De CO2-meter moet helpen om de luchtkwaliteit in het klaslokaal te bewaken. Slaat de meter rood uit, dan is er te veel koolstofdioxide in de lucht en moet een raam open of het ventilatiesysteem aan. Al lange tijd is de luchtkwaliteit onvoldoende in klassen, waardoor kinderen zich minder goed kunnen concentreren. Tijdens de coronaperiode werd het belang van de meter extra duidelijk: het ventileren van klaslokalen is belangrijk om besmettingen tegen te gaan.
Lees ook: Welke soort basisscholen zijn er?
Levertijd
Dat niet alle scholen een meter aanschaften, blijkt uit een peiling die het ministerie van Onderwijs liet uitvoeren onder 6331 van de kleine 9000 scholen in Nederland. De scholen noemen verschillende redenen waarom er nog geen meters zijn opgehangen: 15 procent verwijst naar hun schoolbestuur of de gemeente, 30 procent wist het niet of heeft geen reden en 15 procent heeft de meters wel besteld, maar wacht nog op de levering. De levertijd kan oplopen tot zes weken, omdat wereldwijd vraag is naar de apparaten.
Urgentie
Teleurstellende resultaten, vindt minister Dennis Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs. 'Dit sluit niet aan bij de urgentie die ik voel en die wat mij betreft ook noodzakelijk bij alle scholen gevoeld moeten worden', schrijft hij aan de Tweede Kamer. Het kabinet stelde in februari 17 miljoen euro beschikbaar waarmee scholen CO2-meters konden kopen.
Ook interessant: Checklist basisschool kiezen
Verplichting ophangen CO2-meter
Nu al moeten nieuwsbouwscholen en scholen die gaan renoveren verplicht een meter ophangen in ieder lokaal. Dat moet straks ook gelden voor alle bestaande basis- en middelbare scholen. Deze verplichting gaat op zijn vroegst 1 juli 2023 in.
CO2-meter bij kinderopvang
Nieuwbouwkinderopvangen moeten zich al vanaf 2012 houden aan deze strengere eisen voor luchtkwaliteit en ventilatie. Kinderopvangorganisaties die in een bestaand gebouw gehuisvest zijn, hebben tot 1 april 2017 de tijd gekregen om aan de ventilatie-eisen te voldoen.
Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) heefteen app gelanceerd die kinderopvangorganisaties en scholen helpt de luchtkwaliteit in groepsruimtes, slaapruimtes en klaslokalen te verbeteren. De app is hier te downloaden.
Bron: AD – Beeld: GettyImages