Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

6 leuke alternatieven voor beschuit met muisjes

Beschuiten besmeren met een dikke laag boter en dan ondersteboven dippen in een schoteltje met muisjes. Het is een echt Hollandse traditie wanneer er een baby is geboren. Waarom eigenlijk, waar komt dit vandaan? En: het is niet voor iedereen weggelegd. Wat zijn leuke en lekkere alternatieven? Lees snel verder.

Anijs helpt na de bevalling

De roze en blauwe muisjes zijn gemaakt van anijszaadjes, gedipt in een laagje suikerglazuur. En er is een reden voor het uitdelen van beschuit met muisjes, zo vlak na de zwangerschap. Zo dacht men vroeger dat anijs goed was voor de melkproductie en dat het de baarmoeder hielp sneller terug te keren naar de oorspronkelijke grootte.

Advertentie

Waarom niet gewoon anijsbolletjes?

Waarom muisjes muisjes heten? De een zegt dat het komt doordat het steeltje uit het bolletje steekt, en daarmee op een muisje lijkt. De ander zegt dat het staat voor vruchtbaarheid, omdat de muis zich razendsnel kan voortplanten.

Grote verschillen in beschuit

Gezinnen eten met het kraambezoek in de eerste weken rol na rol. Als je van zoet houdt, is het natuurlijk een fantastische traditie. Maar beschuit met muisjes is niet een heel gezonde traditie. En dat ligt niet alleen aan de muisjes. De Beschuitwijzer laat zien dat het suikergehalte in de onderzochte beschuiten enorm varieert. Zo zit de ene beschuit barstensvol suiker en palmolie, terwijl dat bij de andere beschuit heel erg meevalt. Ben je benieuwd welke beschuitrol als beste uit de bus kwam? Je vindt het hier.

Leuke alternatieven

Geen liefhebber van beschuit of wil je iets origineels uitdelen? Dit zijn leuke en lekkere varianten op de oer-Hollandse beschuit met muisjes.

 1. Buys zoenen
  Koop een pak Buys zoenen en haal het bovenste topje eraf met een mes. Dip nu de zoenen ondersteboven in de muisjes, of strooi ze over de bovenkant. Tada! Heel erg simpel om te maken, en ook leuk om uit te delen op school omdat je eerstgeborene broer of zus is geworden.
 2. Lange vingers
  Breek een reep witte chocolade in stukjes en smelt die in een kommetje boven warm water. Dip hierin lange vingers en dip dan, wanneer de chocolade iets harder is geworden, de lange vingers in een beker met roze of blauwe muisjes. Leg de vingers feestelijk op een bord, zet ze rechtop in een glas of serveer de vingers in een lege frietzak.
 3. Soesjes
  Leg slagroomsoesjes kort in een kommetje met gesmolten chocolade en rol vervolgens de soesjes door de blauwe of roze muisjes. Even laten opdrogen en stapelen maar; maak er bijvoorbeeld een feestelijke soesjestoren van.
 4. Cupcakes
  Smeer een lik witte chocoladepasta (of glazuur) op een cupcake en bestrooi met blauwe of roze muisjes. Is het een meisje? Dan kun je ook kiezen voor roze koeken. Smeer in het midden van de roze koek een rondje chocoladepasta en sprinkel daarop de muisjes.
 5. Slagroomtaart
  Je hebt nodig: een simpele slagroomtaart zonder al te veel toeters en bellen, en een pak roze of blauwe muisjes. Strooi de gehele bovenkant vol met de muisjes en je kraamtaart is klaar!
 6. Plakje cake
  Herinner je je nog het plakje cake dat je als kind zelf mocht versieren tijdens een partijtje? Supersimpel en het doet het ook erg leuk als kraamhap. Bak een cake naar keuze (of haal ‘m in huis), scoor een slagroom spuitbus en versieren maar. Het belangrijkste versier-ingrediënt: de roze of blauwe muisjes natuurlijk.

Wist je dat…

In Vlaanderen het kraambezoek wordt getrakteerd op suikerbonen? En dat er in Twente naast beschuit met muisjes ook krentenwegge (krentenbrood dat wel tot een meter lang kan zijn!) wordt gegeten na een geboorte? Nog een weetje: eerst waren muisjes áltijd roze en wit. De blauwe muisjes kwamen pas in 1990.

BEKIJK OOK: Verrassing: familie komt op kraambezoek bij pasgeboren baby(‘s!)

MEER LEZEN?