkelijk is Nils de hoofdpersoon uit een boek, bedoeld om kinderen aardrijkskunde te leren. Televisiemakers zagen potentie in het verhaal en besloten er een animatieserie van te maken. Met succes, want Nils is geliefd bij groot en klein.

 5. De Snorkels

  Deze schattige wezentjes met een buisje op het hoofd krijgen het voor elkaar om kinderen geconcentreerd naar de televisie te laten kijken. Dat kan ook niet anders want de Snorkels beleven in iedere aflevering een spannend avontuur.

 6. Pieter Post

  Elke aflevering krijgt Pieter een oproep om een speciaal pakketje te bezorgen. Dat kan van alles zijn, van het redden van een op hol geslagen koe tot aan het bezorgen van een gigantisch ijsblok. Samen met zijn kat Smoes zorgt hij ervoor dat ieder pakket op de juiste plek terechtkomt.

  Advertentie
 7. Alfred Jodocus Kwak

  Een hersenspinsel van Herman van Veen leidde uiteindelijk tot de beroemde Alfred Jodocus Kwak. De eend woont samen met zijn adoptievader in een klomp. Vanuit daar beleeft hij grote en kleine avonturen.

  Tip voor jong en oud: Op Disney+ vind je films en series voor het hele gezin

 8. Sesamstraat

  Dikke kans dat jouw kind de namen Pino, Elmo, Ieniemienie, Koekiemonster ook kent want Sesamstraat is na 46 jaar nog steeds op de buis te zien. Sterker nog: ook opa en oma hebben vast en zeker van dit programma genoten.

 9. Dikkie Dik

  Deze roodharige kater maakte zijn televisiedebuut in 1978. Nog steeds zijn kinderen gek op dit lieve karakter. Dat kun je niet alleen zien aan de lange tijd dat het programma op televisie verschijnt, maar ook aan boekhandels en speelgoedwinkels die vol liggen met Dikkie Dik boeken en andere merchandise.

 10. Bassie en Adriaan

  Bij jong en oud in het hart gesloten: de gekke clown met het hoge stemmetje en de acrobaat met zijn glimmende blauwe blouse die samen alle problemen oplossen. Weet je nog: met bonzend hart kijken of de plaaggeest zou toeslaan. Stiekem nog steeds een erg leuk programma om naar te kijken.

 11. Smurfen

  Wie kent deze blauwe wezentjes niet? Altijd op de vlucht voor de gemene Gargamel en zijn kat. De smurfen begonnen in 1959 in een stripreeks, waarna ze steeds beroemder werden. Nog steeds worden er nieuwe films over de Smurfen gemaakt.

 12. Knofje

  Toegegeven: dit programma is misschien voor de iets jongere ouders. Knofje is een grappig meisje van 4,5 jaar. Ze beleeft kleine avonturen in en rond het huis. Een programma met herkenbare momenten voor ouders en kinderen.

 13. TikTak

  Een groot succes bij kinderen vroeger en vandaag is het programma TikTak. Door de herhalingen van kleur, beweging en muzikale ritmes worden kinderen hier altijd blij van. Het programma verdween op een gegeven moment van de televisie, maar niet uit ons geheugen. En gelukkig kun je nu alle afleveringen vinden op YouTube.

 14. Teletubbies

  ‘Het zonnetje lacht, de lucht is blauw… Teletubbies kom maar gauw’. Waarschijnlijk hoor je dit zinnetje jaren later nog uit je televisie of tablet komen. De vier gekleurde poppen blijven zo populair bij kinderen dat er inmiddels ook een animatieversie van is gemaakt.

 15. Samson en Gert

  ‘Ik moest kloppen want…’, juist ja: de bel deed het niet. Het duo Samson en Gert is nog steeds mateloos populair bij kinderen. Onlangs heeft Gert het stokje overgedragen aan zijn dochter Marie, waardoor de naam is veranderd naar Samson en Marie. Dat mag de pret trouwens niet drukken, Marie is een waardige vervanger van Gert.

 16. Nijntje

  Dit schattige konijntje van Nederlandse bodem kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Nijntje Pluis is oorspronkelijk de hoofdpersoon van een serie kinderprentenboeken van Dick Bruna. De populariteit van het witte konijn lijkt alleen maar groter te worden: je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een Nijntje-variant van. Dikke kans dat jouw kind ook wel iets heeft liggen.

Lees ook:
Mijn eerste scherm: wat je moet weten over de kindertablet
10 originele tips voor binnenspelen
Vragen over de grote boze buitenwereld: hoe eerlijk moet je zijn?

Beeld: GettyImages

Commercieel – Prenatal – Offer – Newborn jasje

Newborn teddy jasje

Met lieve berenoortjes
Vind je hier