Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Leg wakkere baby’s vaker op buik’

Nederlandse en Vlaamse baby’s liggen te veel op hun rug en te weinig op hun buik. Hierdoor is hun grove motoriek een stuk minder goed ontwikkeld dan zou moeten. Dat blijkt uit een zogeheten JOnG!-onderzoek uit 2015, waarbij wetenschappers in opdracht van de Vlaamse overheid de onder andere de ontwikkeling van kinderen bestuderen.

Advertentie

Voor het onderzoek werden zo’n 250 baby’s van 8 maanden oud bestudeerd. De baby’s werden beoordeeld aan de hand van de Aims-test, een Canadese test die toetst wat een baby op motorisch gebied kan en of dit voldoet aan wat een baby gemiddeld zou moeten kunnen.

Gebruik van spieren

Nederlandse baby’s en Vlaamse baby’s scoren ongeveer gelijk, maar minder dan baby’s in bijvoorbeeld Canada en andere Europese landen. De reden voor deze lage score? Baby’s in Nederland en Vlaanderen zouden te weinig op hun buik liggen. Baby’s die op hun buik liggen gebruiken veel meer spieren.

‘Geldt niet voor slapende baby’

Leen du Bois van het Vlaamse Kind & Gezin: ‘Op de buik liggen, ervan uitgaande dat de baby goed wakker is, is goed voor de arm-, nek- en rugspieren.’ Wel wil hij benadrukken dat een slapende baby toch echt het beste op de rug kan liggen, om zo het risico op wiegendood te verkleinen. In wakkere toestand zou een baby echter wat vaker mogen worden omgedraaid.

ZIE OOK: Hoe verklein je het risico op wiegendood?

Advertentie

ZIE OOK: Veilig slapen

Passieve houding

Baby’s die regelmatig op hun buik liggen zijn namelijk verder in hun motorische ontwikkeling. Ze moeten op hun armen steunen, rollen vaker om en heffen hun hoofd eerder op. Het is een stimulerende houding, waarbij de spieren alvast worden geoefend. Rugliggers zitten vaak vast in een veel passievere houding, waardoor de noodzaak om te bewegen een stuk kleiner wordt.

Toezicht houden

Du Bois: ‘Ouders kunnen met korte periodes starten en toezicht houden, zodat de motoriek zich ontwikkelt. Geleidelijk kunnen deze periodes worden verlengd, zodat het kind eraan went en actiever wordt. Bovendien voorkomt het een afplatting van het hoofd, wat kan ontstaan als baby’s alleen op hun rug liggen.’

‘Preventie wiegendood meest belangrijk’

Toch wil Du Bois, maar ook Karel Hoppenbrouwers, de coördinator van het JOnG!-onderzoek, niet dat ouders bang worden gemaakt door de uitkomsten van dit onderzoek. Hoppenbrouwers benadrukt dat de preventie van wiegendood het belangrijkst blijft. Bovendien; als kinderen heel weinig op hun buik liggen in hun babytijd, halen ze de achterstand vaak nog wel in als zij gaan kruipen of lopen.

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Kinderopvangtotaal.nl – Foto: 123rf

Ouders van Nu product – Doodmoe & Dolgelukkig

De leukste voorbereiding op het vaderschap

€18,99
Bestel nu