Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Iets anders dan beschuit met muisjes? Dit zijn de alternatieven

Beschuiten besmeren met een dikke laag boter en dan ondersteboven dippen in een schoteltje met muisjes. Het is een echt Hollandse traditie wanneer er een baby is geboren. Waar komt dit eigenlijk vandaan? En: wat zijn de alternatieven om te vieren dat je kind geboren is?

Advertentie

Anijs helpt na de bevalling

De roze en blauwe muisjes zijn gemaakt van anijszaadjes, gedipt in een laagje suikerglazuur. En er is een reden voor het uitdelen van beschuit met muisjes, zo vlak na de zwangerschap. Zo dacht men vroeger dat anijs goed was voor de melkproductie en dat het de baarmoeder hielp sneller terug te keren naar de oorspronkelijke grootte.

Waarom niet gewoon anijsbolletjes?

Waarom muisjes muisjes heten? De een zegt dat het komt doordat het steeltje uit het bolletje steekt, en daarmee op een muisje lijkt. De ander zegt dat het staat voor vruchtbaarheid, omdat de muis zich razendsnel kan voortplanten. Nog een weetje: eerst waren muisjes áltijd roze en wit. De blauwe muisjes kwamen pas in 1990.

Lees ook: Kraamtradities in andere landen

Grote verschillen in beschuit

Veel gezinnen eten met het kraambezoek in de eerste weken rol na rol. Als je van zoet houdt, is het natuurlijk een fantastische traditie. Maar beschuit met muisjes is niet een heel gezonde traditie. En dat ligt niet alleen aan de muisjes. De Beschuitwijzer laat zien dat het suikergehalte in de onderzochte beschuiten enorm varieert. Zo zit de ene beschuit barstensvol suiker en palmolie, terwijl dat bij de andere beschuit heel erg meevalt. Ben je benieuwd welke beschuitrol als beste uit de bus kwam? Je vindt het hier.

Beschuit met stadsgenootjes

Wil je iets originelers op je beschuit strooien? Je kunt kiezen voor zogeheten Stadsgenootjes: muisjes in de kleur van je stad. De Rotterdamse tweeling Olaf en Marise Ouwerkerk hebben ze bedacht, ze brachten eerst groen en witte muisjes uit voor hun stad en daarna volgende vele andere steden. Zo zijn de Utrechtse stadsgenootjes rood met wit gekleurd. En een nieuwe Hagenees kun je welkom heten met groen met geel strooisel.

Advertentie

Sinds een medewerker van de afdeling Verloskunde van het Medisch Centrum ’t Gooi bij de bedenkers het idee opperde om ook luxe muisjes te laten maken, zijn er ook gouden muisjes verkrijgbaar. Speciaal voor kinderen die ter wereld komen in de welvarende regio ’t Gooi.

Makkelijke alternatieven om te maken

Geen liefhebber van beschuit of wil je iets origineels uitdelen? Dit zijn lekkere varianten op de oer-Hollandse beschuit met muisjes.

 1. Chocolade zoenen
  Koop een pak chocozoenen en haal het bovenste topje eraf met een mes. Dip nu de zoenen ondersteboven in de muisjes, of strooi ze over de bovenkant. Tada! Simpel om te maken, leuk om uit te delen op school als je eerstgeborene broer of zus is geworden.
 2. Soesjes
  Leg slagroomsoesjes kort in een kommetje met gesmolten chocolade en rol vervolgens de soesjes door de blauwe of roze muisjes. Even laten opdrogen en stapelen maar; maak er bijvoorbeeld een feestelijke soesjestoren van.
 3. Cupcakes
  Smeer een lik witte chocoladepasta (of glazuur) op een cupcake en bestrooi met blauwe of roze muisjes. Is het een meisje? Dan kun je ook kiezen voor roze koeken. Smeer in het midden van de roze koek een rondje chocoladepasta en sprinkel daarop de muisjes.

