
Waarom sommige baby’s met veel haar worden geboren (en andere niet)
Sommige baby’s komen ter wereld met een haardos van heb ik jou daar, terwijl andere pasgeboren baby’s zo kaal als een biljartbal zijn. Hoe zit dat precies? En kun je als zwangere vrouw de hoeveelheid haar op het hoofd van je baby vóór de geboorte al voorspellen of zelfs beïnvloeden?
Elke baby wordt geboren met gemiddeld zo’n vijf miljoen haarzakjes. In het tweede trimester van de zwangerschap, zo rond de veertiende en vijftiende week, begint het haar van een ongeboren baby te groeien. Dat kan heel langzaam gaan, waardoor er bij de geboorte nagenoeg geen haartje te bekennen is, of juist snel. Volgens The Portland Hospital – daar waar Meghan Markle is bevallen – is er niet één duidelijke oorzaak te benoemen waarom de ene baby wél met haar wordt geboren en de andere baby niet, maar dat het ‘m zit in genetica is zeker.
Tip voor een heerlijke haardos! Fijne haarverzorgingsproducten voor je baby vind je hier
Werp een blik op je stamboom
Zo zijn veel uiterlijkheden van je baby al op voorhand te raden, door te kijken naar de ouders van het kind. Bijvoorbeeld wat voor haar het kind later krijgt: steil, krullen, blond of bruin. Als beiden ouders bruin haar hebben, is de kans groot dat hun kind dat ook krijgt. En ook: zit vol en veel haar in de familie? Kwam jijzelf ter wereld met een hoofd vol haar? Door een blik te werpen op jezelf, je partner en misschien zelfs je stamboom, kun je al het een en ander inschatten.
Meer weten? Zo ziet je ongeboren baby er waarschijnlijk uit op basis van zijn genen
Voedingspatroon
Wat ook een rol kan spelen, is voeding. Onderzoek toont aan dat het eetpatroon van een zwangere vrouw invloed heeft op de haardichtheid van een baby. Zo kan het eten van vis (rijk aan omega 3) en eieren (proteïne) de haargroei van een ongeboren baby bevorderen. Ook fruit (vitamine a), noten en gedroogd fruit bevatten mineralen, eiwitten en vezels die daaraan kunnen bijdragen.
Let wel: tijdens je zwangerschap kun je niet alles eten. Deze producten kun je beter laten staan.
Geen bakerpraatje
Heb je veel last van brandend maagzuur, dan zou het zomaar kunnen dat je baby wordt geboren met een flinke bos haar. En dat is geen bakerpraatje! Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die in hun zwangerschap meer last hadden van brandend maagzuur, vaker bevielen van baby’s met een volle bos haar. Dit komt omdat in beide gevallen het hormoon progesteron een rol speelt. Wat wel een fabel is, is dat als je tijdens de zwangerschap veel last hebt van haarverlies, je baby geboren zal worden met veel haar. Haaruitval tijdens en vlak na de zwangerschap heeft enkel en alleen te maken met je hormoonhuishouding. Check hier hoe dat zit en wat je ertegen kunt doen.
Meer lezen?
- 20 originele manieren om veel voorkomende namen te spellen
- 15x grappigste smoesjes van peuters om niet te hoeven slapen
- 12 blunders van oververmoeide ouders
Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Bron: babygaga.com Beeld: Shutterstock