Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Nieuw regeerakkoord: dit verandert voor ouders

VVD, D66, CDA en ChristenUnie zijn afgelopen week tot een akkoord gekomen. Kabinet Rutte IV is eindelijk rond en wordt gunstig genoemd voor jonge gezinnen. Wat gaat er precies veranderen voor ouders? Wij zetten het op een rijtje.

Advertentie

Gedeeltelijk gratis kinderopvang

In veel partijprogramma’s stond het tijdens de verkiezingen al op de agenda: het toeslagenstelsel in de kinderopvang afschaffen. Voor ouders is er nu goed nieuws. Kinderopvang wordt gratis voor mensen met lage inkomens (voor een alleenstaande op 1.186,57 euro netto per maand, voor een stel is dit 1.695,10 euro). Voor mensen met een hoger inkomen wordt de kinderopvang zo’n 95 procent vergoed. Op termijn moet dat zelfs 100 procent worden. De ingewikkelde kinderopvangtoeslag zal verdwijnen: de toeslag wordt straks direct uitgekeerd aan kinderopvanginstellingen.

Toch zijn er ook veel ouders die zich zorgen maken over de kwaliteit van de kinderopvang zodra deze gratis wordt. Gjalt Jellesma van BOinK uitte eerder op NPO Radio1 zijn zorgen over het personeelstekort in de kinderopvang. Hij ziet graag dat het vak aantrekkelijker wordt gemaakt door de lonen te verhogen of het personeel dat nu (vaak parttime) in de kinderopvang werkzaam is, wordt verleid om meer uren werken.

Tip! Spaar jij al voor je (klein)kind? Hiér sluit je een spaarrekening voor je kind af.

Loonkloof basisonderwijs wordt gedicht

Basisschoolleraren gaan er qua salaris op vooruit. De loonkloof tussen leraren in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs wordt gedicht. Het nieuwe kabinet wil 1 miljard euro per jaar investeren om het onderwijs in Nederland te versterken.

Advertentie

Lees ook: Checklist basisschool kiezen

Gezonde levensstijl

Het kabinet wil dat er meer aandacht komt voor een gezonde levensstijl om vermijdbare gezondheidsverschillen te voorkomen en zal daarom een Chief Medical Officer benoemen. De bedoeling is dat die bijdraagt aan betere zorg in Nederland. Daarnaast gaat binnenkort de zogenoemde suikertaks in: de belasting op suikerhoudende dranken gaat dus omhoog.

Lees ook: Eetopvoeding: tips om je kind beter te laten eten

Toekomstplannen

Wanneer bovenstaande punten van kracht gaan en hoe het kabinet dit precies wil aanpakken, is nog niet duidelijk. Wel ligt vast dat dit de onderwerpen zijn waar de komende jaren aan gewerkt wordt.

Beeld: GettyImages

Commercieel – Hema – Offer – Meegroei rompertje

Meegroei rompertje

Verkrijgbaar vanaf maat 44
Vind je hier