Recepten voor alternatieven

 1. Gekleurde popcorn (twee bakjes)
  Dit heb je nodig: • 1 el zonnebloemolie • 75 g gedroogde mais (voor popcorn) • 50 g suiker • 30 ml water • 15 g boter • roze en/of blauwe voedingskleurstof.
  Zo maak je het:
  Verhit de olie in een ruime pan met passend deksel. Strooi de mais erin en zet het vuur hoog. Schud af en toe om. Doe als de eerste mais ‘popt’ de deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat alle mais poppen en schud af en toe om. Als de frequentie van het geknal in de pan sterk terugloopt en het knallen vervolgens een paar tellen stopt, draai je het vuur uit. Laat de deksel er nog even op, want soms popt er nog een maiskorrel. Doe ondertussen de suiker met het water in een steelpan. Verhit op laag vuur zodat de suiker smelt. Zet als alle suiker is gesmolten het vuur hoger en laat het water verdampen. Dat kun je zien aan de bellen; eerst zijn het kleine belletjes (als kokend water) maar op een gegeven moment worden de bellen groter en de vloeistof dikker, dan kookt de suiker. Voeg nu de boter toe en draai het vuur uit. Roer de boter door de suiker en voeg de kleurstof toe. Hoeveel hangt af van de kleurstof; je wilt een redelijk felle kleur. Schep in een ruime kom de gepofte mais en het gekleurde suikermengsel door elkaar. Je kunt het meteen eten. Je kunt er ook wat zout over strooien als je van zoet met zout houdt. Wordt de popcorn (te) zacht, dan kun je ’m ca. 15 minuten drogen in de oven op 80 ̊C.
 2. Wolkenkoekjes (30-40 stuks)
  Dit heb je nodig: • 135 g boter, in blokjes • 90 g witte basterdsuiker • snufje zout • 1 eidooier • 180 g bloem, en extra om te bestuiven • 1 pakje fondant (wit, roze of blauw) • 2 el poedersuiker, en extra om te bestuiven • blauwe en/of roze muisjes • keukenmachine • koekvormpje
  Zo maak je het
  Maal de boter, suiker, zout, eidooier en bloem in de keukenmachine tot een korrelig mengsel. Kneed alles kort door elkaar tot een samenhangend deeg. Blijft het te droog, voeg dan een paar druppels koud water toe. Leg het deeg in een boterhamzakje 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 ̊C. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot het een 1/2 cm dik is. Steek vormpjes uit het deeg. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede ovenplaat en bak ze in 15 minuten goudbruin. Laat afkoelen. Kneed de fondant en rol het uit tot een dunne plak. Bestuif met poedersuiker als het plakt. Steek er vormpjes uit. Meng de poedersuiker met een paar druppels water tot een glazuur. Bestrijk de koekjes met een laagje glazuur, leg de fondant erop en bestrijk weer met wat glazuur. Bestrooi met de muisjes.
 3. Marmermeringues (30-40 stuks)
  Dit heb je nodig: • 100 g eiwit (dat is het wit van ca. 3 eieren) • 125 g fijn kristalsuiker • 90 g poedersuiker • roze en/of blauwe voedingskleurstof • spuitzak met een glad of gekarteld spuitmondje
  Zo maak je het
  Verwarm de oven voor op 100 ̊C. Doe het eiwit in een beslagkom en klop met een handmixer in een paar minuten luchtig. Voeg, als het wit en al iets steviger is geworden, lepel voor lepel de kristalsuiker toe. Doe dit rustig zodat de suiker opgelost is voordat je een volgende lepel toevoegt. Spatel als alle suiker opgelost is en het eiwit mooi stevig rustig de poedersuiker erdoorheen. Voeg nu een beetje kleurstof toe en spatel dat erdoorheen zodat het een beetje verdeeld is maar je nog veel wit ziet. Door het mengsel in de spuitzak te doen, zal het nog meer mengen en je wilt dat het mooi gemarmerd blijft. Schep het eiwit in de spuitzak en spuit kleine hoopjes op een met bakpapier beklede ovenplaat. Zet de meringues 30-45 minuten in de oven. Ze zijn dan nog een beetje zacht van binnen. Als je ze langer laat staan, worden ze droger.

Kant-en-klare alternatieven

Heb je als nieuwe ouder geen tijd (of zin) om zelf aan de slag te gaan? Er zijn gelukkig zijn ook leuke geboortetraktaties te koop. Wat denk je bijvoorbeeld van gepersonaliseerde m&m’s? Je kunt de chocolaatjes eenvoudig en snel naar eigen inzicht laten maken. Zo kun je de kleur van de m&m kiezen en er vervolgens een foto van je pasgeborene op plaatsen. Zijn of haar naam kan er ook bij, net als de geboortedatum. Bijna zonde om op te eten toch?

Lees ook: Kraamfeest of kraamvisite, wat kies jij?

 1. Een meter krentenbrood
  Ook kun je, bijvoorbeeld bij de bakker, geboorteflikken kopen: ronde chocolade ‘plakken’ met roze of blauwe muisjes erop. Lekker makkelijk en zeer feestelijk. Bij veel bakkers is ook geboortewegge te bestellen. Dit is krentenbrood boordevol gevuld met krenten en rozijnen, dat wel tot een meter lang kan zijn. De traditie om geboortewegge te eten als er een kind geboren was, bestaat al heel lang in bijvoorbeeld Drenthe en Overijssel. Jonge ouders kregen het brood van bijvoorbeeld familieleden of buren. Wil je het extra persoonlijk maken? Laat dan de naam van je kind erop schrijven.
 2. Drinken op geboorte
  Vroeger werd in Nederland ook kandeel uitgedeeld, een drankje dat je nog steeds bij slijterijen verkrijgbaar is. Deze speciale drank, die bestond uit een mengsel van witte wijn, kruiden, suiker en eidooiers, werd uitgedeeld in speciale kandeelkommetjes. Een superorigineel drankje om voor je kraambezoek in te schenken.
 3. Suikerboon in Vlaanderen
  Wist je dat in Vlaanderen het kraambezoek wordt getrakteerd op suikerbonen; pure chocolade met eromheen een hard suikeren laagje (roze of blauw, maar het kan ook een andere kleur zijn). De boon staat symbool voor nieuw leven en vruchtbaarheid. Van oorsprong zat binnenin de suikerboon een amandelnoot, maar tegenwoordig is deze in de meeste suikerbonen niet meer te vinden.

MEER LEZEN?

Advertentie

Bron: Beschuit met muisjes speciaal voor ’t Gooi

Redactioneel – Offer- Schoenen

Schoenen

Dutchy kinder gymschoenen
Shop nu