Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
vriendin steunen bij onvruchtbaarheid
door

Onderzoek Week van de Vruchtbaarheid: wensouders opener over vruchtbaarheidsproblemen

Wensouders ervaren vruchtbaarheidstrajecten als zwaar, maar wel iets minder zwaar dan vijf jaar geleden. Mogelijke oorzaak: ze praten er meer over. Dat blijkt uit een onderzoek van Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, en Ouders van Nu onder ruim 1500 wensouders in het kader van de Week van de Vruchtbaarheid (7-13 november).

Advertentie

Grote impact op je leven

Zowel in 2017, toen hetzelfde onderzoek werd gedaan, als nu ervaart 90 procent van de wensouders hun kinderwens als een rollercoaster aan emoties. De impact van een vruchtbaarheidsbehandeling is nog steeds enorm, maar de cijfers laten een voorzichtige daling zien. Zo wordt zo’n traject door iets minder wensouders zwaar bevonden (van 84 naar 81 procent), zijn wensouders minder vaak emotioneel dan voor de behandelingen (van 91 naar 86 procent) en hebben iets minder van hen het gevoel dat hun leven tijdens een behandeling stilstaat (van 72 naar 66 procent).

Zie ook: Welke vruchtbaarheidsbehandelingen zijn er?

Wensouders vinden elkaar online

Heeft meer praten over vruchtbaarheidstrajecten met de lichte daling te maken? Uit de enquête blijkt dat 47 procent van de wensouders openlijk praat over hun vruchtbaarheidstraject, vijf jaar geleden was dat nog 30 procent.

Marjolein Grömminger, woordvoerder van Freya, ziet dat mensen de laatste jaren inderdaad opener zijn over vruchtbaarheidsproblemen. ‘Sociale media hebben daar ook een bijdrage aan geleverd. Mensen treffen elkaar online en vinden steun bij elkaar. Dat kan echt het verschil maken: je hebt aan een half woord genoeg en kunt elkaar door moeilijke momenten slepen.’

Lees meer: Wat is ovulatie-inductie?

Dat neemt niet weg dat een (nog) onvervulde kinderwens of blijvende kinderloosheid een enorm stempel drukt op je leven. ‘We moeten ons geen illusies maken: de cijfers laten onomstotelijk zien dat een heel ruime meerderheid het een loodzware periode vindt. Het is vaak een eenzaam traject, een stil verdriet.’

Zie ook: Vruchtbaarheidsonderzoek, wat houdt het in?

Minder angstig en steviger in de schoenen

Waar vinden deze ouders nog meer steun? Opvallend is dat een meerderheid van de respondenten, 55 procent, aangeeft geen informatie over psychosociale hulp te krijgen in het behandelcentrum. 39 procent van de wensouders ging wel zelf op zoek naar een therapeut. 81 procent van de wensouders voelt zich gesteund door de omgeving en ze staan wat steviger in hun schoenen dan vijf jaar geleden. Nu nog is 52 procent weleens bang dat anderen hen zielig vinden, tegenover 60 procent in 2017. De angst om nooit kinderen te kunnen krijgen daalt ook: van 58 procent in 2017 naar 48 procent nu.

Marlieke: ‘Niemand begrijpt je beter dan een vrouw in hetzelfde traject’

Van de respondenten is 33 procent nu zwanger, 11 procent is in behandeling voor een eerste kind, 10 procent voor een volgend kind. De overigen zijn nog in een onderzoeksfase, zijn uitbehandeld, houden een pauze tussen behandelingen door of vinden dat hun gezin compleet is.

Lees hier het verhaal van Marlieke

Marlieke Terlouw (36) en haar vriend Martijn zijn ouders van Gijs (1) en nu opnieuw in behandeling voor een tweede kind. Marlieke: ‘De eerste keer de wachtkamer van de fertiliteitspoli binnenlopen, met Gijs op de arm, vond ik moeilijk. Er zitten daar vrouwen die zo erg hopen op een eerste baby, terwijl ik doodleuk kwam voor nummer twee. Maar niemand heeft me er ooit op aangesproken, mensen gunnen ons onze gezinswens juist, als ik vertel dat dat niet vanzelf gaat. Dat doe ik gewoon, dat vind ik heel belangrijk en zulke fijne reacties helpen ook in het proces, dat echt niet altijd makkelijk is. We moeten elkaar helpen en ondersteunen, niemand die je beter kan begrijpen dan een vrouw in hetzelfde traject.’

Meeste stellen blijven samen

Eén op de vijf stellen ervaart relatieproblemen als gevolg van het vruchtbaarheidstraject. Een derde van de respondenten geniet niet meer van seks en 14 procent denkt aan vreemdgaan sinds ze weten van het vruchtbaarheidsprobleem. Die cijfers zijn in vijf jaar tijd niet veranderd. Maar bij weinig stellen loopt de relatie stuk: 3,7 procent in 2017 en 2,6 procent nu.

Week van de Vruchtbaarheid

In Nederland geeft Freya invulling aan de Europese Week van de Vruchtbaarheid, dit jaar van 7 tot en met 13 november. De vereniging beoogt met deze themaweek vooral meer begrip voor de situatie van mensen voor wie zwanger worden niet vanzelf gaat.

In magazine 15 van Ouders van Nu, nu in de winkel, vertellen vier stellen over hun wens voor een tweede kind nadat zij eerder al een succesvol traject hadden voor een baby. Marlieke Terlouw (@mliekie op Instagram) is een van hen.