Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoekers ontdekken: met dit type humor krijg je jouw baby aan het lachen

Humor staat bij veel mensen hoog in het vaandel. Wist je dat baby's ook al een gevoel voor humor hebben? Onderzoekers hebben ontdekt vanaf welke leeftijd de allerkleinsten hun gevoel voor humor ontwikkelen én wat ze dan precies aan het schaterlachen maakt.

Advertentie

Niks is zo leuk als de lach van je kind. De eerste keer dat zijn mondhoeken voor jou omhoog krullen, zal je misschien nooit meer vergeten. Het eerste lachje is geen ‘echte’ lach: lachen is in het begin meestal een reflex en dus niet aangeleerd. Na een paar weken wordt de lach van je baby een sociale uiting en kun je ook verschillende soorten lachjes zien en horen.

Lees ook: Wanneer gaat een baby lachen?

Wanneer je baby een gevoel voor humor ontwikkelt

Hoewel het dus even duurt voordat je baby lacht omdat hij iets grappig vindt, ontwikkelt hij al wel snel een gevoel voor humor. Op z’n snelst ziet hij al na vier weken de humor van dingen in, ontdekte een team onderzoekers van de Universiteit van Bristol. Al gaat het bij de helft van de pasgeboren baby’s iets langzamer: zij beginnen na twee maanden dingen pas grappig te vinden.

Grootschalig onderzoek naar humorbeleving

Het onderzoek is uitgevoerd onder 700 kinderen wereldwijd. De wetenschappers onderzochten hun gedrag en konden daaruit opmaken wat de humorbeleving is van baby’s en jonge kinderen. De resultaten – gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Behaviour Research Methods – laten volgens hoofddocent van de universiteit Elena Hoicka zien dat humor gedurende de eerste vier levensjaren een ‘complex ontwikkelingsproces’ is.

Zo maak je een baby aan het lachen

Als je jouw baby (onder één jaar) aan het lachen wil krijgen, doe je dat het best door een reactie te geven. Doe bijvoorbeeld alsof je heel hard schrikt of trek een gekke bek. Maar ook auditieve humor kunnen baby’s waarderen, ontdekten de onderzoekers. Een vreemde stem gebruiken werkt goed en ‘kiekeboe’ spelen is vaak ook een succes.

Advertentie

Peuters hebben een ander gevoel voor humor

Twee- tot driejarigen moeten lachen om andere dingen. Ze zijn meer van de ‘onzinhumor’: zinnen die niet kloppen als ‘een paard zegt waf’. Vanaf drie jaar vinden kinderen trucjes, woordspelingen en ‘grove’ woorden het grappigst.

Leuk om te proberen: 38x grappige moppen en flauwe raadsels voor kinderen (scoor jij punten mee!)

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD – Beeld: Getty Images

Advertentie