Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Juf verklapt: 8 dingen die élke ouder met een kind op de basisschool moet weten

De overgang van kinderdagverblijf of peutergroep naar basisschool is groot. Dat is niet alleen wennen voor je kind, maar ook voor jou. Je krijgt te maken met nieuwe regels, klasgenoten, en natuurlijk met een meester of juf die jouw kind dingen leert en hem beoordeelt. Onthoud deze 8 belangrijke lessen om de omgang met de juf of meester zo goed mogelijk te houden.

Advertentie

De Amerikaanse ex-basisschoollerares Lisa Sailer heeft in haar carrière heel wat ouders voorbij zien komen. Van leuke en lieve ouders, tot ouders waarbij ze regelmatig tot tien moest tellen. Speciaal voor hen heeft ze een aantal waarheden over de basisschool op een rijtje gezet. Goed om te onthouden als je kind naar school gaat óf al in de schoolbanken zit.

Tip! Fijne kinderrugzakken voor school vind je hier

 1. We hebben het beste met je kind voor

  Niemand wordt juf of meester voor roem of geld. Het is een baan die je kiest omdat je het leuk vindt om kinderen iets te leren. Maar dat is niet altijd makkelijk, zeker niet als je een groep hebt van 25 kinderen of meer. Dat betekent dat de juf of meester dus ook weleens streng moet zijn of iemand tot de orde moet roepen. Ook jouw kind. Dat is niet gemeen en betekent niet dat de leerkracht jouw kind niet mag.

 2. Kinderen jokken soms

  Ja, ook jouw (b)engeltje overdrijft ongetwijfeld weleens en vertelt soms een leugentje om uit de problemen te blijven.  Dat doet élk kind namelijk zo af en toe. En jij waarschijnlijk ook. Hou dit vooral in gedachte als je kind thuiskomt met een verhaal waarin hij een ander kind van iets beschuldigd dat er op school is gebeurd. Misschien heeft hij gelijk, maar het zou ook zomaar kunnen dat het net even anders is gegaan. Leer je kind dat het oké is om fouten te maken, zolang hij er maar eerlijk over is.

  Advertentie

  Lees ook: Hoe ga je om met liegen?

 3. Maar zijn meestal goudeerlijk

  Kinderen mogen dan weleens jokken, de rest van de tijd zijn ze goudeerlijk en hebben ze het hart op de tong. Pas dus goed op wat je tegen je kind zegt, want de kans is groot dat de juf of meester het ook te horen krijgt. ‘Juf, mijn moeder zei dat jij een trut bent!’ Oeps! Sowieso is het geen goed idee om je negatief uit te laten tegen je kind over de leerkracht. Zo verliest je kind respect voor de juf of meester en daar heeft niemand wat aan.

 4. Leraren hebben het druk

  Denk je dat juffen en meester een relaxte baan hebben, want: korte dagen en vaak vakantie. Think again! Leraren doen veel meer dan lesgeven, zoals eindeloos vergaderen en vragen van ouders beantwoorden. Heeft de leerkracht van je kind dus niet meteen tijd voor je als je iets wilt bespreken, neem het hem of haar niet kwalijk. Zodra er een gaatje is in de agenda ben jij de eerste.

 5. En ook nog een eigen leven…

  De juf of meester van je kind is niet alleen leerkracht maar misschien ook vader of moeder, echtgenoot en iemand met hobby’s. Kortom, hij of zij heeft ook nog een eigen leven en is dus niet 24 uur per dag bereikbaar.

 6. Geen bericht is goed bericht

  Als je minder van de meester of juf hoort dan je zou willen, dan is dat waarschijnlijk omdat het goed gaat met je kind op school. Maak je je toch zorgen of wil je de vinger aan de pols houden? Plan dan een afspraak in of wacht tot de 10-minuten gesprekken weer op de agenda staan.

  Advertentie

  Lees ook: Termen die je moet kennen als je kind naar de basisschool gaat

 7. Je kind gedraagt zich anders op school

  Als ik 20 dollar kreeg voor elke keer dat een ouder zei: ‘Mijn kind zou dat nóóit doen!’ dan was ik al binnen. Natuurlijk kennen ouders hun kinderen het beste, maar realiseer je ook dat een kind zich op school soms heel anders gedraagt dan thuis. Je kind zal thuis geen piemels op de muur tekenen, maar als hij op school wordt aangemoedigd door een paar vriendjes waarschijnlijk wel.

 8. Jouw hulp is onmisbaar

  Zonder hulp van ouders zijn scholen nergens. Bied daarom eens aan om mee te gaan op schoolreisje of een excursie, kom af en toe luizenpluizen. Leerlingen van wie de ouders een beetje betrokken zijn, hebben bovendien een veel betere kans om succesvol te zijn op school, omdat ze zien dat de juf en zijn ouders ‘in hetzelfde team zitten’.

Lees ook: 15x waarom de Luizenmoeder zo enorm herkenbaar is

Bron: ScaryMommy – Beeld: Shutterstock