Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek wijst uit: kwart van de ouders is ontevreden over zwemkwaliteiten kind

Je kind naar zwemles brengen in het volste vertrouwen dat hij daar goed leert zwemmen, is heel normaal in Nederland. Wat veel mensen niet weten is dat zwemleraren geen diploma hoeven te hebben om les te mogen geven. Daarnaast krijgen sommige kinderen een diploma, terwijl zij helemaal niet zo goed kunnen zwemmen. Dat blijkt uit een enquête van consumentenprogramma Radar.

Advertentie

Dat een kind leert zwemmen is voor veel Nederlandse ouders belangrijk. Kinderen beleven in veel gevallen plezier aan zwemmen, het is een goede oefening voor de motorische vaardigheden én na het behalen van de diploma’s kun je je kind met een gerust(er) hart naar buiten laten gaan.

Lees ook: Alles over zwemles

Geen wetgeving

Wat veel mensen niet weten is dat er in Nederland geen wetgeving geldt voor het uitgeven van een zwemdiploma. Dat betekent dat iedereen zelf eisen mag bedenken en een diploma mag uitschrijven. Veel kinderen krijgen hierdoor een diploma terwijl zij niet goed (genoeg) kunnen zwemmen.

Dat ouders hier niet van op de hoogte zijn, blijkt uit een enquête van Radar over het zwemonderwijs met ruim 5800 respondenten. Maar liefst 70 procent van de ouders weet niet dat zwemdiploma’s niet allemaal aan hetzelfde kwaliteitskeurmerk hoeven te voldoen.

Ontevreden ouders

Uit dezelfde enquête kwam ook naar voren dat 84 procent van de ouders niet op de hoogte is van het feit dat zweminstructeurs in Nederland niet altijd gediplomeerd zijn. Daarnaast maakt 31 procent van de ouders die een kind op zwemles heeft zich zorgen over de kwaliteit van de zwemleraar. Een kwart van de ondervraagde ouders vindt dat zijn kind niet goed (genoeg) heeft leren zwemmen.

Advertentie

Nationale norm zwemveiligheid

Conny Helder, minister van Langdurige Zorg en Sport, heeft gereageerd op de uitzending van Radar. ‘Hoewel de kwaliteit op het zwemonderwijs in Nederland niet bij wet is geregeld, kent ons land wel de nationale norm zwemveiligheid. Zwemlesaanbieders kunnen een licentie aanvragen bij de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ). De NRZ toetst op kwaliteit van de zwemles en de zwemonderwijzers bij licentiehouders door middel van toetsen en locatiebezoeken. Voor een licentie wordt verstrekt vindt zo’n toets al plaats.’ Bekijk hier de volledige reactie van de minister.

Benieuwd naar de resultaten van de enquête over zwemdiploma’s? Je vindt de volledige uitslag op de website van Radar.

Bron: Radar