
Nederland wereldwijd op plaats vier als beste land voor kinderen
Nederland scoort hoog op het gebied van kinderrechten, maar slecht op het gebied van toegang tot zorg en luchtvervuiling. Dat blijkt uit de KidsRights Index die is gepubliceerd in samenwerking met de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
De KidsRights Index is een jaarlijks samengestelde wereldranglijst van de gelijknamige internationale kinderrechtenorganisatie. De score van landen wordt bepaald door middel van vijf fundamentele rechten die kinderen beschermen: het recht op leven, recht op gezondheid, recht op educatie, recht op bescherming en of er een gunstig klimaat voor de rechten van het kind is. De kinderrechten van 185 verschillende landen zijn vergeleken voor deze lijst.
Nederland vierde plaats
Nederland staat op de vierde plaats, achter IJsland, Zweden en Finland. De reden dat Nederland zo hoog scoort is te danken aan de goede scores voor recht op leven, recht op gezondheid, recht op educatie en recht op bescherming.
Lees meer: Kinderbijslag: hier heb je recht op
Luchtvervuiling
Toch gooit Nederland niet alleen maar hoge ogen. Het land is koploper op het gebied van luchtverontreiniging in Europa, melden de onderzoekers. En deze hoge luchtvervuiling heeft gevolgen voor de gezondheid. Zo lijdt een op de vijf Nederlandse kinderen aan astma. Dit is het hoogste aantal in Europa.
Daarnaast zorgt de luchtvervuiling ervoor dat er een sociaal-economische scheiding in Nederland ontstaat. Kinderen uit gezinnen met een hogere sociaal-economische status gaan naar scholen met betere luchtfiltering en luchtkwaliteit.
Lees ook: Om op te letten bij schoolkeuze: CO2-meter verplicht in klaslokalen
Gevolgen coronaperiode
Eerder stond Nederland nog op de derde plaats als het gaat om een ‘gunstig klimaat voor de rechten van kind’. Inmiddels is Nederland wat dat recht betreft gezakt naar de 37ste plaats. Luchtvervuiling draagt bij aan deze daling, maar ook de lange wachtlijsten in de jeugdzorg hebben daar aandeel in. Ook de achteruitgang van de mentale gezondheid van Nederlandse jongeren tijdens de coronaperiode heeft invloed.
Bron: NOS – Beeld: GettyImages